Oikeanlainen ravinto

Yksi tärkeimmistä asioista hyvinvoinnissa on oikeanlainen ravinto.

Ravitsemus ja ruokailu ei saa olla ahdistusta tuottava asia. Se ei saa ottaa elämästä liian suurta osaa. Itse olen kuluneen kymmenen vuoden aikana kokenut niin fyysisesti kuin henkisestikin, miten paljon oikeanlainen ravinto vaikuttaa elimistöön, olotilaan ja terveystilaan, joten tieto hieman lisää myös tuskaa. Meitä ruokavalioiden viidakkoihin eksyneitä on paljon. Koen haastavaksi löytää balanssia rentouden ja tietoisen jämäkkyyden välille.

Nyt, kun (taaksejääneet) olosuhteet ovat pakottaneet lipsumaan minulle sopivimmasta ravinnosta liian pitkään, huomaan taas huonon ravinnon vaikutuksen elimistössä ja mielialassa. Olen yrittänyt suhtautua tilanteeseen rennosti ja tiedostaa, että tilanne muuttuu, kun saan levättyä pahimman väsymyksen ja irroitettua otteeni jälkitsunamien keikutuksesta… mutta keho ei anna armoa. Kipu, mieliala, unen laatu, energiantaso ja selkeät tulehduksen oireet kertovat kyllä, että enää ei ole jouston varaa.

Ruoanlaitto ei valitettavasti ole koskaan ollut minulle suuri intohimo. Leivän leipominen oli sitä, mutta koska en enää juuri syö leipää, en enää juuri leivokaan. Oikeanlaisissa olosuhteissa toki nautin ruoanlaitosta ja pyrinkin järjestämään olosuhteet suotuisaksi.

Entinen Iso Keittiö edisti asiaa, mutta pystyn sopeutumaan tähän nykyiseenkin. Toinen asia, mitä tarvitaan on sopiva mielentila ja riittävästi aikaa. Tiskejä ja muuta romua täynnä olevat työtasot eivät edistä oikean mielentilan saavuttamista — siispä pyrin pitämään jatkossa keittiön tasot siistinä. Helpottaa hommaa kovasti, jos ei tarvitse alkaa siivoamaan ennen kuin voi alkaa laittamaan ruokaa.

wp_20140620_11_17_03_proHoukuttelen itseäni miettimään uudestaan ravitsemusta ja ateriakokonaisuuksia katsellen inspiroivia keittokirjoja.

Otan jälleen käyttöön hyväksi havaitsemani tavan miettiä etukäteen tulevan viikon ruokalistan. Sen pohjalta mietin kauppalistan ja riittävän monipuolisen ja sopivan ruokailun viikkotasolla. Ilman suunnittelua käy helposti niin, että joka päivä syödään pastaa.

Kokoan ”perusvaraston” jonka varassa keittiöni pyörii; se on myös taloudellista ja vähentää biojätteen määrää. Lisäksi helpottaa arkiruokailua, kun reseptit ovat pääsääntöisesti tuttuja ja syntyvät pienellä varioinnilla ”lonkalta”. Viikonloppuisin voi kikkailla ja kokeilla uusia reseptejä.

Olen kymmenen vuoden aikana kerännyt reseptikirjaan ”minun ruokavalioon sopivan arkiston” helppoja, terveellisiä, maukkaita ja tulehdusta vähentäviä ruokaohjeita arkea varten. Tämä helpottaa suunnattomasti hommaa!

Minun ja jälkipolven ruokatoiveet jossain määrin poikkeavat toisistaan, mutta koska lapset saavat koulussa sitä minun mielestäni höttöruokaa, meillä syödään toiveideni ja tarpeideni mukaisesti pääsääntöisesti terveellisesti. Eikä se ole lasten edun vastaista se! Faktaa on myös, että lapset ovat perineet sekä minulta, että isiltään alttiuden sairastua tiettyihin sairauksiin, joten velvollisuuteni on opettaa tekemään tästä näkökulmasta oikeita valintoja.

Se oikea näkökulma on valita ja syödä ruokaa, joka ei lisää/altista tulehduksille, hormonihäiriöille ja syövälle. Lisäksi oikeisiin valintoihin kuuluu tulehdusta vähentävien kasvisten ja mausteiden käyttö. Pelkällä ruokavaliolla ei tietenkään sairauksia vältetä; elimistöä kuormittaa myös ympäristötekijät ja muut elämänvalinnat. Edellämainittu on muuten tosi huono, mutta paljon käytetty tekosyy selkärangattomuudelle mitä tulee ruokavalintoihin.

Näillä  keinoilla starttaan Terveemmän Elämän!

  • Innostus
  • Rentous
  • Helppous
  • Suunnitelmallisuus
  • Järjestelmällisyys
  • Tiedostavuus
  • Perusvarastot
  • Perus reseptit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s