Kahavia Pehtoori-kahvipannulla

Sain mummon vanhan Pehtoori-kahvipannun vuosituhannen alussa.

Olen tykännyt sen muotokielestä pienestä tyttösestä asti ja yhdistän sen aina mielikuvissani rintamamiestalossa ihanasti ilmassa leijuvaan kahvin tuoksuun. En ole luopunut siitä muuttojen yhteydessä turhaa tavaraa raivatessani,  vaikka en sillä kahvia osannut keittääkään.

Muistan mummon keittäneen kahvia tällä vielä 80-luvun alussa, mutta siirtyneen sittemmin suodatinkahvin keittämiseen. Ikävä kyllä, minulla ei ollut muistikuvia siitä, miten kahvia moisella keitetään. En löytänyt ohjetta netistäkään, vaikka kuinka yritin etsiä.

Perkolaattori

Pehtoori-kahvipannu on perkolaattori joten sillä ei ole tarkoitus keittää perinteistä pannukahvia eikä se ole myöskään pressokeitin. Pannukahvien keittäminen sillä toki saattaa onnistua, mutta kartion muoto ei ole tähän valmistustekniikkaan optimaalinen ja siksi uskon, että tarkoitus on ollutkin opettaa tuohon aikaan maalta kaupunkeihin massoina muuttavat kansalaiset uudenlaisen kahvin keiton tapaan.Nettitietojen mukaan tätä olisi kuulemma myyty ilman perkolaattoriosaakin, mutta tuota tietoa en ole pystynyt varmistamaan.

Perkolaattori-keittimiä on tarjolla nykyisinkin, mutta ne ovat yleensä sähköistettyjä ja huolehtivat prosessista automaattisesti. Toinen mummoni keitti kahvinsa sellaisella ja se kahvi oli taivaallisen hyvää, toisin kuin kokeiluni Pehtoorin kanssa. Kokeiluni päättyivät aina pettymykseen, sillä kahvi oli aivan liian laihaa makuuni.

Otin nyt asiakseni tosissaan testailla, miten kahvista saa Pehtoorilla hyvää ja löysin kuin löysinkin sen optimaalisen reseptin.

Ohje löytyy blogitekstin lopusta!

040818_1

Pehtoori-pannun historia lyhyesti

Ennen ohjetta kuitenkin pari sanaa tästä aarteesta.

Pehtoori-kahvipannu on Antti Nurmesniemen Wärtsilälle 1957 suunnittelema emalipinnoitettu kahvinkeittoon tarkoitettu esine. Se edustaa funktionaalista muotoilua ja esimerkiksi sen bakeliittinen kahva on suunniteltu siten, että se on mahdollisimman kaukana pannusta, jottei se kuumene.  Pannu syrjäyttikin nopeasti perinteisen kuparipannun, jonka kahva aiheuttaa helposti palovammoja huolimattomalle kahvinkeittelijälle.

Pehtooria on valmistettu monissa väreissä. Ensimmäinen väri oli punainen ja sittemmin sitä on valmistettu sinisen eri variaatioissa ja keltaisena, sekä vähän myöhemmin ruskeana, vihreänä, valkoisena ja mustana. Kahden litran pannun lisäksi on valmistettu litran vetoista Pikku-Pehtooria.

Kahvipannun sisällä on alumiininen pulputinosa. Jos hankit kirppikseltä itsellesi Pehtoori-kahvipannun, kannattaa tsekata että kaikki osat ovat tallessa. Ainakin siinä tapauksessa, että haluat keitellä sillä kahvia. Pannu on toki aika suosittu koriste-esineenäkin.

040818_6

kahavia

Pannulla voi keittää kevyesti myös 1,5 litran satsin – 2 l:aan sopiva optimaalinen kahvinporojen määrä tuottanee hieman tuskaa. Korjaan tämän tiedon, jos joskus tulee tarvetta keittää kahvia pari litraa.

Tässä ohje tulostettavassa muodossa: kahaviapdf

040818_9

Pehtoori-kahvipannun puhdistaminen

Koska pannuni oli seissyt vuosikausia käyttämättömänä, pesin osat ensin hyvin tiskivedellä.

Pannu oli sisältä pahasti pinttynyt ja halusin saada sen puhtaaksi, jotta kahviin ei tule ikäviä sivumakuja. Emalipintaa ei saa raaputtaa, joten karkeat puhdistusvälineet eivät tule kyseeseen! Sain pannun kätevästi puhdistettua kiehauttamalla valkaisevaa pyykkipulveria pannussa parissa litrassa vettä.

Kahvia ei kannata keittämisen jälkeen säilyttää pitkään pannussa, jottei se pinty. Suosittelen kaatamaan kahvin termokseen, ellei se mene heti kuppeihin. Itse laitan pannuun sen jälkeen nokasta vähän lämmintä puhdasta vettä ja puhdistan osat, kun ne ovat jäähtyneet. Toki nautin kahvini ensin ihan rauhassa. Alumiini on saakelin kuumaa, joten pannua ei voi purkaa heti. Kuumaan pannuun ei kannata myöskään kaataa kylmää vettä, sillä se rikkoo emalipinnan.

Kylläpä kuulkaa ilahduin löytäessäni Pehtoorillani vihdoin sen hyvän kahvin reseptin! Aivan kuin mummolassa aikanaan. Toivon mukaan joku löytää tämän ohjeen miettiessään, miten Pehtoori-pannulla saa hyvää kahvia. Monien blogien kommenttiosioissa nimittäin käydään keskustelua aiheen tiimoilta ja vaikuttaa, ettei kukaan oikein ole saanut sillä hyvää kahvia aikaiseksi.

No tämän jälkeen ainakin minä saan!

040818_12

2 thoughts on “Kahavia Pehtoori-kahvipannulla

  1. Kiitoksia kovasti jutusta! Itse lihan 1,5 l pehtoorin nokan reikiin asti täyteen, mutta en ole mitannut erikoisemmin ja purua siten etyä riittää. Vahvuus lienee kiinni keittoajastakin. Kovasti ei kannata keittää. Pannu tosiaan pinttyy ja itse tein sen liikkeen, että soodalla yritin liottaa. Ja laitoinpa tietty alumiiniosat myös. Oli virhe! Tummuivat kauhean näköiseksi. Saa nähdä iskeekö dementia kun niitä mahdollisesti liukenee kahviin…..mitähän se pyykkijauhe alumiinille tekisi? Täytynee mitata vaikka se 1,5 litraa että mahtuuko vielä purut matkaan.

    Tykkää

    1. Itse olen pessyt alumiiniosat lämpimällä vedellä ja tiskiaineella. Kyllähän niihin helposti jälkiä tulee. Kahvin rasva on aika jämyä pinttymään.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s