Soupingia – kurkuma-kukkakaalisosekeitto

”Souping is new juicing”, ovat trendilehdet huudelleet maailmalla jo jonkin aikaa. Mielestäni tämä onkin ihan terve trendi raakaruokailun ja mehustamisen jälkeen. Raakaruoka, mehustus mukaan lukien, ei välttämättä sovi kovin hyvin kaikille – eikä meille pohjolan asukkaille ainakaan.

Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen ravitsemusnäkemysten mukaan ihmisen pitäisi syödä eri tavalla eri ilmastoissa. Tästä syystä Kiinassa onkin erilainen ruokakulttuuri eri puolilla maata. Raakaruoka ja mehut viilentävät ja kosteuttavat kehoa, joten se ei ole kovin hyvä vaihtoehto täällä kylmässä ja kosteassa asuvalle ihmiselle. Tilanne on aivan toinen tropiikissa asuvalla ihmisellä.

Hedelmä- ja kasvismehukuurit saattavat kyllä keventää hetkellisesti oloa ja raskaan ravinnon jälkeen ne saattavat tuntua hyvinkin puhdistavilta. Toinen asia on sitten, kuinka hyvin elimistö pystyy hyödyntämään mehujen ravintoaineita. Mehuissa on lisäksi usein aika korkea glykeeminen indeksi ja tärkeät kuidut jäävät puristimeen. Sen sijaan kasvissosekeitoissa kuidut ovat jäljellä, joten ne pitävät nälkää paremmin kuin mehut. Kevyt kypsentäminen on myös ruoansulatukselle edullista.

Itse tykkään ottaa töihin lounaaksi keittoja, koska niistä ei tule raskas olo, mutta eipä jää nälkäkään.

Tätä kurkuma-kukkakaalisosekeittoa olen halunnut kokeilla jo pitkään. Alkuperäinen resepti on Richard Béliveaun ja Denis Gingrasin Terveyskeittokirjasta. Kirja kertoo kuinka matala-asteista tulehdusta ja syöpää voi ehkäistä ruoalla. Suosittelen lämpimästi lukemaan kirjan, koska se avaa hyvin mielenkiintoisella tavalla sit, miten ravinto vaikuttaa molekyylitasolla!

img_7335

KURKUMA-KUKKAKAALISOSEKEITTO

  • 1 rkl kasviöljyä (itse käytin kookosöljyä maun takia)
  • 1 dl sipulisilppua
  • 5 dl sellerihakkelusta (käytin puolet mukula- ja puolet varsiselleriä)
  • 1 rkl kurkumaa
  • (2 rkl jauhoja) (tämän jätin itse pois)
  • 7 1/2 dl kanalientä
  • 1 keskikokoinen kukkakaali
  • suolaa ja pippuria myllystä

Tee näin:
Kuullota sipuli ja selleri kasarissa öljyssä. Lisää kurkuma ja paista minuutin verran.

(Sekoita mukaan jauhot). Kaada joukkoon kanaliemi, lisää kukinnoiksi eroteltu kukkakaali ja kuumenna kiehuvaksi.

Suolaa ja pippuroi, Hauduta 25 minuuttia. Soseuta ja nauti!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s