Varastoraudan puute – uupumustila

Kärsitkö tolkuttomasta väsymyksestä, eikä syytä siihen tahdo löytyä sitten millään? Oletko tilassa, jossa ”reipastuminen” ei auta ja jos jaksaisikin yrittää ”kohottaa kuntoa”, sydämen tykyttely, lihasten heikkous ja selkeä hapen puute tekee kuntoilusta liki mahdotonta ja palautumisesta hidasta?

Et ole yksin, etkä keskivertoa heikompi tapaus. Täällä nousee myös käsi pystyyn henkilöllä, joka koki turhaan huonommuuden ja syyllisyyden tunnetta voimattomuudestaan ja siksi haluankin kertoa omasta kokemuksestani.

Syynä uupumukseen voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin varastoraudan hupeneminen, mikä ei meille äiti-ihmisille ole tosiaan tavatonta.

20170912_140712

Ferritiiniarvot!

Multa ei mitattu missään vaiheessa ferritiiniarvoja, vaikka olen tästä tolkuttomasta väsymyksestä, huimauksesta, sydämen tykytyksestä, heikotuksesta, jaksamattomuudesta, energiavajeesta, hengityksen raskaudesta, ihon kuivumisesta, tukan tippumisesta ja palelusta käynyt työterveydessä puhumassa viimeisen kahden vuoden ajan.

”Rauta on kivennäisaine, jonka päivittäiset menetykset ovat hyvin pieniä sellaisilla henkilöillä, joilla ei ole verenvuotoja. Niinpä tarve on pienempi terveillä aikuisilla miehillä ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla kuin kasvuikäisillä ja nuorilla naisilla. Kuukautisten aikaan naisten raudan tarve on suurempi ja riippuu kuukautisvuodon runsaudesta. Raudan keskeinen tehtävä on osallistua hapen kuljetukseen punaisten verisolujen hemoglobiinin rakenneosana. Vaikeassa raudanpuutteessa veren hemoglobiini vähenee, eli kehittyy anemia Lievempi raudan puute voidaan todeta varastoraudan niukkuutena mittaamalla ferritiinipitoisuus veren seerumista.” Terveyskirjasto – Duodecim

Ferritiinin viitearvot ovat 10 – 150 ja sen pitäisi olla vähintään siinä 30* hujakoilla ollakseen normaali, kun kyseinen arvo minulta vihdoin tsekattiin, se oli niinkin alhainen kuin 4.6!

*Edit 09/18:  normaali ferritiinitaso on ihmisestä kiinni, joku ei ole toimintakunnossa jos ferritiini on 30, toisella ei oireita tällä arvolla tunnu. Edistyneemmät ovat sitä mieltä, että naisen feriitiiniarvon tulisi olla lähemmäs 100, jotta elimistö ja solujen aineenvaihdunta toimii kunnolla.

Heikotus, jaksamattomuus ja alavireisyys ei ollutkaan laiskuutta ja huonommuutta!

Kilpparioireilua vai raudanpuuteanemiaa?

Itsehän epäilin oireiden perusteella kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta verikokeiden mukaan siitä ei ollut kyse loppuvuodesta 2016 eikä keväällä 2018.

Oireet raudan puutteessa ja kilpparin vajaatoiminnassa ovat hyvin samankaltaisia. Jos verikokeissa ei näy viitteitä kilppariongelmista ja Hb näyttäisi olevan kunnossa se on ”voi voi” ja helposti ohjaus psykiatrille.

Sinänsä ohjaus psykiatrille on hyvä asia, sillä pidemmän päälle aivotkin kärsivät tilanteesta ja ainainen heikotus ja uupumus varmasti omalta osaltaan altistaa masennukselle. Ennen masennuksen lääkitsemistä olisi kuitenkin syytä hoitaa kuntoon rautavarastojen tankkaus.

