Ruokakassin hinta

Etsin alkuvuodesta tietoa hakusanalla ”edullinen ruoka”. Tuloksena oli rehellisyyden nimissä aika masentavaa materiaalia. Edullinen ruokalista näyttäisi koostuvan kaikesta sellaisesta, mitä pyrin välttämään ja jotka olen karsinut ruokavaliostani siksi, että haluan minimomida tulehdusta ylläpitäviä ruoka-aineita.

En aijo jatkossakaan koostaa ruokalistaani kalapuikko-pottumuusi-nakkikastike-jauheliha-makarooni-mössöistä. Kiitos ei. Tulos on mielestäni kuitenkin niin hälyyttävä, että kiinnostuin asiasta suuresti. Pitkästä aikaa siis todella kiinnostuin aiheesta ja hyvä niin!

Ei ihme, että ihmiset voivat niin huonosti ja sairastavat, jos tiukassa taloustilanteessa on pakko koostaa ruokavalionsa sika-nauta-jauhelihasta, halppisnakeista, perunasta, makaroonista ja epämääräisistä puolivalmisteista. Hei G´moon, oikeesti!

Tunnustan: en joutunut miettimään ruokaostoksiani hintanäkökulmasta pitkään aikaan. Nyt olen päättänyt ryhdistäytyä ruokaostoksissa monestakin syystä;  niistä pakottavista taloudellisista syistä ja myös siksi, että elimistö huutaa minulle sopivamman ruoan perään.

On pakko jaksaa alkaa miettimään sitä, mitä syö. Ja nyt aijon yhdistää edullisuuden JA tervellisyyden. Selvää on se, että joudun näkemään vähän enemmän vaivaa ruoanlaiton ja ostosten suunnittelun suhteen. Ja aktivoitumaan itse ruoanlaitossa.

Ruokakassin hintaan voi vaikuttaa monella tavalla ilman, että joutuu luopumaan terveysnäkökulmasta. Tutkin asiaa ja palaan siihen vielä! Selvää on kuitenkin:

  • Panosta laatuun ja karsi syömäsi ruoan määrää –> terveyshyöty ja taloudellinen balanssi
  • Suunnittele ruokalista ja -ostokset viikkotasolla –> hyödynnä edellisen päivän jämät ja vähennä kaupassakäyntien määrää (ei tule tehtyä myöskään impulssiostoksia!)
  • Budjetoi –> pidä kiinni budjetista, jos joskus teet poikkeuksen kompensoi myöhemmin
  • Huomioi kokonaisuus; ruokaostoksiin käytetyn ajan ja kulkemisen hinta –> kannattaako juosta yksittäisten tarjousten perässä? / kannattaako keskittää ostokset bonusjärjestelmän ohjaamana? (bonuksen määrä koostuu kokonaiskulutuksesta, mikä vaikutus kaiken muun keskittämisellä on?) / ruokavalion vaikutus terveyteen ja sairauskuluihin / unohda tiukkuus ja ryppyotsaisuus –> ilo ja nautinto osa terveyttä
  • Syö säännöllisesti ja ota töihin riittävästi eväitä mukaan (myös välipalat!) –> vältät impulssiostokset etkä sorru pikaruokaan
  • Pidä peruselintarvike -varasto hallinnassa –> hyödynnä mahdollisesti tarjoukset/halvempi ostospaikka sellaisessa käydessäsi ja osta varastoon –> kun varastossa on esim. riisiä, qinoaa, papuja, tomaattimurskaa, voi tehdä kaupassa käydessään ”impulssiostoksena” esimerkiksi ”laputetun” lihan kohdalla poikkeuksen suunniteltuun ostoslistaan
  • Minimoi ruokajätteen määrä
  • Hyödynnä pakastinta ja luonnon tarjontaa

 

20160825_182437

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s