Telomeereissä

Elinvoima ja energia

Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen näkemysten mukaan olemme saaneet syntymässämme tietynlaisen ”korin” elinvoimaa, josta voimme ammentaa koko elämämme ajan.

Terveytemme ja elinikämme riippuu sekä tästä synnyinlahjaksemme saadusta korin koosta, että elämämme aikana hankkimastamme korin sisällön tasapainosta.

Ikävä kyllä, emme voi lisätä tuon korin kokoa. Jos olemme saaneet pienen korin elämänenergiaa syntymälahjaksemme, meidän tulee tehdä erityisen huolellisesti valintoja, jotta elinvoimamme ei kulu loppuun ennen aikojaan. Toisaalta ei siinä isossakaan korissa ole loputtomiin ammennettavaa.

Itse ajattelen luottavaisesti, että vaikka olenkin saanut jo syntyjään vähän heikommat eväät, voin omilla valinnoillani vaikuttaa korin riittävyyteen ja ehkä siten myös terveyteen ja elinikäänikin.

Voin tehdä myös huonoja valintoja, mutta pienemmässä määrin kuin henkilö, jolla on isompi kori käytettävissään. Voin heittää koristani hukkaan rypäleen kokoisen palan energiaa kun taas isomman korin omaava voi heittää sieltä ulos appelsiinin. Ja voi kuulkaa, olen niitä rypäleitä viimeaikoina heittänytkin. Korissani ei ole valtavia määriä pois heitettäväksi, mutta en silti menetä vielä toivoani.

Olen oppinut, että on tärkeää kuunnella kullakin hetkellä käytössä olevien voimavarojen tilannetta. Jonkin aikaa voi mennä miinukselle, jos sitten taas tasapainottaa tilannetta. Stressitilanteet syövät aina energiaa ja vaativat vastapainoksi mahdollisuuden voimien keräämiseen. Mitä pidempään on menty miinuksen puolelle, sitä pidempään voimavaroja pitää taas keräillä kasaan, jos haluaa säilyttää elinvoimansa.

039

Toivo telomeereissä

Kromosomiemme päissä on tietynlaisia DNA-jaksoja, joita kutsutaan Telomeereiksi. Niiden lyhenemisen on uskottu liittyvän vanhenemiseen ja syöpien muodostumiseen. Nuo telomeerit päättävät, miten nopeasti ikäännymme ja miten pitkään elämme. Aikaisemmin on uskottu, että tuhoutuneiden ja lyhentyneiden telomeerien tilaan ei voisi vaikuttaa.

Uusimmissa tutkimuksissa on todettu, että näin ei ole, vaan että lyhentyneiden telomeerien pituus voi myös kasvaa. Tutkimusten mukaan oikeanlainen liikunta, terveellinen ruoka ja kyky käsitellä stressiä pidentävävät pieniä jaksoja kromosomien päissä.

Parin vuoden takaisessa Kunto+ lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli aiheesta, josta allaoleva pätkä on lainattu:

”Jokaisessa solussa, jokaisen kromosomin päässä on telomeeri. Sen pituus ratkaisee, miten pitkään elät, miten nuorelta näytät ja miten hyvin voit eläessäsi. Telomeeri estää koromosomia purkautumasta kuin vahvike kengännauhan päässä ja siten pelastaa sen tuhoutumiselta.

Aina kun solu jakautuu, telomeeerin ulommainen osa katkeaa. Liikunnan puute, tupakanpoltto, roskaruoka ja stressi kuluttavat telomeeriä lisää ja se lyhenee edelleen

Onneksi on olemassa vastaläääke, entsyymi nimeltään telomeraasi, jota muunmuassa liikunta aktivoi. Se korjaa telomeerejä käyttäen apunaan kemiallisia rakennuspalikoita a g c ja t. ”

Artikkelin mukaan telomeerejä, ja siten elinvoimaa, voi suojella seuraavin keinoin:

1. Meditointi (edistää mielenrauhaa ja keskittymistä, mutta muuttaa myös geenejä. Harvardin tutkijat ovat todenneet viisivuotisessa testissä meditoijien telomeerien olevan pidempiä kuin ei meditoijien.

2. Liikunta

3. Ravintoikuidut

4. Omega 3 rasvahapot

5. Antioksidantit

6. D-vitamiini

Eli kun meditonti yhdistetään sopivan liikunnalliseen elämään ja kasvispainotteiseen ruokavalioon, elinvoima lisääntyy. Tämä sopii myös Kiinalaisen lääketieteen mukaiseen näkemykseen!

Mielestäni on aivan selvää, että liikunta, joka on liian rankkaa ja siihen yhdistyy myös henkistä stressiä, on haitaksi. Tämä ei tarkoita sitä, että on parempi olla passiivinen ja vain maata sohvalla vedoten siihen, ettei voi liikunnalla aiheuttaa lisää stressiä stressaavassa elämäntilanteessa. Aktiivinen elämäntapa pitää yllä elinvoimaa ja energiaa.

Tästä asiasta, hieman toisesta kulmasta tarkasteltuna, puhui uusimmassa monologissaan myös Jari Sarasvuo. Jakso ”Onko akkusi ladattu” on kuunneltavissa Yle Areenalla.Kannattaa kuunnella!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s