Vähiin käy, ellei varastoa välillä täydennetä

Eipä tullut itsellekään mieleen, että kyse voisi olla rautavarastojen loppuun kulumisesta, ellei joogaohjaajani olisi asiasta vinkannut. Näin jälkikäteen ajatellen on aivan selvää, että rautaa on kulutettu enemmän kuin sitä on tankattu:

 • Olen synnyttänyt kolme lasta.
 • Kuluneiden noin kolmen – neljän vuoden, eli viimeisimmän tolkuttoman stressijakson, aikana olen syönyt todella huonosti ja useimmiten ravintoköyhää ruokaa.
 • Sitä ennen harrastin rankkaa liikuntaa ja söin kuitenkin jo silloin kasvispainotteisesti ja syön erityisen paljon palkokasveja (jotka voivat estää raudan imeytymistä).
 • Stressin aiheuttama n. 10 kg ylipaino aktivoi hormonaalisen hässäkän, jonka seurauksena hikoilen kuin sika ja olen kärsinyt useamman vuoden ajan erittäin runsaista kuukautisista.
 • Ja uupuneena tietenkin kahvin kulutukseni on ollut todella suurta (kahvi estää rautaa imeytymästä).

Hups, sinnehän ne rautavarastot hupenivat.

051518_25

Voiko olla raudan puutetta, jos Hb on hyvä?

Hemoglobiini on mulla ollut lähes aina hyvällä tasolla, 142 – 150 luokkaa (joskus jopa 160, mikä tosin jo myös indikoi ongelmia), ja nytkin se oli ihan viitearvojen sisällä, tosin heikompi kuin aikaisemmin, eli 130. Vuosi sitten se oli vielä 142 luokkaa. Hb lähteekin laskuun vasta, kun rautavarastot on käytetty loppuun.

Hematologian erikoislääkärin Tom Wideniuksen mukaan kuitenkin jo viitearvojen sisällä oleva Hb voi tarkoittaa anemiaa, jos potilaan Hb on normaalisti ollut korkeampi!


”Olen valitettavan usein kuullut potilailtani lääkäreiden todenneen, että raudanpuutetta ei ole kun hemoglobiini on hyvä (esim. 125 g/l). Lääkäri saattaa tulla tehneeksi helposti tässä kaksikin virhettä: Ensinnäkin, Hb 125 tarkoittaa jo anemiaa jos aiemmin ilman raudanpuutetta Hb-arvo on ollut 145. Toiseksi, ferritiini voi olla alle 10 vaikka Hb olisi 150. Tuskin kenenkään naisen Hb on 117-125 jota pidetään kuitenkin ”normaalina”. Jokaisella on oma normaali Hb-arvonsa, joka selviää vasta kun Hb mitataan ferritiinin ollessa yli 30-40 (mieluiten yli 50).”

Kannattaa muuten lukea tuo linkkaamani Tom Wideniuksen blogikirjoitus, siinä on hyvää tietoa aiheesta!

Rautavarastojen täydennystä

Itse en vielä tiedä, missä aikataulussa rautakapseleiden napsiminen palauttaa minut elävien kirjoihin – vai palauttaako. Otan Obsidania kaksi tablettia päivässä ja luojan kiitos vatsani kestää sitä joten kuten.

Yritän huomioida myös raudan imeytymiseen vaikuttavat seikat ja ravintoaineet. Pyrin lisäämään ruokavalioon aikaisempaa enemmän punaista lihaa, maksaa ja verilettuja. Teen sen, mikä on minun käsissäni ja toivon, että rasittunut kehoni hoitaa vastaavasti oman osuutensa.

Kärsin kroonistuneesta stressireaktiosta, jota en älyllisellä tasolla pysty hallitsemaan. En tiedä, mitä tuhoa se vielä saa aikaiseksi, mutta rautatankkauksen lisäksi minun tulisi löytää nyt se zen – pyhä rentouden olotila. Psykiatri on tästä erityisen huolissaan, joskin on selvää, että se on seurausta pitkästä ja rankasta henkisestä kuormituksesta.

Rautakapselit eivät tietenkään poista uhkaavaa tsunamia, mutta odotan mielenkiinnolla miten rautavarastojen kohentuminen vaikuttaa henkiseen jaksamiseen.

