Urbaanit polut

Minä rakastan kävelyä. Se lienee kaikien meidän nomadien tyyppivika. Tai se mikään vika ole, vaan normaali ihmisluontoon kuuluva tarve, mistä moni ihminen ikävä kyllä on nykyaikana vieraantunut.

Käveleminen huoltaa koko kehoa, pitää kropan vetreänä sekä nesteet ja ajatukset liikkeellä. Lisäksi käveleminen on ekologinen vaihtoehto. Kaupungissa asuessani pyrin kulkemaan jalkaisin paikkaan kuin paikkaan, esimerkiksi töihin kävelen mielelläni sen vajaan puoli tuntia sen sijaan, että siirtäisin itseni autolla paikasta toiseen.

Olen miettinyt vakavissani autosta luopumista. Tämän talven se onkin ollut pääsääntöisesti lainassa Pikku Valolla. Tarvitsen autoa yleensä vain päästäkseni metsään ja juuri sen takia, en siitä ihan heti ole luopumassakaan.

IMG_7560-003

Tänä talvena ja oikeastaan jo pitkin viime syksyä en ole oikein päässyt metsään. Ehkä osin siitä syystä olen löytänyt lähiluonnon ja kaupunkimetsät. Ilokseni havaitsin, että täällä Lahdessa on ihan ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä paitsi ihana Lanupuisto, myös noin 12 km pitkä kaupunkimetsäpolku, Lehmusreitti.

Kävelin osan siitä ensimmäistä kertaa viime syksynä kaverin opastamana, mutta silloin hukassa oli isot pätkät merkittyä reittiä. Nyt pääsiäispyhinä päätin ottaa selvää, missä reitti oikein kulkeekaan ja ilmeisesti merkintöjä oli ihan vastikään parannettu, sillä nyt löysin ne hukassa olleet mutkat.

IMG_7553-002IMG_7592-001

Lehmusreitti kulkee Lanupuiston, Niemenkallioiden, Vesteroosinpuiston, Vesitorninmäen ja Mustankallion kautta edelleen Lotilanharjulle, Radiomastoille ja urheilukeskuksen maaston kautta Teivaanmäelle.

Reitin varrella on jyrkkiä nousuja – ainakin viidelle harjulle noustessa saa sykkeen ajoittain nousemaan reippaasti – metsäpolkuja, puistoa ja pätkiä pyöräteillä tai kaupungissa. Eri metsätyyppejä on reitin varrella runsaasti ja paikoin aivan huikaisevia maisemia!

IMG_7674-004IMG_7676-005

Näin keväällä lähimetsissäkin on valtava lintujen konsertti. Itse tosin tykkään tehdä kaupunkikävelyni podcasteja kuunnellen, koska siinä yhdistyy kaksi mukavaa ja aikaa vievää puuhaa sujuvasti keskenään. Lisäksi yksi syy, miksi kaipaan korvanappeja korviini kaupungissa liikkuessani on liikenteen melu. Jatkuva liikenteen meteli häiritsee minua.

Vaikka kaupunkimetsissä näyttää ja tuoksuu ihan metsälle sekä saa jalkojensa alle vaihtelevan, luonnollisen maaston, ei liikenteen meteliltä voi välttyä. Ikävä kyllä se kantautuu myös tälle reitille etenkin näin lehdettömänä aikana.

Onko sinun kaupungissasi vastaavia metsäpolkuja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s