Lähiretkeily – Myllykulmankoski – maaginen vesiputous

On paikkoja, jotka jättävät jäljen ja kutkuttavat lapsenomaista taikuusulottuvuutta minussa.

Viehätyn paikoista, joissa on maagista energiaa, sellaista hädin tuskin – mutta juuri riittävästi – havaittavissa olevaa historian jälkeä, joka ruokkii mielikuvitusta.

Muistan näitä tunnelmia satunnaisista paikoista jo lapsuudesta.

Myllykulmankoski, toiselta nimeltään Virenojan koski sijaitsee Orimattilassa.
Lapset ihailevat veden pauhua Myllykulmankosken putouksella Orimattilassa

Rauhallisempia elämyksiä lapsille

Nykyajan lapsille on tarjolla kaiken maailman hilavitkutinta ja kaupallisuuden ympärille kietoutuvaa viihdettä. Koukuttavaa, aina lisää tarpeita luovaa ja kaikki aistikanavat kertalaakista tukkoon lyövää hurlumheitä. Herkkä kukkahattu täti minussa parahtaa tämän kaiken äärellä.

Olen aina ollut täysin varma, että lapseni saavat siitä osansa ilman minun myötävaikutusta (ovat saaneet) ja siksi olen se tylsä vanhempi, joka ei mielellään kiikuta lapsia niihin paikkoihin. Sen sijaan tarjoan kulttuurikokemuksia, vien metsään ja paikkoihin, joissa myös historia on läsnä ja jotka mahdollistavan ajattelun laajenemisen.

Luovuus tarvitsee myös hitautta, tyhjyyttä ja rauhaa syntyäkseen.

Myllykulmankosken sillalta näkee hyvin kosken partaalla sijaitsevat vanhat myllyn rauniot.

Lähiretkikohteet kunniaan

Viimeksi poikettuamme Porvoossa, juttelimme Jyrinäparran kanssa paluumatkalla, että voisimme poiketa uudestaan Orimattilan Myllykulmankoskella, joka tunnetaan myös Virenojan koskena, mutta tällä kertaa se jäi väliin.

Poikkesimme kesäisen niin ikään Porvoon retken jälkeen siellä siskoni perheen kanssa ja blogin kuvat ovat peräisin tältä retkeltä.

Kumpikaan meistä Jyrinäparran kanssa ei ollut ikinä aikaisemmin käynyt paikalla, itse olin toki retkeilyä muutaman vuoden harrastaneena törmännyt kohteeseen joissain blogeissa.

Ehkä kohde on on ollut liian lähellä, kun ei ole tullut siellä aikaisemmin käytyä!

Myllykulmankoskessa on kaunis luonnon vesiputous.

Myllykulmankoski

Myllykulmankoski sijaitsee Porvoojoessa Orimattilan Virenojan kylässä. Koskessa on lähes pystysuora pudotus ja pidemmälti loivaa pudotusta, jonka seurauksena kuohuvia vaahtopäitä voi ihailla, kuunnella ja aistia ilmassa väreilevänä kosteutena.

Historiankirjojen mukaan paikalle on rakennettu ensimmäinen mylly jo 1500-luvulla ja viimeinen on lakannut toimimasta 1970-luvulla. Myllystä jäljellä on vain rauniot, jotka ovat kosken välittömässä läheisyydessä.

Hienossa koskessa näkyy myös betonisia patorakennelmia ja olkoon niin, ne ovat muistuttamassa siitä, miten ihminen on aina keksinyt valjastaa luonnonvoimia käyttöönsä ja näin edistys on aina edistynyt.

Kosken vaahtopäät ovat erityisen kiehtovia auringon viimeisten säteiden valaistessa niitä.
Myllynkulman kosken partaalla on vanhan myllyn rauniot nähtävissä.
Myllynkulman vanhan myllyn raunioita.

Paikassa on jotenkin mystinen tunnelma. En tiedä alueen arjen historiasta sen enempää, mutta olisi jännää voida kurkata myllyn elämään satojen – jopa tuhansien – vuosien taakse.

Paikka on ollut Suomen ensimmäisiä asutettuja alueita. Myllytörmällä on tehty arkeologisia kaivauksia 2000-luvun alkupuolella ja silloin on löytynyt todisteita muinaisesta asutuksesta.

Alueella arvellaan asutun jopa 9000 vuotta sitten!

Myllynkulmankoskella on ollut asutusta tutkimusten mukaan jo 9000 vuotta sitten. Myllyn törmällä on tehty arkeologisia kaivauksia 2000-luvulla.

Näin löydät Myllykulmankosken

Kohde sijaitsee osoitteessa Myllyntie 286, Orimattila. Paikka on helposti saavutettavissa, sinne ajaa Lahdesta alle puoleen tuntiin ja Helsingistäkin tunnissa.

Retkelle kannattaa tehdä mukaan omat eväät ja kosken lähettyvillä on grillikota, jossa voi tulistella ja evästellä. Se oli tosin hieman siivottomassa kunnossa meidän poiketessamme siellä myöhään kesäisenä lauantai iltana.

Grillikota on ilmeisesti myös melojien käytössä, sillä Porvoojoen melontareitti kulkee Lahdesta Porvoon vanhaan kaupunkiin ja Myllykulmankoski on reitin varrella.

Kauempaa tulevien kannattaa yhdistää retkeen myös Tönnön museosilta ja Mylly, joka sijaitsee alle 10 km ajomatkan päässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s