Joudun odottamaan myös minua aikaisemmin hoitaneen tahon vastausta konsultaatiopyyntöön, eli ihan vielä ei pysty huokaisemaan helpotuksesta sisäisen lohikäärmeen suhteen, vaikka koetulokset eivät sen heräämisen puolesta puhuneetkaan.

051518_24

Sinä!

Jos kärsit selittämättömästä uupumuksesta, muista käydä mittauttamassa Ferritiiniarvosi!

Jos sinulla on kokemusta asiasta, olisi mukava kuulla miten nopeasti sait rautavarastot kuntoon ja oliko tämä pysyvää?

6 thoughts on “Varastoraudan puute – uupumustila

 1. Kiitos ferritiinikatsauksesta. Epäilin myös itselläni kilppariongelmia oireiden perusteella ja tulos oli puhdas. Useamman vuoden ajan minua on vaivannut nopea hengästyminen erityisesti liikuntasuorituksen alussa. Lihakset menevät hapoille herkästi, hiuksia putoaa, palan tunne kurkussa aika-ajoin, silmien kuivumista ja iho-ongelmia. Ehdin syödä itsekseni rautalisää kuukauden ja ferritiini mitattiin nyt. Arvo oli 49 eli ei kauhean huono, mutta uuden tiedon perusteella alhainen. Lisäksi valkosolut olivat miedosti koholla ja luin jostain, että tulehdus saattaa nostaa ferritiiniarvoa. Mutta kuinka paljon?? En ole vielä käynyt lääkärin jutuilla arvoistani.
  Olen juonut noin kuukauden Pirkan rautajuomaa (18 mg rautaa) sekä välillä ottanut Pirkan vahvempaa 50 mg rautaa tablettina. Aamulla tyhjään mahaan ja pitänyt pienen paussin ennen aamiaisen syöntiä, imeytymisen parantamiseksi. En uskaltanut ottaa enempää, kun en tiennyt arvojani…
  Jotenkin uskomatonta, että tämä aihe ja ongelma on nyt vasta noussut puheisiin. Luin asiasta sanomalehdestä tänä syksynä!
  Onko sinulla tapahtunut edistymistä? Tsemppiä oireiden kanssa! Facebookissa on muuten rautavaje-ryhmä, en ole vielä tutustunut. En muista tarkkaa nimeä…
  Ps. Luin yhden tutkimuksen, että rautaa ei tulisi ottaa sekä aamulla että illalla, koska elimistö blokkaa raudan imeytymisen, jos tulee liian tiheään tai jotain sellaista. Luontaistuotekaupan myyjä mainitsi saman. Tutkimuksessa suositeltiin ottamaan aamulla. Valitettavasti mulla ei ole enää linkkiä tutkimukseen ja se oli englanninkielinen 😞.

  Tykkää

  1. Moikka ja kiitos kommentista! Tuo nopea hengästyminen ja lihasten hapotus, hiusten tippuminen ja ihon (silmien) kuivuminen kuulostaa niin tutulta. Ferritiiniarvosi ei ole kovin korkea, raudan puutetta sinulla ihan selvästi on. Käsittääkseni on henkilökohtaista, mikä ferritiiniarvo on normaali, mutta kyllä tuolla arvolla oireita voi ilmetä. Itselläni oireet alkoivat osin helpottaa, kun ferritiini nousi hetkellisesti sinne 40 asti. Kun se jälleen alkoi laskea, olo huononi aika nopeasti taas. Tulehdus tosiaan nostaa feriitiiniarvoja, joten kannattaa selvittää vielä tarkemmin tilaa.

   Onneksi tosiaan nyt asiasta puhutaan. On ollut hienoa huomata, että kaikissa medioissa asiaa on vihdoin otettu esille. Peruslääkärit ikävä kyllä ovat asiasta huonosti perillä ja suorastaan dissaavat ferritiiniarvojen perään kyseleviä ihmisiä. Tästä on paljon puhetta myös siellä Facebookin Raudanpuute -ryhmässä. Siellä on muutenkin tiedostoissa todella hyvää tietoa, kannattaa tsekata nuo ehdottomasti!

