Pääsiäisleipä

Ekologisena ja vähän nuukanakin huushållerskana haluaisin aiheuttaa mahdollisimman vähän  jätettä ruokaa laittaessani. Näin ajatellessani tunnen sulautuvani sotien jälkeisen ajan perheen emäntiin, jotka tekivät niukkuudesta taidetta.

Leivän pohjaksi monesti pyöräytän puuron loput, yleensä lopputuloksena on erittäin meheviä leipiä. Myös maustamattoman jukurtin purkin ohjat, kermaviilin jämät ja vaikkapa juuresraasteen loput uppoavat hyvin leipätaikinaan ja tuovat siihen makua.

Tänä pääsiäisenä heitin pashaan tulevan rahkan valutuksesta syntyneen heran leivän pohjaksi. Voit käyttää tähän myös juuston valmistuksesta syntynyttä heraa. Hera muhevoittaa leivän makua, etenkin jos leipää nostatetaan pitkän kaavan mukaan.

IMG_7680-001

HERA LEIPÄ:

5dl heranestettä
40 g hiivaa
2tl suolaa
loraus hunajaa
n. 1 l spelttijauhoja, osa voi olla täysjyvää
loraus öljyä
rosmariinia
suolaa myllystä
TEE NÄIN:
Lämmitä hera kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, mausteet ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi kera lorauksen öljyä. Anna kohota kaksinkertaiseksi, vaivaa taikinasta jauhotetulla alustalla kuplat pois ja leivo kaksi leipää. Voitele leivät kananmunan keltuaisella ja ripota päälle hakattua rosmariinia ja pyöräytä vielä suolamyllystä isoja suolarouheita päälle. Anna kohota vielä tovi ja paista 220 astetta ja noin 30 minuuttia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s