Hirssipuuro

HIRSSIPUURO

  • 1 muumimukillinen hirssinjyviä
  • 2 reilua muumimukillista vettä
  • ripaus ruususuolaa

TEE NÄIN:
Huuhtele hirssinjyvät huolellisesti ensin kuumalla ja sitten kylmällä vedellä, jotta haitta-aineet jyvien pinnalta huuhtoutuvat pois.

Keitä kunnes vesi on imeytynyt jyviin (n. 25 minuuttia). *vinkki nopeuttamiseksi

Mausta puuro ripauksella suolaa ja lisää maun mukaan nokare voita, oliiviöljyä tai kookosöljyä. Tarjoile marjojen ja hunajan kanssa.

WP_20140723_07_28_03_Pro-001

Käytän hirssipuurossa voin sijaan kookosöljyä, koska se pyöristää makuja. Nautin puuroni yleensä vadelmien ja karpaloiden tai mustikoiden kera. Lisäksi ripautan pinnalle mehiläisen siitepölyrakeita, raakakaakao nibsejä ja/tai luomu kookoslastuja. Lisään myös hunajaa, koska en varsinaisesti pidä hirssin mausta.

*vinkki nopeuttamiseksi!
Kypsentämistä voi nopeuttaa liottamalla jyviä yön yli, se parantaa myös myös sulavauutta. Itse teen aika usein niin, että illalla kiehautan jyvät, heitän kiehautusveden pois, lisään kattilaan pari muumimukillista vettä ja jätän jyvät likoamaan yön yli. Aamulla sitten lisään hieman vettä ja keittelen puuroksi (n. 10 minuuttia!). Tämä myös parantaa mielestäni hirssin makua, ilmeisesti kiehauttamisella saa paremmin karvasaineita jyvien pinnalta irtoamaan.

Hirssi tervehdyttävänä ruokana

Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen näkemysten mukaan hirssi poistaa kehosta ylimääräistä kosteutta ja hoitaa vatsaa ja pernaa. Kosteudesta ja Limasta on erityistä terveyshaittaa Kiinalaisittain ajateltuna. Hirssi kuuluu hoitavaan ruokavaliooni minua hoitaneen asiantuntijan suosituksesta.

HIRSSI

on kevyesti Viilentävä, Munuaisia ja ruoansulatuselimistöä vahvistava vilja. Se poistaa Kosteutta ja sopii hyvin kasvaville lapsille. Hirssillä hoidetaan monenlaisia vatsavaivoja, kuten pahanhajuista hengitystä, pahoinvointia, ärtynyttä suolistoa ja närästystä

-Terveyden kiinalainen käsikirja, Dennis Vinokur, Gummerus-

 

Skeptikko ja ”hölynpölynhoidot”

Täytyy tunnustaa, että vaikka alkuun nämä Kiinalaiset käsitteet ja diagnoosit kuulostivatkin skeptisessä ja loogisessa mielessäni sangen kummallisilta, nykyisin näen niissä logiikan ja omakohtaisten kokemusten kautta tiedän, että näkemyksissä on perää ja ruokavalion noudattaminen on tuonut mukanaan erinäisten vaivojen häviämistä, elämänlaadun parantumista ja terveyshyötyjä.

Tässä pieni artikkeli taustatiedoksi ”Limasta”: Onko ähky?.  Artikkelissa Nina Haavisto kertoo hieman Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen ravitsemusopin näkemyksistä.

Hirssi on gluteeniton ja emäksinen vilja. Se on helposti sulavaa ja sisältää esimerkiksi runsaasti rautaa ja magnesiumia. Hirssi on muistettava tosiaan huuhdella huolellisesti, koska sen pinnalla on karvasaineita.

Kilppari-ongelmaisten kannattaa huomioida, että hirssi sisältää goitrogeenejä, joten se saattaa vaikuttaa kilpirauhasta lamaavasti. Goitrogeenien vaikutus vähenee kypsennettäessä. Kilppariongelmien vuoksi hirssiä ei kuitenkaan kannata kokonaan jättää käyttämättä, sillä ruokavalion terveysvaikutuksissa kyse on aina ruokavalion kokonaisuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s