Kahavia, kiitos!

Rakastan kahvia ja tykkään hifistellä sillä. Arjessa on ihan parasta se hetki, kun saan eteeni tuoreen ja tuoksuvan kupillisen maukasta kahvia.

Jauhan kahvipavut juuri ennen keittämistä ja testailen mielelläni erilaisia kahvilaatuja. En osta ikinä halpaa kahvia ja tämä on valinta ihan terveyssyistä. Halpaan kahviin on käytetty huonolaatuisia papuja, niissä on kenties hometta ja ennen kaikkea kahvin aromit haihtuvat pitkässä säilytyksessä. Kahvin rasvat härskiintyvät myös nopeasti. Tikkuinen kahvi on minusta jotain todella kamalaa ja saan vatsani kipeäksi vaaleapaahtoisesta suodatinkahvista.

Laatukahvi, jaa mitä?

Laadukas kahvi on ensinnäkin valmistettu huolella valituista kahvipavuista. Niiden paahto on suunniteltu kahvipavun ominaisuuksia kunnioittaen ja ne jauhetaan juuri ennen valmistusta. Paahtamisen jälkeenkään pavut eivät saisi turhaan varastoissa seisoskella, koska niiden aromit alkavat haihtua heti paahtamisen jälkeen. Kahvi olisi jauhettava ja käytettävä mielellään parin viikon kuluttua paahtamisesta! Jos kahvi on tyhjiöpakkauksessa, se säilyy kolmisen kuukautta. Tarkistapa huviksesi kahvipakettisi paahtopäivämäärä!

Ihan oikeasti erilaisista pavuista erottaa huikeita makuvivahteita, siksi suosittelen kokeilemaan pienpaahtimoiden kahveja.

Minä ja kahvi

Minulla ei ole perinteistä kahvinkeitintä ollenkaan ja muuttaessani kaupunkiin myin myös pressoautomaattini pois. Tällä hetkellä teen kahvini joko presso- tai french press -pannulla. Yksi kupillinen päivässä riittää. Siksi katson, että minulla on varaa laadukkaaseen ja maukkaaseen kahviin.

En pidä mustasta kahvista, vaan nautin kahvini mieluiten kuuman, vaahdotetun maidon kera. Musta kahvi menee vain, jos sinne on pilkottu leipäjuustoa ja se on nokipannukahvia. Teen maitovaahdon aina punaisesta maidosta. Töissä saatan joskus sortua automaatti- tai suodatinkahviin ja joka kerta muistan, miksi niitä ei pitäisi käyttää.

Voikahvia energiavajeeseen

Terveysgurut ja biohakkerit ovat hurahtaneet bulletproof -coffeen nauttimiseen. Sen rasvojen sanotaan buustaavan aivotoimintaa ja pitävän vireystasoa yllä, ja voin allekirjoittaa väitteen omasta kokemuksestani. Teen toisinaan itselleni aamuisin bulletproof -coffeen ja rakastan sitä! Olen hyvilläni myös ajatuksesta, että siten voin välttyä maidon käytöltä.

Voikahvin nauttiminen ei ole mikään moderni höpsötys. Mongolialaiset, siperialaiset ja saamelaiset ovat lisänneet kahvin (tai teen) joukkoon aina voita, koska se antaa ankarissa olosuhteissa kaivattua energiaa. Kahvi itsessäänkin vaikuttaa suorituskykyyn ja onhan sillä terveysvaikutuksiakin tutkimusten mukaan. Sen sanotaan mm. suojaavan syövältä ja muistisairauksilta.

Bulletproof -kahvi on toki lähtöisin jenkeistä. Nörtti ja terveysalan yrittäjä Dave Asprey brändäsi ja rekisteröi kehittelemänsä kahvin, johon hänen reseptinsä mukaan tulee ulkona vapaasti ruohoa syöneen lehmän voita, MCT-öljyä ja hyvälaatuista kahvia. Tässä video, jossa hän mainostaa ja valmistaa kahviaan. Jutusta voi olla monta mieltä ja voikahvin terveysvaikutukset ovatkin saaneet vahvaa kritiikkiä osakseen. Niin tai näin, minä pidän sen mausta ja energiabuustista, jonka siitä saan. Nautitaan kohtuudella.

img_6826

Jokainen voi viritellä oman voikahvinsa, minä teen sen näin:

BULLETPROOF COFFEE

  • 2 dl laadukasta french press -kahvia
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 rkl luomuvoita
  • ripaus aitoa vaniljaa
  • (hunajaa)
  • (ripaus kardemummaa)

Valmista kahvi, laita blenderiin öljy, voi ja mahdolliset muut aineet. Kaada kuuma valmis kahvi päälle ja surraa ihanaksi juomaksi. Nauti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s