Onnellisuuksien oivaltaja – mitä tiede kertoo onnesta?

Sain maaliskuussa PS-Kustannukselta onnellisuusprofessori Markku Ojasen tuoreen kirjan ”Onnellisuuksien oivaltaja – mitä tiede kertoo onnesta”.

Korkkasin kirjan välittömästi, sillä olen jo pidempään seurannut Markku Ojasen ajatuksia onnellisuudesta. Kirjoitin aiheesta aikaisemmin tässä kirjoituksessa.

Ole optimistinen. Luo itsellesi tavoitteita. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Tee vapaaehtoistyötä. Ylläpidä sosiaalisia suhteita. Keskity hyvään. Harrasta. Muuta asennetta!

Kirja jäi hetkeksi sivuun, kun henkiset voimavarani loppuivat. Aihe tuntui hetkellisesti kaksiteräiseltä miekalta, minkä ymmärrän nyt kirjan luettuani. Onnellisuus terminä on aika harhaanjohtava ja onkin syytä pohtia mitä yhteistä on onnellisuudella ja merkityksellisyyden tunteella ja kumpi kantaa elämässä eteenpäin armollisemmin.

Viekö masennus elämältä merkityksellisyyden tunteen?

Masennus ei tutkimustulosten valossa välttämättä tarkoita sitä, että ihmisen elämä tuntuisi täysin merkityksettömältä. Masentunut ihminen voi tarkastella elämäänsä realistisemmin kuin ei-masentunut ja näin ollen jollain mittarilla tarkasteltuna hän voi olla elämäänsä tyytyväisempi kuin ihminen, jolla on liian optimistinen käsitys vaikkapa taidoistaan.

Jos elämässä on syvyyttä ja esimerkiksi spirituaalinen pohjavire, voi ihminen kokemastaan masennuksesta huolimatta elää ihan tyydyttävää elämää versus kilpailuhenkinen pintaliitäjä, joka ei onnistu tavoitteissaan säätämällään tasolla ja kokee jatkuvaa tyytymättömyyden tunnetta.

051518_1

Millainen kirja on kyseessä?

Kirja ei ole taas yksi self help -opas lisää onnellisuudesta, vaan se on Markku Ojasen syvää luotaava katselmus siitä, miten onnellisuutta tutkitaan ja millaisia tuloksia tutkimuksissa on saatu. Tutkimustulosten tulkinnanvaraisuutta pohdiskellaan kirjassa myöskin.

Ojanen on aiheen todellinen asiantuntija, joten hänen pohdintansa erilaisten onnellisuustutkimusten tuloksista on mielenkiintoista ja miellyttävää luettavaa. Vaikka kirja perustuukin tieteellisiin tutkimuksiin, se on soljuva ja mukaansa tempaava.

Toisaalta se toimii myös lohtuna ja kannustaen, koska tutkimustuloksista pystyy päättelemään, että onni ei ole suinkaan yhden kortin varassa.

Kenelle kirja sopii?

Suosittelen kirjaa jokaiselle itsensä kehittämisestä ja onnellisuuden lisäämisestä kiinnostuneelle henkilölle.

Etsimme onnellisuutta usein ihan vääristä paikoista ja haluaisimme vaikuttaa siihen omin toimenpitein. Kirja saattaa muuttaa käsityksen onnellisuuden merkityksestä ja se riski kannattaa todella ottaa.

Toivottavasti tähän kirjaan tarttuvat myös kaikki sosiaali- ja terveysalan vaikuttajat ja muut päättäjät.

051518

Miten onni rakentuu?

Jokainen on varmasti törmännyt ohjeisiin, miten omaa onnellisuutta voi lähteä rakentamaan. Niistäkin kirjassa on puhetta.

On asioita, joihin pystyy itse vaikuttamaan ja on asioita, jotka eivät ole omissa käsissä. Surkeimmistakaan olosuhteista ponnistava ei ole ennalta tuomittu olemaan koko elämänsä onneton, sillä onni ja onnellisuus eivät ole kiinni pelkästään olosuhteista tai mistään muustakaan yksittäisestä asiasta.

