Varastoraudan puute – uupumustila

Kärsitkö tolkuttomasta väsymyksestä, eikä syytä siihen tahdo löytyä sitten millään? Oletko tilassa, jossa ”reipastuminen” ei auta ja jos jaksaisikin yrittää ”kohottaa kuntoa”, sydämen tykyttely, lihasten heikkous ja selkeä hapen puute tekee kuntoilusta liki mahdotonta ja palautumisesta hidasta?

Et ole yksin, etkä keskivertoa heikompi tapaus. Täällä nousee myös käsi pystyyn henkilöllä, joka koki turhaan huonommuuden ja syyllisyyden tunnetta voimattomuudestaan ja siksi haluankin kertoa omasta kokemuksestani.

Syynä uupumukseen voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin varastoraudan hupeneminen, mikä ei meille äiti-ihmisille ole tosiaan tavatonta.

20170912_140712

Ferritiiniarvot!

Multa ei mitattu missään vaiheessa ferritiiniarvoja, vaikka olen tästä tolkuttomasta väsymyksestä, huimauksesta, sydämen tykytyksestä, heikotuksesta, jaksamattomuudesta, energiavajeesta, hengityksen raskaudesta, ihon kuivumisesta, tukan tippumisesta ja palelusta käynyt työterveydessä puhumassa viimeisen kahden vuoden ajan.

”Rauta on kivennäisaine, jonka päivittäiset menetykset ovat hyvin pieniä sellaisilla henkilöillä, joilla ei ole verenvuotoja. Niinpä tarve on pienempi terveillä aikuisilla miehillä ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla kuin kasvuikäisillä ja nuorilla naisilla. Kuukautisten aikaan naisten raudan tarve on suurempi ja riippuu kuukautisvuodon runsaudesta. Raudan keskeinen tehtävä on osallistua hapen kuljetukseen punaisten verisolujen hemoglobiinin rakenneosana. Vaikeassa raudanpuutteessa veren hemoglobiini vähenee, eli kehittyy anemia Lievempi raudan puute voidaan todeta varastoraudan niukkuutena mittaamalla ferritiinipitoisuus veren seerumista.” Terveyskirjasto – Duodecim

Ferritiinin viitearvot ovat 10 – 150 ja sen pitäisi olla vähintään siinä 30* hujakoilla ollakseen normaali, kun kyseinen arvo minulta vihdoin tsekattiin, se oli niinkin alhainen kuin 4.6!

*Edit 09/18:  normaali ferritiinitaso on ihmisestä kiinni, joku ei ole toimintakunnossa jos ferritiini on 30, toisella ei oireita tällä arvolla tunnu. Edistyneemmät ovat sitä mieltä, että naisen feriitiiniarvon tulisi olla lähemmäs 100, jotta elimistö ja solujen aineenvaihdunta toimii kunnolla.

Heikotus, jaksamattomuus ja alavireisyys ei ollutkaan laiskuutta ja huonommuutta!

Kilpparioireilua vai raudanpuuteanemiaa?

Itsehän epäilin oireiden perusteella kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta verikokeiden mukaan siitä ei ollut kyse loppuvuodesta 2016 eikä keväällä 2018.

Oireet raudan puutteessa ja kilpparin vajaatoiminnassa ovat hyvin samankaltaisia. Jos verikokeissa ei näy viitteitä kilppariongelmista ja Hb näyttäisi olevan kunnossa se on ”voi voi” ja helposti ohjaus psykiatrille.

Sinänsä ohjaus psykiatrille on hyvä asia, sillä pidemmän päälle aivotkin kärsivät tilanteesta ja ainainen heikotus ja uupumus varmasti omalta osaltaan altistaa masennukselle. Ennen masennuksen lääkitsemistä olisi kuitenkin syytä hoitaa kuntoon rautavarastojen tankkaus.

