Mangosmoothie -turbobuustia tulehduksen ehkäisyyn

Mango mango, tuo etelän maaginen hedelmä! En ole oikein hedelmien ystävä, joten mangokin on jäänyt hedelmätiskille näihin päiviin asti. Törmäsin sen terveysvaikutuksiin Sinikka Piipon ”Mielen ruokaa” -opuksessa ja päätin ottaa sen ruokavaliooni.

Jos etsit jotain makeaa, jonka syömisestä ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa, syö mangoa. Mango on yksi mielenkiintoisimmista tulehdusta ja syöpää ehkäisevistä hedelmistä. Se ei myöskään nosta verensokeria, vaikka onkin makea. Mango hoitaa myös mieltä ja mielialaa sekä jarruttaa ikääntymistä.

”Mangossa on monia antiokseidantteja, karotenoideja, C-, B- ja E-vitamiineja sekä kuitua. Mangossa on ruoansulatusta parantavia entsyymejä: magniferiinia, katekolioksidaasia ja laktaasia. Mangon kverseteiini, mangiferiini ja C-vitamiini nostavat antioksidanttitehoa. Mangiferiini auttaa tulehdusten, diabeteksen ja Alzheimerin taudin torjunnassa. Mango on toonikumi, joka kuntouttaa sydäntä ja maksaa, piristää keskushermostoa, alentaa korkeaa verenpainetta ja kolesterolia, torjuu anemiaa, diabetesta ja parantaa vastustuskykyä. ”

Sinikka Piippo, Mielen ruokaa, Minerva Kustannus Oy 2014

Myös kiinalainen lääketiede tuntee mangon ruoansulatusta tehostavana rohtona. Se kuuluu Perinteisessä Kiinalaisessa Lääketieteessä viileisiin ja happamiin ruoka-aineisiin. Viileytensä johdosta yhdistän siihen mielelläni lämmittäviä mausteita, kuten inkivääriä, cayennea ja kardemummaa, jotka myös tehostavat ruoansulatusta ja lievittävät tulehdusta.

Moni ehkä tuntee mangolassin? Itsekin tykkään sen mausta, mutta koska yritän pitkän ja rankan talven jälkeen karsia ruokavaliostani kaikki tulehdusta aiheuttavat aineet, en toistaiseksi käytä maitotuotteita ja siksi jokurttikin on pannassa.
20170304_181733

MANGOSMOOTHIE

  • Mango
  • puolikas banaani
  • 2 ml c-vitamiinia (immuunipuolustusta buustaamaan)
  • peukalon pään kokoinen tsiipale inkivääriä
  • ripaus cayennepippuria
  • ripaus kardemummaa
  • vajaa kourallinen jäisiä tyrnejä
  • mantelimaitoa niin, että peittyy

Surraa kaikki ainekset sekaisin blenderissä ja nauti

HUOM! Koska kärsin kroonisesta stressistä ja minulla on autoimmuunireaktioita sekä hormonaalinen sekamelska, käytän C-vitamiinia kuuriluontoisesti yli suositeltavan päiväannostuksen. Älä ylitä suositeltua päiväannosta ilman painavaa syytä. Voit jättää tästä smoothiesta C-vitamiinilisän kokonaan pois koska tyrni ja mango sisältävät sitä luonnostaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s