Salviatee

Tänä keväänä päätin, että en enää todellakaan odota hetkeä, jolloin minulla mahdollisesti on se parempi pihapläntti yrttimaan tekoon, vaan hankin kasvilavan asuntomme yhteydessä olevalle pienelle nurmialueelle, johon perustin pienen ryytimaan. Kannoin kaupasta pussikaupalla yrttimultaa ja ostin valmiita yrttien taimia. Yrttimaallani kasvaa mm. salviaa.

Alunperin salvian taimia istutellessani ajattelin mielessäni salviakanaa, mutta koska salviani tuntuu viihtyvän ja kasvavan, eikä salviakanoja ole toistaiseksi näkynyt, tutkin ihan mielenkiinnosta mitä muuta salviasta voisi tehdä.

Silmiini osui salviatee! Salvianhan sanotaan helpottavan kuukautisten ja vaihdevuosien oireita sekä vähentävän tulehdusta ja nesteen kerääntymistä, joten se sopii tällaiselle hormonihäiriöiselle naiselle kokeiltavaksi todella hyvin.

Salvia aikuisten naisten hyvinvoinnin tukena

Salviassa on kasviestrogeeneja, eli estrogeenien kaltaisia aineita, jotka itseasiassa saattavat estää estrogeenireseptorien toimintaa. Eli sillä voi olla estrogeenisiä tai antiestrogeenisia vaikutuksia.

Lääketieteessä on tutkittu salvian vaikutusta PCOS-naisten terveydentilaan ja tulokset viittaisivat siihen, että salviateen käyttö voi vähentää verensokeria, vähentää oksidatiivista stressiä ja suojata sydän- ja verisuonitaudilta, jotka uhkaavat monirakkulatautia sairastavien naisten terveyttä. Omalla kohdallani kehossani saattaa olla liikaa myös estrogeeneja, jolloin antiestrogeeninen vaikutus voisi olla ihan suotavaa.

Sen tiesin jo entuudestaan, että myös eteerisistä öljyistä salviaa suositellaan vaihdevuosioireisiin ja helpottamaan väsymystä. Alkoi kiinnostaa kokeilla salviaa myös teen muodossa, sillä niitä vaihdevuosioireitahan voi alkaa pikkuhiljaa odottelemaan.

Salviatee sisältää siis aineita, jotka säätelevät naishormoneja ja se on myös supistavaa, jolloin siitä on hyötyä turvotusten, hormoneista aiheutuvan liikahikoilun ja suolisto-oireiden kanssa.

Heti alkuun kuitenkin varoituksen sana! En ole lääketieteen tai rohtohoitamisen asiantuntija. Lisäksi salvian kanssa tulee olla muutenkin varovainen. Ensinnäkin on oltava varma, että rohdoksena käytetty salvia on oikeaa lajia. Salvioita tunnetaan n. 900 lajia Sinikka Piipon Kasvien salaiset voimat -kirjan mukaan! Eri lajeissa on erilaisia vaikuttavia aineita ja myös myrkkyjä. Myrkkyjen pitoisuus vaihtelee lajikohtaisesti.

Rohtosalviaa esiintyy lunnonvaraisena Välimeren alueella. Roomalaiset ovat aikanaan pitäneet salviaa hedelmällisyysrohtona. Toisaalta Sinikka Piipon mukaan toiset pitävät salviateetä seksihalujen vähentäjänä. Otappa tuota sitten selvää. On olemassa myös laji, jota on käytetty päihteenä. Joissakin lajeissa on myös runsaasti tujonia, jonka pitäaikainen käyttö vaikuttaa munuaisiin ja hermostoon.

Salvia Officinalis Sinikka Piipon mukaan

Salvia officinalis on ollut kautta aikojen käytössä naisten elämässä, ruoanlaitossa ja parantamisessa. Salvian nimikin viittaa parantamiseen. Sen nimi on nimittäin peräisin latinan sanasta salvare, joka tarkoittaa parantamista.

Poimin Sinikka Piipon Mielen ruokaa -kirjasta tähän muutamia kohtia: Salvia on tehokas antioksidantti. Se parantaa vastustuskykyä, edistää ruoansulatusta ja rasvaisen ruoan imeytymistä sekä lisää sapen eritystä. Runsas karotenoidipitoisuus parantaa immuniteettia ja myrkkyjen poistoa.

Fyysisten vaivojen ohella salvia on tehokas psykkisten vaivojen lievittäjä ja sen uskotaan auttavan pakkomielteisiin, masennukseen, ahdistukseen, pelkotiloihin, hermostuneisuuteen, unettomuuteen paniikkiin ja stressiin, sekä auttavan liikarasituksesta toipumisessa. Jo salvian tuoksu voi parantaa mielen kykyjä ja muistia.

Salviassa on paljon erilaisia vaikuttavia aineita, mutta myös A-vitamiinia, C- ja E-vitamiinia, paljon K-vitamiinia, B-vitamiineista B1, B2, B3, B6 ja folaattia, sekä kivennäisaineita: kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä, mangaania ja seleeniä.

Salviatee

  • kourallinen tuoreita salvian lehtiä (n. 5 tuoretta lehteä per 2.5 dl on sopiva päiväannos)
  • litra vettä
  • Mausteeksi: sitruunaa, minttua ja/tai rosmariinia

Lisää kiehuva vesi lehtien päälle, anna hautua 10 minuttia. Poista lehdet.

Kupillinen vuorokaudessa on riittävä annos. Teetä voi juoda lämpimänä tai kylmänä. Maustoin itse teeni sitruunamehulla, rosmariinilla ja hunajalla. Loput teestä laitoin jääkaappiin odottamaan seuraavia päiviä.

Kuivattuna sopiva annos Sinikka Piipon mukaan on 2 tl per kuppi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s