Mustikka-kaura-smoothie

MUSTIKKA-KAURA-SMOOTHIE

  • 3 dl vettä
  • 0.5 dl mustikkakeittoa
  • 3 kukkurallista ruokalusikallista Puhtikauraa
  • raastettua inkivääriä (peukalonpään kokoinen murikka)
  • kardemummaa hyppysellinen
  • tujaus hunajaa

0617_blogi

Tunnustan, että suhtautumiseni Puhtikauraan oli alkuun hyvin ynseää. Ehkä en ala erittelemään sen syvällisemmin ennakkoluulojani, mutta myöskään kaurapuuro ei ole koskaan ollut makuuni.

Muistan jo nuoruudesta, miten kaurapuurolla aloitettua aamua seurasi äkäinen nälkä jo ennen ruoka-aikaa. Olin todella kiukkuinen niinä aamupäivinä, jolloin Elovena oli vieraillut aamupalapöydässä.

Suhtautumiseni kauraan muuttui, kun jollain joogakurssilla sain pitkään haudutettua, kauranjyvistä keitettyä puuroa. Se oli vatsalle hellää, lämmitti kehoa ihanasti, piti hyvin nälkää ja tasasi selkeästi verensokeria paremmin kuin tuo kauraryynien broileri, Elovena. Tuon jälkeen olen toisinaan laittanut kotonakin puuroa Aitokaurasta.

Mikä sai tarttumaan Puhtikaurapurkkiin?

Olen taas viimeaikoina joutunut miettimään ruokailutottumuksiani ja suoliston surkeaa kuntoa. En oikein tiedä enää, mitä voin syödä, jotta suolisto ei tykkää kyttyrää. Tällä hetkellä esimerkiksi jopa Uotilan ihana hiivaton ruisleipä on poissuljettu vaihtoehto. Ruoanlaitto ei myöskään järin innosta.

Totesin proteiinipitoisten pirtelöiden pitävän hyvin nälkää ja hieman maustettuna niiden rakenne on tuntunut miellyttävältä. En kuitenkaan usko, että protskujauheet olisivat jatkuvasti käytettynä terveydelleni kovin hyväksi, eikä suolisto välttämättä niistäkään hirmuisen kiitollinen ole ollut. En myöskään halua rasittaa munuaisia ihan turhaan. Tällä hetkellä en harrasta rankkaa liikuntaa tai kuntosalia, joten ylimääräinen proteiini menee ihan suoraan läskiksi. Siispä protskujauheille hei-hei.

Pirtelö toisinaan kuitenkin olisi hyvä pikaruoka -vaihtoehto ja parempi kuin ”ei mitään”. Se, ”ei mitään” on viimeaikoina usein ollut valintani, mikä hidastaa aineenvaihduntaa entisestään. Mistä raaka-aineista pirtelön sitten tekisi, kun jokurtit ja maitokin on poissuljettuja vaihtoehtoja? Tässä kohtaa kaurapuuteri astui kuvaan ja toistaiseksi tuntuu hyvältä.

Yritän jälleen myös palautella mieleeni Kiinalaisen Lääketieteen ruokavalio-ajatuksia. Eiköhän tässä yksi stressin korventama suolisto ja akka kuntoon saada?

Kaura Kiinalaisen Lääketieteen silmin

Kiinalaisittain ajatellen kaura vahvistaa Pernaa ja on hyväksi Mahalaukulle. Jes! Yhdessä nämä kaksi elintä muodostavat tärkeän osan ruoansulatuksesta. Kaurapuuro ei aiheuta kehossa ”tukoksia”, minkä nähdään aiheuttavan monenlaisia sairauksia. Pernan rooli kiinalaisittain ajateltuna on muuten todella suuri, mikä itseäni ainakin alkuun hämmensi aika tavalla.

”Jos pernan qi on heikko, on erityisesti kartettava Kylmiä ja raakoja ruokia, esimerkiksi on kartettava hedelmien, itujen ja salaattien runsasta käyttöä. Jos henkilö kärsii Pernan kosteudesta, eli on paleleva, kalpea ja väsynyt ja hänellä on löysä uloste, raakaravinto ei sovi ollenkaan. ”

Helena Hallenberg, Apteekki Keittiössä, ruokavalio kiinalaisessa terveydenhoidossa, TAMMI 2004

Perna pitää siis lämpimästä ja sitä lämmittäviä ruokia ovat muun muassa mustikkakeitto, kuivattu inkivääri ja kardemumma. Kaura on yksi Kosteutta ja Limaa poistavista ruoka-aineista. Huomasit varmaan, että Kaurapuuterismoothieni sisälsi näitä kaikkia aineita.

Pitää myös muistaa, että tapa, miten ruoka laitetaan, vaikuttaa Kiinalaisen Lääketieteen ravitsemusnäkemysten mukaan ruoan energeettisiin ja hoitaviin vaikutuksiin. Keittäminen, paistaminen, pakastaminen ja nopea wokkaaminen vaikuttavat siis paitsi makuun, myös siihen, miten ruoka-aine vaikuttaa kehossamme terapeuttisesti. Se, että kaurapuuteri on esikypsennetty nopeasti korkeassa lämpötilassa ja paineessa, todennäköisesti vaikuttaa sen terapeuttisiin vaikutuksiin heikentävästi. Jyvistä hitaasti haudutettu puuro uskoakseni on terapeuttisesti parempi vaihtoehto. Otan tästä selvää ja palaan asiaan myöhemmin!

Lisäksi kaurasta sanotaan: se lievittää tulehdusta, auttaa ruoansulatusta (turvotus, ripuli, mahahaava ja diabetes), antaa energiaa ja auttaa sekä väsymykseen, että stressiin. Kaura tasapainottaa hermostoa ja helpottaa masennusta, ahdistusta, unettomuutta ja rauhattomuutta. Lisäksi se tasapainottaa hormoneja. Kiinalainen näkemys kauran terveysvaikutuksista ei siis juuri eroa länsimaalaisesta käsityksestä!

(Lähteet: Helena Hallenberg, Apteekki Keittiössä – ruokavalio kiinalaisessa terveydenhoidossa, TAMMI 2004, Adriana Germain, Parantava Ruoka – terveytttä kiinalaisella ruokavaliolla, WSOY 2006 ja Sinikka Piippo, Mielen ruokaa, Minerva 2014)

0617_blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s