Suhteeni ruokaan

Kokkaaminen ei ole todellakaan lempilajini. En ole siinä erityisen hyvä tai innokas. Minulla ei ole alan koulutusta eikä ymmärrystä gastronomiasta. Sen sijaan pidän kyllä tunnelman luomisesta, esteettisistä asioista ja yhdessäolosta.

Ruoanlaitto voi olla terapiaa. Sekä henkisessä mielessä että ihan fysiologisestikin. Ravinnon merkitys terveydelle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille on konkretisoitunut minulle henkilökohtaisesti viime vuosien aikana.

Ruoka on lääke

Erilaiset ravitsemustieteelliset näkemykset ovat loputon suo, johon en halua upota. Sen sijaan olen lähtenyt kokeelliseen seikkailuun, jossa käytän itseäni koekaniinina. Kokeilun ohessa olen yrittänyt löytää monipuolisen terveellisemmän reseptiarkiston sekä itselleni, että kenties myös jaettavaksi muille asiasta kiinnostuneille.

Yritän löytää ruoanlaittoon iloa ja inspiroitunutta tekemisen meininkiä, sillä se voi oikeasti olla myös hauskaa! En orjaile tiukkapipoisesti sitä ”minulle sopivinta ruokavaliota”, sillä välillä täytyy herkutella ja hemmotella muitakin.

Sopiva ruokavalio minulle

Minulle sopivin ruokavalio on aika kaukana perinteisestä ruokaympyrästä ja nykystandardien mukaisista ravitsemuksellisista suosituksista. Pyrin välttämään maitotuotteita, valkaistuja jauhoja ja sokeria sekä kaikkea muutakin pitkälle teollisesti käsiteltyä. Syön kasvipainotteisesti, lihassa suosin riistaa ja luomulihaa. Tämä ei ole ihan yksinkertaista saati sitten mustavalkoistakaan. Tiukan paikan tullen lähestyn ravintoa perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. En kuitenkaan ole itse PKL:n asiantuntija.

Elimistössäni riehuu autoimmuunisairaus, joten pyrin myös ravinnon avulla hillitsemään sitä. Toisin sanoen vältän kaikkea, mikä ylläpitää tulehdusta (autoimmuunisairauteni on ollut lääkärikontrollien mukaan sammuneena noin vuodesta 2010).

Uudessa elämänvaiheessa olen oivaltanut, että ruoanlaitto on yksi suurimmista rakkauden osoituksista itselle ja läheisille.

img_7384

Blogin lukijoille huomautan vielä:

 • Ruoka-aiheiset kirjoitukset ovat lähinnä itseäni varten taltioituja; kirjaan ylös paitsi reseptejä, myös ravinnon terveysvaikutuksia (väittämiä/tutkimustietoa) ennenkaikkea elimistön tulehdustilojen ja naisen hormonitoiminnan kannalta tarkasteltuna — en pyri tekemään tästä kaiken kattavaa vaihtoehtoislääketieteen/-ravitsemustieteen tietolaaria!
 • Merkitsen reseptien alkuperän, jos se on muistissani
 • Suuri osa resepteistä on muokkautunut ajan kuluessa omiin tarpeisiini sopiviksi tai ne ovat syntyneet kokeilun/erehdyksien kautta
 • Laitan ruokaa luovasti, en orjaile reseptejä. Tästä syystä täälläkin olevat reseptit on summittaisia, minkä pyydän ottamaan huomioon.
 • Pyrin merkitsemään ”terveysväittämien” lähteet ylös. Usein ne ovat peräisin erilaisista PKL:n teoksista, ravitsemukseen liittyvistä tutkimuksista, lehtiartikkeleista tai asiasta kiinnostuneiden ihmisten blogeista.
 • Toisinaan harjoitan omasta mielenkiinnostani lähdetietojen ja väittämien ”ristiintutkimista”, mutta tämä ei ole tieteellinen blogi, en pyri tieteelliseen tarkkuuteen ja ennenkaikkea huomautan että en ole tutkija tai ammattilainen/asiantuntija:
  – jokainen voi tutkia väitteiden todellisuusperää itse ja uskoa mihin haluaa
  en lähde mukaan tieteellis-/skeptis-/teknillisiin väittelyihin, niiden paikka on jossain muualla kuin täällä🙂
 • Konsultoi lääkäriä, jos sinulla on joku sairaus, ennen kuin jätät lääkkeet ottamatta. Itse päätin lopettaa kortisonin käytön vastoin lääkäreiden ohjeita ja neuvoja. Se oli pitkä tie, mutta onnistuin siinä, kiitos kehoni kuuntelun, oikean ruokavalion ja kurkumakapseleiden (+ joogan, meditaation ja akupunktion).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s