   Tuosta raudan tankkaamisesta siellä on ihan lääkäreiltä tietoa, ja ilmeisesti on kumottu tuo rauta-annoksen jakaminen iltaan ja aamuun. Illalla ilmeisesti ei rauta imeydy, koska hepsidiinitasot blokkaa sen (rautalääkkeen ottaminen käsittääkseni nostaa hepsidiiniarvoja iltaa kohti ja se blokkaa siis raudan imeytymisen illalla, isommilla annoksilla ilmeisesti seuraavan aamunkin aikana) myöskin riittävästä annostuksesta tuntuu olevan erilaisia käsityksiä. Rauta pitäisi ottaa tosiaan c-vitamiinin kera ja jos on tulehdus päällä, niin rautaa ei pidä tankata. Se menee nimittäin suoraan tulehduksen ruoaksi ja pahentaa tulehdusta. Ensin siis tulehdukset hoitoon ja sen jälkeen rautavarastojen tankkaus.

   Oma olo droppasi kun lääkärin ohjeistuksesta puolitin annoksen sen jälkeen, kun arvo oli noussut 40:een. Tämä oli selkeästi virhe ja jatkan nyt toistaiseksi isommalla annoksella, olo on alkanut taas kohentumaan. Tilannetta nyt seurataan ja selvitellään tarkemmin syytä asiaan. Se rautavajeen syy olisi pitänyt selvittää heti alkuunsa ja tehdä asialle jotain (esim. runsaat kuukautiset).

   Tsemppiä sinulle myös asian kanssa toimimiseen!

   Tykkää

 2. Mulla on ferritiini 16 tällä hetkellä. Maanantaina pakko soittaa terveyskeskukseen. En tiedä yhtään, miten tuota lähetään hoitamaan ja millä. Rauta tabletteja en suostu syömään, koska saan niistä ummetuksen ja muutenkin jo taistelen ummetuksen kanssa. Väsymys, heikotus, huimaus, kävellessä ja sykkeen noustessa rupee pyörryttää, turvotusta ja tukka lähtee päästä, pää ihan sumussa, liikunnan jälkeen palautumiseen menee 4 päivää ja hengästyminen pienestäkin ponnistelusta. Oon ite luullu, että on kilpparissa vikaa, mutta ei ole ollu, oon monesti epäilly eri sairauksia ja nyt vihdoin tiedän, että noille oireille on syy. Mulla on tosiaan sairaus, endometrioosi ja mulla on kirurgiset vaihdevuodet. Multa kesällä leikattiin kohtu, molemmat munasarjat ja pesäke vatsakalvolta.

  Tykkää

  1. Hei Jonna, raudanpuutteen oireet ovat kyllä lamaavia,kovin tutulta kuulostavat oireesi. Itsestä tuntuu myös, että tuo raudan tankkaaminen on elimistölle melkoinen rasitus samalla – eikä minunkaan vatsani kestä sitä kovin hyvin. Toivottavasti saat apua!

   Tykkää

 3. Ferritiini 5, lääkärin mukaan ei tarvitse tehdä muuta kuin syödä tabletteja (kera C-vitamiinin) ja liikkua hyvin. Itse ajattelin lopettaa kahvin juomisen, josko tämä tästä… Pelottaa syksy kovasti jaksamisen kannalta.
  Hyvä kirjoitus!

  Tykkää

  1. Hei Johanna ja kiitoksia! Ferritiiniarvosi on todella alhainen. Raudanpuutteen syy pitäisi aina selvittää, lääkärisi ei ole siis kovin ajan tasalla. Toki, jos on selvitetty, ettei sinulla ole mitään tulehdusta (jos on tulehdus, rauta menee suoraan tulehdusreaktion ruokkimiseen) tai raudanpuutteen syytä esimerkiksi suolistossa, ei tankkaamisesta tableteilla haittaa ole. Hidastahan se rautavaraston kerryttäminen sitten tietenkin on. Omalla kohdallani tuota syytä lähdetään nyt selvittämään, melkein puoli vuotta dg jälkeen. No, onneksi edes tässä vaiheessa. Voimia syksyysi ja toivotaan, että alkaa helpottamaan sinullakin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s