Pataleipä

Olen pataleivän suhteen myöhäisherännäinen. Kyse on varmasti siitä, että en tuota vehnäleipää tehnyt pitkiin aikoihin. Nyt jostain syystä suolistoni tuntuu sietävän pieniä määriä hiivaleipää paremmin kuin ruista.

Aikaisemmassa elämässäni, huvikummussa, leivoin itse kaikki leivät. Tein päivittäin juuren käymään ja pyöräytin sämpylät tai leivän käden käänteessä. Leipominen oli terapeuttista ja rutiinin syntyessä siitä ei tullut erityisesti edes vaivaa. Olenkin kaivannut tuota hushållerskaa minussa! Leipä ravitsee todellakin paitsi kehoa, myös mieltä. Mutta kohtuus siinä leivän käytössä täytyy muistaa.

Olen kokeillut muutamaa pataleipäreseptiä ja tämä on mielestäni ihan ehdottomasti paras. Ohje on peräisin täältä. Olen hieman muokannut sitä omaan makuuni sopivammaksi. Kirjoitan sen ylös myös tänne myöhempää tarvetta varten.

20170723_120170723_8

PATALEIPÄ

  • 4 dl hiivaleipäjauhoja
  • 3 dl kaura tai spelttijauhoja
  • 1 dl kaurajyviä, spelttijyviä tai auringonkukan siemeniä
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • 3 ½ dl vettä
    Lisäksi
    rypsiöljyä

TEE NÄIN:

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s