Aroniapirtelö

ARONIAPIRTELÖ (4:lle)

  • litra piimää
  • pari desiä marja-aroniaa
  • hunajaa oman maun mukaan
  • vajaa teelusikallinen lakritsinjuurta

Surraa blenderillä sekaisin ja nauti!

171309

Aronian käyttöä on viime aikoina ilokseni mediassa buustattu.

Ja syytä onkin, sillä marja on todellinen superruoka, mahtava antioksidanttien lähde, aivoterveyden edistäjä ja nuoruuden eliksiiri. Itsellenikin marja on ollut hieman vieras, mutta kiinnostuin siitä muutama vuosi sitten sen tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen vuoksi.

Marjan sanotaan mm. torjuvan verisuonten kalkkeutumista ja verenpaineen nousua, alentavan kolesterolia, estävän sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta sekä syöpää, edistävän ruoansulatusta ja auttavan suolistovaivoissa, torjuvan virtsatievaivoja, tulehduksia ja flunssaa  ja kaiken huippuna se parantaa muistia.

Aronioissa on runsaasti flavanoideja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita.

Marja-aroniassa on sokeria (6-11 %) ja pektiiniä ja niissä on myös B1, B2 , B6, C- ja E- vitamiinia, karoteenia, mineraali- ja hivenaineita (mm. magnesium ja jodi) ja reippaasti flavonoideja. Flavonoidit ovat kasvikunnassa esiintyviä fenoliyhdisteitä, jotka vaikuttavat elintarvikkeissa väriin, säilyvyyteen, makuun ja koostumukseen ja joilla on antioksidanttivaikutus. Flavonoideja löytyy runsaasti myös muissa värjäävissä marjoissa, mm. mustikassa ja mustaherukassa.

Kasvitieteen professori Sinikka Piippo kirjoittaa kirjassa ”Mielen ruokaa” aroniasta seuraavasti:

”Aronian sisältämät fenoliyhdisteet ylläpitävät kehon ja aivojen terveyttä laaja-alaisesti. Ne ehkäisevät muun muassa tulehduksia, diabetestä ja sydän- ja verisuonitauteja. Ne ovat tärkeitä hermoston suojelijoita, jotka ehkäisevät hermoston rappeutumista, nimenomaan ikään liittyvien kognitiivisten ja motoristen kykyjen ja mielialojen laskua, suojelevat aivoja hapetusstressiltä ja aivohalvaukselta. Ne parantavat myös stressinsietokykyä. Antosyanidiinit parantavat aivojen toimintaa ja aivojen verenkiertoja. Ne nostavat insuliiniherkkyyttä, alentavat korkeaa verenpainetta, ehkäisevät LDL-kolesterolin hapettumista, torjuvat viruksia ja bakteereja (myös suolistossa) ja ehkäisevät ennenaikaista vanhenemista.”

Tulehdusta ja ennenaikaista vanhenemista vastaan

Antioksidantit ovat aineita jotka estävät vapaita radikaaleja hapettamasta elimistöä. Ilman antioksidantteja elimistö ei toimi kunnolla ja vanhenemme nopeammin. Ne myös stimuloivat rasvasoluissa adiponektiinituotantoa, mikä ehkäisee tulehdusta, insuliiniresistenssiä, diabetesta, lihomista ja sydän- ja verisuonitauteja. Antioksidantit torjuvat tulehdussytokiineja ja -entsyymejä, joten niillä on varsin laaja vaikutus sairauksien synnyn torjumisessa.

Venäjällä aroniaa on käytetty luonnonparannuskeinona jo vuosikymmeniä mm. verenpaineen hoidossa. Henkilöiden, joilla on alhainen verenpaine, ei siis pitäisi käyttää aroniaa jatkuvasti.

Lukemani mukaan hilloissa fenolit säilyvät hyvin (noin 70%), mehussa niistä on jäljellä vain 20%. Myös kuivaus hävittää fenoleista suuren osan. Itse siis nautin aroniani joko pakasteesta pirtelöön hypänneenä tai hillon muodossa.  Banaani sopii hyvin tasapainottamaan aronian karvautta ja yhdistän sitä usein aronian kanssa pirtelöissä, mutta tykkäsimme Menninkäiskorvaisen kanssa myös tästä piimän ja aronian makuyhdistelmästä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s