Viihdy omassa arjessasi

Lukuisat yritykset palata säännöllisen joogaharjoittelun pariin ovat tuottaneet nykyarjessani enemmän tuskaa, ahdistusta ja valtavaa pettymystä, kuin iloa ja valoa.

En pysty! En jaksa! En saa kiinni siitä! Ei ole aikaa! Ei se edes tunnu enää siltä! Ja ennen kaikkea harjoitukseen kiinni pääsemisestä on tullut niin valtava stressi, että ajatuskin saa voimaan huonosti. Stressi yhdistettynä suht haastavaan harjoitukseen saa negatiivisen stressin vaikutukset kumuloitumaan kehossa.

Rauhoitin viime vuonna tilanteen ja päätin olla edes yrittämättä toistaiseksi. Noh, nykyarjessa se on vielä huonompi juttu.172512_36

Viihdy omassa arjessasi -kirja

Noora Lintukankaan ”Viihdy omassa arjessasi” -kirjan takakannen teksti:

”Keskeltä arjen kaaostakin on mahdollista löytää tasapainoa ja rauhaa. Ikiaikainen joogafilosofia auttaa ymmärtämään omia tunteita ja lisäämään henkistä voimaa vastoinkäymisistä selviämiseen”

rohkaisee lähestymään joogaharjoitusta  uudelleen juuri tässä elämäntilanteessani.

Keskeneräisenä, huonovointisena ja keskellä vastoinkäymisten sumaa. Juuri nythän minä vasta tarvitsenkin joogaa, kuten silloin, kun joogan löysin.

WP_20140812_11_36_48_Pro

Miten löysin joogan – vai löysikö jooga minut?

Olin pitkään miettinyt joogan aloittamista, mutta hakeuduin ensimmäisen kerran joogasalille vasta, kun arki pyörähti haasteelliseen asentoon Tähtityttöni sairastuttua vakavasti.

Aikaisemmin tähtäimessäni oli ollut aloittaa ”sit joskus” astangajooga, mutta ensimmäiset joogakokemukseni muodostuivat sairaalakaupungissa sattumalta eteeni tulleesta odottaville äideille sopivasta Iyengar-, hatha- ja yinjoogaharjoituksia yhdistelevistä tunneista.

Rakastuin joogaan välittömästi, mutta tuossa vaiheessa totesin, että jatkan hathan parissa. Kävin tilanteen niin salliessa kansalaisopiston hathajoogassa parin vuoden ajan. Se ei välttämättä ollut kärsimättömälle luonteelleni paras mahdollinen harjoitus, mutta joogan hyödyt tunnistin ja se tarjosi minulle oman hetken omaishoitajuuden keskellä.

Kundaliinijooga

En muista, miten törmäsin kundaliinijoogaan. Se tuntui jokatapauksessa heti omalta, sopivan hörhöltä ja haastavalta.

Ensimmäinen kundaliinijoogavuoteni sai ihmeitä aikaiseksi. Se vaikutti kokonaisvaltaisesti olemiseen, olemukseen ja sisäiseen tunteeseen hyvinvoinnista. Muutoksen näkivät myös ihmiset, joiden kanssa olin tekemisissä ja sain jatkuvasti selittää, miksi minä ”loistan”.

Kundalinijooga sytytti minussa Valon, joka oli pitkään sammuksissa.

172512_37

Pari sanaa kirjasta

Tartuin nyt Noora Lintukankaan kirjaan miettiessäni, miten saisin tuon valon uudelleen syttymään ja joogan osaksi arkeani.

Kirja on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäisessä kerrotaan hieman joogan taustaa ja tarjoillaan käytännönläheisiä harjoituksia arjen keskelle ja toisessa on  jooga- ja meditaatioharjoituksia. Mielestäni kirja sopii tosi hyvin sellaisellekin, joka ei harrasta kundaliinijoogaa, vaan haluaa löytää elämäänsä lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä (onnellisuus on tyytyväisyyttä!) haastavan arjen keskellä.

Ihan ensimmäiseksi kirja palauttaa mieleen hengityksen merkityksen ja sen voiman. Kirjassa on hyviä hengitysharjoituksia, joita voi tehdä kiireisenkin arjen keskellä. Suosittelen erityisesti aloittelijoille!