Onnellisuuteen ei siis löydy taikapilleriä, mutta kirjassa läpikäydyistä tutkimustuloksista voi piirtää mieleensä kartan, mistä onnellisuus koostuu ja mitä sen eteen voi itse tehdä.

Onnellisuuden määrittely on haastavaa

Miten onnellisuus määritellään? Se kun voi olla mielihyvää ja tunnetta tai sitten yksinkertaisesti tyytyväisyyttä elämään. Se on kulttuurisidonnaista ja hyvin henkilökohtainen kokemus.

Tutkimuksessa tietenkin täytyy määritellä onni jollain tapaa ja yleisin käytetty käsite on koettu hyvinvointi, jossa on kolme osatekijää: myönteiset tunteet, kielteiset tunteet ja tyytyväisyys elämään.

Määritelmän vaikeutta lisää se, että onnellisuus on tosiaan sekä tunnetta, että kokemusta siitä, millaista elämä on ollut. Onni voidaankin Markku Ojasen mukaan jakaa karkeasti tunneonneen ja tyytyväisyysonneen. Tyytyväisyysonni on pysyvämpää ja tunneonni voi vaihdella hyvinkin nopeasti tilanteista riippuen

Onnellisuuteen vaikuttavia tekijöitä

Saatamme kuvitella, että lottovoitto avaisi tien onnelliseen elämään. On mielenkiintoista, että varallisuuden lisääntyminen ei tutkimusten mukaan lisää onnellisuutta, vaikka äkkiseltään niin voisi kuvitella. Ei ainakaan enää tietyn varallisuustason saavuttamisen jälkeen. Köyhyys sen sijaan vähentää selvästi onnellisuutta.

Varallisuuden suhteen onnellisuus näyttäisi liittyvän siihen, miten varallisuutta käyttää: ostaako jotain itselleen, vai käyttääkö varallisuutta ilahduttaakseen muita ihmisiä. Jälkimmäinen tutkimusten mukaan selvästi lisää onnellisuutta kun taas itselle ostaminen ei.

Toinen kiinnostava nykyihmistä koskettava seikka liittyy internettiin. Olemme riippuvaisia internetin aiheuttamasta endorfiiniryöpystä ja saatamme kokea hetkellistä mielihyvää sen avulla. Internetissä vietetty aika tutkimusten mukaan kuitenkin selkeästi vähentää onnellisuutta siinä missä vapaaehtoistyö ja ystävien tapaaminen taas lisää sitä.

Minkälaiset taustatekijät vaikuttavat onnellisuuteen? Poimin kirjasta seuraavat selkeästi esille nousseet tekijät:

 • Perintötekijät
 • Persoonallisuuden piirteet
 • Fyysiset ominaisuudet
 • Varallisuus
 • Ympäristötekijät
 • Toiminta
 • Elämänmuutokset ja traumat
 • Hyveiden harjoittaminen tai niiden puute
 • Henkisyys tai uskonnollisuus
 • Arvot ja asenteet
 • Sattuma

Onnellisuus ei todellakaan ole vain yhden kortin varassa!

Onko onnettomuus loukku?

Haluan nostaa lopuksi esille vielä lohdullisen tiedon siitä, että vaikeudet ja isotkaan menetykset eivät tutkimusten mukaan pitkällä tähtäimellä heikennä hyvinvointia ja onnellisuutta (paitsi hetkellisesti).

Ne voivat päinvastoin vahvistaa ja auttaa selviytymään, koska elämä itsessään tuntuu merkitykselliseltä ja se taas lisää onnellisuuden kokemusta. Jos vastoinkäymisiä on lyhyellä aikavälillä liikaa, on sillä toki kielteinen vaikutus hyvinvointiin (Bingo!). Jos ihminen taas on säästynyt elämässään vastoinkäymisiltä, yksikin vastoinkäyminen saattaa nujertaa.

Mutta onko onnellisuus sitten elämässä tavoiteltavimpien asioiden joukossa, vai voisiko olla jotain vielä tärkeämpää? Kirja antaa siihen omalla tavallaan vastauksen ja suosittelen etsimään sen sieltä.

Oletko sinä jo lukenut tämän kirjan? Minkälaisia ajatuksia se sinussa herätti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s