
Tattari on ihan ehdoton lempparini ja mielestäni se on edelleen turhan aliarvostettu vilja. Itseasiassa se ei ole viljaa laisinkaan, vaan tatarkasvi.
Suosittelen lämpimästi tattarin idättämistä. Idättäminen rikastaa jyvien ravintoarvoja (mm B-vitamiini, rauta- ja kalsiumarvoja) ja helpottaa myös sen sulamista suolistossa. Tattari sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia, mutta se on tosiaan aika huonosti sulavaa sorttia ennen idättämistä.
Voit lukea hieman lisää tattarista aikaisemmasta postauksestani täältä.
Tattarin idättäminen on tosi helppoa! Se ei vaadi mitään erityisiä idätysvälineitä, mutta toki hieman aikaa ja ennakointia. Idätetystä tattarista voi tehdä esimerkiksi tuorepuuroa tai sitä voi käyttää esim. kräkkereihin. Tuorepuuron ohjetta on tarjolla sunnuntain postauksessa.
Tattarin idätys:
- huuhtele tattarinjyvät useaan otteeseen ensin hyvin lämpimällä vedellä, sitten kylmällä (tämä irroittaa haitta-aineita)
- laita tattarin jyvät likoamaan veteen n 10 minuutiksi. (Tattarin jyviä ei pidä liottaa liian pitkään, koska ne eivät välttämättä jaksa itää pidemmän liotuksen jälkeen. )
- liottamisen jälkeen huuhtele jyvät lävikössä ja laita ne hieman kosteana laakealle lautaselle n. vuorokaudeksi huoneenlämpöön itämään. Minä laitan vielä toisen lautasen päälle kanneksi, jotta kaikki kosteus ei haihdu. Niitä voi toki idättämisen aikana kostuttaa myös sumutinpullolla.
- hentoinen itu tulee näkyville noin vuorokaudessa.
- kun tattari on itänyt, siirrä lautanen jääkaappiin, ellei tule käytetyksi kaikkea kerralla. Idätetty tattari säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Itäminen jatkuu hitaasti myös viileässä.