Löydä guru – itsesi!

Maailma ei ole tällä hetkellä kovin helppo paikka elää. Törmäämme asioihin, jotka synnyttävät mielessämme ristiriitoja ja pelkoa.

On tahoja, jotka hyötyvät siitä, että ihmiset ovat hämillään, pelkäävät tai ahdistuvat. Se, että kokonainen yhteisö lamaantuu toimintakyvyttömäksi, on myöskin etu jollekin toiselle taholle. Siksi sitä myös ruokitaan niin voimakkaasti.

20160912_201001

Hyvinvointi on tietoisia valintoja

Osa ihmisistä on ”herännyt” ja kulkee tietoisesti kohti ”valoa”. Henkisen kehityksen kirjallisuus ja selfhelp -oppaat myyvät. Niille on tilausta, mutta kannattaa muistaa, että siitäkin jotkut tahot hyötyvät.

Voit päättää itse minkälaisia uutisia luet, mistä tykkäät, mitä jaat eteenpäin, minkälaisen kannan otat mihinkin väitettyyn asiaan. Valinta on sekin, että ei lähde provosoitumaan, puolustamaan tai käännyttämään ketään. Joskus voi vain osoittaa myötätuntoa ja ymmärrystä ja osoittaa omalla toiminnallaan, ettei suostu pelon ja ahdistuksen uhriksi. Voit valita, minkälaisilla asioilla ruokit mieltäsi. Se vaikuttaa toimintaasi ja toiminta vaikuttaa siihen, millaiseksi arkesi muodostuu.

Mitä se ”valo” sitten on?

Yksinkertaisimmillaan valo on sitä, kun kunnioittaa itseään ja elämää juuri sellaisena kuin (se) on. Sitä, kun on itsensä aidoimmillaan.

Elämän aikana kertyneen kuonan kuoriminen ei ole helppoa, eikä se tapahdukaan hetkessä. Todellisen minän tunnistaminen on helppoa kun sen löytää, mutta helpoksi sitä ei tee se, että olemme kuormittuneet kaiken ulkoapäin tulevan ja elämän aikana syntyneen kuonan alle. Kun saa edes hetkittäin yhteyden tuohon todelliseen minään, sitä kannattaa ruokkia. Hiljalleen se kaivautuu kyllä esille kuonan alta, sillä sen voima on siinä, että sinä voit hyvin. Ja tämä sama, mikä pätee yksilöön, pätee myös yhteisöön.

Se, että kunnioittaa itseään sellaisena kuin on, liittyy rakkauteen. Se on se maailman suurin voima, jota myös valoksi voi kutsua. Joku kutsuu sitä ehkä Jumalaksi, mutta tähän ei tarvitse tosipuheessa sotkea uskonnollisuutta. Henkisyys ja hengellisyys on osa sitä, mutta noihinkin sanoihin liittyy niin paljon arvomerkityksiä, joista osa on totaalisen vääristynyttä, joten en halua tässä kohtaa käyttää noita sanoja. Rakkaus ja armollisuus ovat puhtaita asioita ja niiden kautta toimiessaan ihminen ei voi toimia väärin ketään kohtaan.

20160912_200300.jpg

Henkinen herääminen – oikea tie?

”Henkinen herääminen” voi johtaa myös väärille raiteille. Herääminen synnyttää valtavaa tarvetta päivittyä uuteen tietokantaan. Syntyy tarve hotkia tietoa, päästä kärryille kaikesta henkiseen kehittymiseen liittyvästä metodista ja tiedosta.

Moni tuntuu kulkevan aika tuskaisen tien kaiken maailman harhaoppien kera. Joku ehkä tarvitsee sen valtavan tietomäärän ja kaiken sen metodologisen ja jopa dogmaattisen koulukunnan tuen taakseen valaistuakseen, mutta ei, niitä ei välttämättä tarvita. Sinun tarvitsee vain löytää se tieto, joka ravitsee juuri sinua.

