Iloa ja valoa – Hyvän mielen taidot

Käsi pystyyn, kuka meistä ei haluaisi elää hyvää ja merkityksellistä elämää!

Viimeistään ruuhkavuosissa ajaudumme usein umpikujaan. Pettymysten, riittämättömyydentunteen, kiireen ja väsymyksen keskellä alamme kiertämään kehää, jossa emme voi hyvin. Hukkaamme omat tarpeemme ja todellisen minämme, sen Valonöörin itsestämme.

Ei hätää, apua on saatavilla!

Self help -oppaat, uskonnot, mindfulnessit, joogafilosofiat ja muut systeemit tarjoavat kierteestä houkuttavaa ulospääsyä, mutta usein ne eivät auta sen pidemmälle – pahimmassa tapauksessa päinvastoin, saamme niistä vain uuden stressinaiheen elämäämme.

Onnellisuusgurut julistavat keinoja onnen saavuttamiseksi, mutta metsästämällä onnea se vain pakenee. Abstraktit käsitteet tuntuvat ehkä etäisiltä tai elämänhallintamme on tyystin hukassa, joten pala kakkua on aivan liian suuri haukattavaksi. Elämme paineistettua elämää valtavan murroksen keskellä.

Miten olisi yksinkertaisesti hyvän mielen taitojen opettelu?

IMG_9817.jpg

Mitkä helkkarin hyvän mielen taidot?

Viime vuonna ihana innostaja Maaretta Tukiainen lanseerasi käsitteen ”Hyvän mielen taidot”.  Pyydän jo etukäteen anteeksi väsynyttä vertauskuvaa, mutta Maaretta Tukaiainen ei ole keksinyt pyörää uudelleen, vaan hänen ajatuksensa pohjaavat mm. positiiviseen psykologiaan.

Hän on koostanut erilaisista tutkimustuloksista, teorioista ja taidoista ymmärrettävän,  suorastaan jopa erinomaisen Hyvän mielen taitojen -käsikirjan. Se on rakennettu siten, että näitä taitoja voi työstää vaikkapa vuoden ajan yhtä taitoa viikon ajan kerrallaan. Ei mikään mahdoton tehtävä!

Kirjan pariksi on valmistettu kortit, joita voi käyttää yhdessä kirjan kanssa tai vaikka ihan erikseenkin inspiroimaan ja muistuttamaan elämän tärkeistä asioista Kortteja voi käyttää hyvin myös ryhmäprosessien ohjaamisessa ja innostamisessa.

Minä ja innostajaystäväni käytämme kortteja myös siten, että nostamme joko arjessamme tai ryhmätapaamisissa kortin intuitiivisesti ja mutustelemme käteen osuvan kortin sanomaa sen hetkiseen arjen tilanteeseen. Toimii!

IMG_9822_valo.jpg

Hyvän mielen taitojen avulla elämään löytyy lisää iloa ja energiaa

Kirjan ajatusten ja harjoitusten avulla kuka tahansa meistä voi kehittää mieltään joustavammaksi, eli kasvattaa resilienssiään. Kun mieli on joustava, on helpompi toimia arjen haastavissa tilanteissa ja muutoksissa.

Hyvän mielen taidot auttavat elämään merkityksellistä elämää, jossa ihminen tunnistaa oman potentiaalinsa ja uskaltaa ylittää itsensä.

Mitä hyvän mielen taidot ovat?

Kyse on kokonaisvaltaisesta elämänhallinnan työkalupakista; olemassa olevien ominaisuuksiensa vahvistamista ja uusien taitojen oppimisesta, haitallisten käyttäytymismallien muuttamisesta, itsetuntemuksen kehittämisestä, oman potentiaalin tunnistamisesta ja sen valjastamisesta elämässä eteenpäin menemiseksi.

Ne on itseasiassa taitoja, joiden avulla ihmisellä on hyvä olla omassa elämässään paitsi itsensä kanssa, myös suhteessa muihin ihmisiin. Hyvän mielen taitojen avulla elämä on nautinnollista ja sillä on merkitys. Ihminen on niin sanotusti elementissään.

Hyvän mielen taidot jaetaan kirjassa seitsemään pääkateogoriaan:

  • myönteisyystaidot
  • tahdonvoimataidot
  • vuorovaikutustaidot
  • myötätuntotaidot
  • luovuustaidot
  • läsnäolotaidot
  • itsensä johtamisen taidot

Jokaisen pääkategorian alle on koottu erilaisia taitoja, joiden avulla päätaidossa voi kehittyä.

Voin lämpimästi suositella kirjaan tutustumista. Se on looginen ja ymmärrettävä. Palaan vielä myöhemmin kirjan teemoihin, sillä tarkoituksena on työstää niitä intensiivisemmin matkallani kohti omaa Valonööriyttä.

Kirjasuositus: Hyvän mielen taidot, Maaretta Tukiainen, PS-kustannus 2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s