Vähiin käy, ellei varastoa välillä täydennetä

Eipä tullut itsellekään mieleen, että kyse voisi olla rautavarastojen loppuun kulumisesta, ellei joogaohjaajani olisi asiasta vinkannut. Näin jälkikäteen ajatellen on aivan selvää, että rautaa on kulutettu enemmän kuin sitä on tankattu:

  • Olen synnyttänyt kolme lasta.
  • Kuluneiden noin kolmen – neljän vuoden, eli viimeisimmän tolkuttoman stressijakson, aikana olen syönyt todella huonosti ja useimmiten ravintoköyhää ruokaa.
  • Sitä ennen harrastin rankkaa liikuntaa ja söin kuitenkin jo silloin kasvispainotteisesti ja syön erityisen paljon palkokasveja (jotka voivat estää raudan imeytymistä).
  • Stressin aiheuttama n. 10 kg ylipaino aktivoi hormonaalisen hässäkän, jonka seurauksena hikoilen kuin sika ja olen kärsinyt useamman vuoden ajan erittäin runsaista kuukautisista.
  • Ja uupuneena tietenkin kahvin kulutukseni on ollut todella suurta (kahvi estää rautaa imeytymästä).

Hups, sinnehän ne rautavarastot hupenivat.

051518_25

Voiko olla raudan puutetta, jos Hb on hyvä?

Hemoglobiini on mulla ollut lähes aina hyvällä tasolla, 142 – 150 luokkaa (joskus jopa 160, mikä tosin jo myös indikoi ongelmia), ja nytkin se oli ihan viitearvojen sisällä, tosin heikompi kuin aikaisemmin, eli 130. Vuosi sitten se oli vielä 142 luokkaa. Hb lähteekin laskuun vasta, kun rautavarastot on käytetty loppuun.

Hematologian erikoislääkärin Tom Wideniuksen mukaan kuitenkin jo viitearvojen sisällä oleva Hb voi tarkoittaa anemiaa, jos potilaan Hb on normaalisti ollut korkeampi!


”Olen valitettavan usein kuullut potilailtani lääkäreiden todenneen, että raudanpuutetta ei ole kun hemoglobiini on hyvä (esim. 125 g/l). Lääkäri saattaa tulla tehneeksi helposti tässä kaksikin virhettä: Ensinnäkin, Hb 125 tarkoittaa jo anemiaa jos aiemmin ilman raudanpuutetta Hb-arvo on ollut 145. Toiseksi, ferritiini voi olla alle 10 vaikka Hb olisi 150. Tuskin kenenkään naisen Hb on 117-125 jota pidetään kuitenkin ”normaalina”. Jokaisella on oma normaali Hb-arvonsa, joka selviää vasta kun Hb mitataan ferritiinin ollessa yli 30-40 (mieluiten yli 50).”

Kannattaa muuten lukea tuo linkkaamani Tom Wideniuksen blogikirjoitus, siinä on hyvää tietoa aiheesta!

Rautavarastojen täydennystä

Itse en vielä tiedä, missä aikataulussa rautakapseleiden napsiminen palauttaa minut elävien kirjoihin – vai palauttaako. Otan Obsidania kaksi tablettia päivässä ja luojan kiitos vatsani kestää sitä joten kuten.

Yritän huomioida myös raudan imeytymiseen vaikuttavat seikat ja ravintoaineet. Pyrin lisäämään ruokavalioon aikaisempaa enemmän punaista lihaa, maksaa ja verilettuja. Teen sen, mikä on minun käsissäni ja toivon, että rasittunut kehoni hoitaa vastaavasti oman osuutensa.

Kärsin kroonistuneesta stressireaktiosta, jota en älyllisellä tasolla pysty hallitsemaan. En tiedä, mitä tuhoa se vielä saa aikaiseksi, mutta rautatankkauksen lisäksi minun tulisi löytää nyt se zen – pyhä rentouden olotila. Psykiatri on tästä erityisen huolissaan, joskin on selvää, että se on seurausta pitkästä ja rankasta henkisestä kuormituksesta.

Rautakapselit eivät tietenkään poista uhkaavaa tsunamia, mutta odotan mielenkiinnolla miten rautavarastojen kohentuminen vaikuttaa henkiseen jaksamiseen.

Joudun odottamaan myös minua aikaisemmin hoitaneen tahon vastausta konsultaatiopyyntöön, eli ihan vielä ei pysty huokaisemaan helpotuksesta sisäisen lohikäärmeen suhteen, vaikka koetulokset eivät sen heräämisen puolesta puhuneetkaan.

051518_24

Sinä!

Jos kärsit selittämättömästä uupumuksesta, muista käydä mittauttamassa Ferritiiniarvosi!

Jos sinulla on kokemusta asiasta, olisi mukava kuulla miten nopeasti sait rautavarastot kuntoon ja oliko tämä pysyvää?

Mainokset