Lähiretkeily – Huovilan puisto Kärkölässä

Päijät-Hämeessä on upeita retkikohteita ja yksi ehdottomasti upeimpia on Huovilan puisto Kärkölässä. Puistolla on todella kiehtova tarina takanaan. Olen jo vuosien ajan käynyt kesäisin vähintään kerran puistossa, useimmiten tuulettamassa omia ajatuksiani, mutta myös pohjoisen vieraille sitä näyttämässä ja aika usein kameraakin ulkoiluttamassa. Paikka on todella valokuvauksellinen.

Huovilan puiston lyhyt historia

Huovilan tila, kuten niin moni muukin alueen kartano menetti lopulta loistonsa pelivelkojen ja maailmanmatkailun rahoittamisen aiheuttamien taloudellisten haasteiden vuoksi 1900-luvun alkupuoliskolla.

Suku omisti tuohon aikaan laajoja maa-alueita ja kartanoita Hollolassa ja Kärkölässä. Carl Constantinin veli menetti Hollolan Pyhäniemen Kartanon pelivelkojen vuoksi ja ilmeisesti Carl Constantin oli taannut noita velkoja myöskin. Pyhäniemen kartanon tarina on sitten tarina erikseen.

Carl Constantin Collin peri Huovilan ratsutilan ja kaiken siihen kuuluvan n. 2000 hehtaarin kokoisen maan sen ympäriltä. Suomeen hän palasi valmistuttuaan insinööriksi Pariisissa ja 1800-luvun lopulla hän alkoi rakentaa perintömailleen omaa ratsastuspuistoa, johon oli saanut vaikutteita maailman matkoillaan.

Carl Constantin oli innovatiivinen ja kehityksen edelläkulkija, kuten isänsäkin, nimeltään muuten myöskin Carl Collin – Carl Johan Collin – oli ollut aikanaan. Carl Constantin perusti ensitöikseen tiluksilleen sahan ja meijerin sekä alkoi rakentaa hulppeaa, komikerroksista, graniittiperustaista modernia linnaa.

Linnan graniittiperustus on osa Huovilan puiston viehättävyyttä tänäkin päivänä

Harjujen ympäröimään purolaaksoon kaivettiin käsipelillä neljä lampea, niitä pääsemme ihailemaan tänäkin päivänä. Vettä niihin saatiin patoamalla puro ja pohjustamalla lammet savisella maalla, jotta vesi pysyi niissä. Nuo padotkin ovat edelleen nähtävillä. Lampiin on istutettu paljon kasveja ja siellä pesii joutsenia.

Puistoon ylipäätään hankittiin uusia kasveja ulkomailta. Harjujen suojaama lehtomainen laakso on todennäköisesti ollut oiva paikka sellaisillekin kasveille, joita Suomessa ei ole ennen nähty.

Linnaa rakennettiin useamman vuoden ajan, mutta lopulta rakennustyöt keskeytettiin tuntemattomaksi jääneestä syystä kokonaan. ”Linnanraunio” on alueella edelleen ja tärkeä osa puiston viehättävyyttä.

Valmiiksi sen sijaan tuli hänen Villa Huovila Nizzan rantabulevardille. Kyseinen rakennus on edelleen olemassa ja se on näköjään tarjolla airbnb-majoituksissa. Carl Constantin Collin oli ”julkkis” niin Huovilassa kuin Nizzassakin. Kärkölässä hänestä liikkui aikanaan paljon huhupuheita ja juoruja, osin johtuen hänen introvertista luonteestaan ja suomenruotsalaisesta kielimuurista.

Eräs hauska tarina liittyy myös maanviljelykseen: vuonna 1898 Collin hankki tiluksilleen amerikkaisen höyrytraktorin, jolla hän kuljetti tavaraa Huovilasta Järvelän rautatieasemalle. Tätä ei hämäläiset katsoneet hyvällä: tiet menee pilalle, hevosista tulee säikkyjä ja hengenvaarallinenhan tuollainen laitos muutenkin paikallisten mielestä oli! Sen käyttö ehdittiin kuvernöörin toimesta kieltää, mutta myöhemmin hallituksesta asti haettiin lupa sen käyttöön.

Liekö huhutun ihmisarkuuden ja em. kokemusten vuoksi hän lopulta muuttikin asumaan Nizzaan.

Huovilan puisto on tänään hieno retkikohde

Huovilan puiston alueella toimii kotiseutumuseo ja sinne on rakennettu myös harjulla kulkeva luontopolku. Puistoalue on avoinna päivittäin 10-20 välisenä aikana. Kahvion ollessa avoinna aluemaksu on 5 e. Kesäkahvilasta saa kesäkaudella kahvia ja pientä purtavaa.

Niin ja jos raha pakottaa kukkarossa, niin tuo upea vanha Carl Collinin rakennuttama keski-eurooppalaista arkkitehtuuria edustava kartanon päärakennus on myytävänä, ollut jo jonkin aikaa. Myynti-ilmoitus löytyy toistaiseksi tämän linkin takaa. Ah, tähän saisi niin upean maatilamatkailuyrityksen!

Lue lisää:
Huovilan puiston verkkosivuilta, Museoviraston sivuilta: Kärkölä, Huovilan puisto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s