”Jos odottaa jonkun toisen määrittelemää kokemusta saapuvaksi, saattaa jättää huomiotta oman, ainutlaatuisen kokemuksensa. Luultavasti aitoa valaistumista on kovin vaikeaa kuvailla sanoilla. Harvoin on kyse myöskään kerralla rysähtävästä kokemuksesta. Todennäköisesti valaistumisen taival on hidas prosessi, joka vaatii pitkällistä omistautumista ja kovaa työtä. Jokaisen kehitys kulkee omaa vauhtiaan.”

Kirjasta: Japji Sahib, mielen joogaa, Teija Enoranta, Tammi 2015

Ymmärrän ihmisten tuskan ja ymmärrän, että henkisen tien polku vetää puoleensa — kuten myös sen, että se saattaa tuntua äärimmäisen vieraalta asialta. Välillä harmittaa, kun näkee ihmisten ampaisevan äärilaidasta suoraan toiseen. Eikä se erinäisten hihhuliryhmien koukku ole yksilön kannalta yhtään sen parempi kuin muutkaan koukut. Joku hyötyy siitä, että toiset ovat koukussa ja se ruokkii negatiivista kehitystä yhteiskunnassamme. Jos se ydin sinussa ei hyödy, ei yhteiskuntamme hyödy.

Henkisen elämän työkalupakki

Mitä tarvitaan henkiseen kasvuun ja valaistumiseen jos siihen ei tarvita ulkopuolisia guruja eikä välttämättä jonkin metodin harjoittamista? Yksinkertaistettuna:

  • hiljentymistä
  • yksinkertaistamista/luopumista/karsimista
  • tietoista työskentelyä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin suhteen

Edellä mainitut asiat toki ovat iso kokonaisuus, mutta alkuun pääsee sillä, että pohtii mielessään miten voisi toteuttaa omassa elämässään noita asioita ja miten lähtee liikkeelle. Joissain asioissa voi tarvita ohjausta tai keskusteluapua, eikä se ole huono asia! Joku on aina viisaampi ja voi auttaa sinua eteenpäin omalla tielläsi.

Esimerkiksi hiljentymisen suhteen voi yksinkertaisesti alkaa käymään metsässä ilman teknisiä laitteita, kokeilla erilaisia meditaatioita tai hiljaisuuden retriittejä. Karsiminen tarkoittaa kuormituksen ja negatiivisen energian purkamista; siihen voi liittyä luopumista velvoitteista tai tavarasta, työhon tai parisuhteeseen liittyvien ongelmien ratkaisemista ja joskus myös sen ”vuorille nousun”. Kokonaisvaltainen hyvinvointi pitää sisällään niin mielen, sielun kuin kehonkin. Kehoa hoidetaan niin ravinnolla kuin sopivalla liikunnallakin. Mieltä ja sielua hoidetaan vaikkapa kulttuurilla ja sosiaalisella kanssakäymisellä. Se, mikä itselle sopii, löytyy sillä, että kuuntelee itseään. Mikään velvoitteelta ja rasitteelta tuntuva ei ole lopulta hyväksi, vaikka voi toki tuoda mukanaan hyvääkin.

Oman tien löytää, kun rohkaistuu uskomaan sitä oman elämäsi suurinta Gurua: sinua!

Suosittelen lämpimästi joogaa kenelle tahansa. Jooga hoitaa kehoa monipuolisesti. Se vapauttaa niin kehon kuin mielenkin jännityksistä, vaikuttaa hormonitoimintaan ja mielialaan vaikuttaviin mekanismeihin kehossamme, opettaa mielen ja kehon hallintaa ja lopulta kääntää meidät miettimään kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ajan myötä mukaan tulee väistämättä ajatuksia ravinnosta, ympäristöstä, ihmissuhteista kuin elämästä laajemmassakin mittakaavassa. Vaikka alkuun joogaisikin vain fyysisesti, myöhemmin jooga siirtyy henkiseksi harjoitukseksi. Voit joogata, vaikka et tekisikään fyysistä harjoitusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s