Serendipiteettiä

Joskus tuntuu, että mikään asia ei mene omien suunnitelmien mukaan ja unelmat päätyvät toteutumattomina roskakoriin. Elämä menee hukkaan ja itsestä ei ole yhtään mihinkään. Sitä on luuseri ja oman elämänsä akuankka, jolla ei koskaan onnista.

Tähän liittyy usein  vahva tahtotilainen eteenpäin pyrkiminen ja asioiden väkisin runnominen. En tietenkään väheksy tavoitteellisuutta. Päämäärätietoisuus vie eteenpäin, mutta se harvoin johtaa tilaan, jossa vallitsee tyytyväisyys ja tasapaino — sellainen kevyt elämän helppous.

Joskus ihminen toimii ikään kuin härkä, joka puskee läpi harmaan kiven ja lopputuloksena on vain kipeä pää.

Elämän ja jopa yhteiskunnan ”suurimmat saavutukset”, onnenpotkut ja keksinnöt tapahtuvat usein sivutuotteena, yllätyksellisenä yhteensulautumana, serendipiteetillä.

011-2

Monella on varmasti omakohtaisia kokemuksia siitä, miten Isot Ongelmat eivät ratkea suoraan ankaralla ajatustyöllä ja systemaattisella asian kääntelyllä ja vääntelyllä. Se kun  kuluttaa ihan hirmuisesti energiaa, joka supistaa ihmisen havainnointikykyä. Sammuttaa valot tai sokaisee.

Ja sitten se ratkaisu, jos on tullakseen, tulee jollain sellaisella hetkellä, jolloin on irroittanut otteensä Ongelmasta. Unessa, seuraavana päivänä tai keskellä jotain muuta puuhaa. Heureka! Ihan samalla tavalla kuin kuntosalitreenin jälkeisenä lepopäivänä se lihas vasta  kasvaa, eikä punttia nostellessa.

Joskus ratkaisu saattaa syntyä ihan odottamatta ja yhteyksissä, jotka eivät liity itse Ongelmaan. Joskus joku ihan vieras ihminen saattaa tuoda vastauksen kysymykseesi. Tapahtuu ihmeitä. Ihmeet eivät tule tietenkään ihan sattumalta, vaan taustalla on se, että mielessä on joku  päämäärää, ratkaisu. On olemassa Ongelma, jonka on tiedostanut ja jota on työstänyt. Mutta mikä tärkeintä: ei jäänyt siihen kiinni.

Oleellista on, miten tavoitetta lähestyy. Jos pyrkii kontrolloimalla hallitsemaan asioiden ratkeamista, ei jää tilaa ihmeelle. Pitää osata päästää irti ja antaa ajan tuoda ratkaisun avaimet eteen.

Ratkaisu ja suunta voi tosiaan löytyä ihan mistä tahansa; osaat yhdistää Ratkaisun taustalla olevaan Ongelmaan, kun kohtaat sen jossain yhteydessä.

Annetaan tilaa ihmeille!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s