Kirja myös muistuttaa, että onnellisuus on jotain, mikä ei tule ja mene, vaan se on. Kirjoitin vastikään siitä, ettei onnellisuuden perässä kannata laukata.

”elämän ei tarvitse olla vain helppoa ja mukavaa. Valoa ei ole ilman pimeyttä. Ei ole mahdollista valita yhtä ilman toista, ja vastakohtien avulla ymmärrämme itseämme ja erotamme totuuden epätodesta. Joogisen viisauden mukaan kriisitön elämä odottaa ruumisarkussa.”

Noora Lintukangas, Viihdy omassa arjessasi

Elämään kuuluu vastoinkäymiset ja riittämättömyyden tunne. Joogan avulla voi kuitenkin vahvistaa mahdollisuuksiaan selviytyä arjesta ja löytää oman voimansa.

Kirja muistutti minua taas mielen voimasta, sitoumuksen merkityksestä, vuorovaikutuksen ja tunteiden kohtaamisen tärkeydestä ja siitä, miten tapojen muuttaminen vaatii sitkeää harjoittelua.

172512_35

Valo ja varjot

Kun päätin aikanaan ottaa elämäni omiin käsiini ja muuttaa tapaa tarkastella maailmaa, suuri oivallukseni oli ettei kohtaamaani suurta varjoa ole olemassakaan, ellei ole olemassa myös suurta valoa. Minun täytyi vain päättää katsonko varjoon vai valoon. Valitsin valon. Tämä oli muuten myös silloisen blogini teema ja nimi.

Olen sillä tiellä edelleen, mutta näköjään kuitenkin unohtanut tuon oivallukseni syvimmän merkityksen.

”Eliminate to illuminate”

Yogi Bhajan

Tuo elämäni voimakkaasti aikanaan muuttanut oivallus palautui mieleeni luettuani kirjasta seuraavan kohdan:

”Päivänkakkara ei seuraa aurinkoa, vaan kääntyy pois varjosta. Luonto toimii usein ensin negatiivisen kautta (vauva pitää kovasti meteliä silloin kun jokin ei toimi, mutta on hiljaa, kun asiat ovat hyvin). Elämä muuttuu paljon enemmän sellaisten asioiden kautta, joiden tekemisen lopetat kuin sellaisten asioiden, joiden tekemisen aloitat. Jos et tiedä, mitä tehdä, lähde liikeelle siitä, mitä et ainakaan halua. Käännä selkäsi asioille, joita et halua, älä käytä energiaasi niihin, tule pois niiden luota, ja luonto täyttää tyhjiön jollakin uudella. Kun käännät katseesi toiseen suuntaan, vaikka et edes tiedä mitä etsit, uusi ovi ilmaantuu.”

AIVAN!

20161006_120859

Henkinen harjoitus on itsekästä – vai onko?

Henkisiä harjoituksia ja joogaa on moitittu  itsekkyyden ilmentymäksi modernissa maailmassamme. Niiden nähdään olevan vain henkilökohtaisen onnellisuuden maksimaalista tavoittelua. Ymmärrän ajatuksen taustan havaitessani, miten tietyn tyyppiset ihmiset joogaa harjoittavat.

Onnellisuus ei tule siitä, mitä itsellemme haalimme, vaan merkityksellisyydestä, joka löytyy siitä, mitä jaamme ympärillemme. Ja nimenomaan ilman, että teemme jakamisestamme numeroa.

Kirjasta löytyy myös muistutus seitsemästä askeleesta kohti onnellisuutta. Sen mukaan yksi askel johtaa toiseen ja lopputuloksena on automaattisesti onnellisuus. Termit suomennettuna eivät välttämättä kuvasta kovin hyvin sitä, mitä ne todellisuudessa tarkoittavat. Kannattaakin tutustua Nooran blogikirjoitukseen aiheesta! Mutta tässä vielä nämä askeleet:

Kundaliinijoogan seitsemän askelta onneen

  1. Sitoutuminen
  2. Luonne
  3. Omanarvontunto
  4. Jumalaisuus
  5. Armo
  6. Uhrautuminen
  7. Onnellisuus

Kirjasuositus: Noora Lintukangas, Viihdy omassa arjessasi, Mielen ja kehon harjoituksia kaaoksen keskelle, Otava 2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s