Punajuuri-mustaviinimarja-smoothie

Jäi vähän ylimääräistä punajuurisosetta Punajuuri-Suklaakakun tiimoilta ja päätin käyttää sen hyödyksi välipalan muodossa. Säästäväisyys on hyve, eikä ruokaa saa heittää hukkaan. Kaipasin myös vähän lisää energiaa pimeään marraskuuhun ja kärsin edelleen stressin aiheuttamista vatsavaivoista. Siispä terapeuttisen smoothien tekoon!

Punajuuri-mustaviinimarja-smoothie

 • 1/2 dl punajuurisosetta
 • 1/2 dl mustaviinimarjoja
 • mandariini
 • ripaus cayannepippuria
 • 1 tl lakritsijuurijauhetta
 • 1/2 tl kanelia
 • 2 ml c-vitamiinijauhetta
 • reilu 1 rkl proteiinijauhetta
 • reilu tl lemon zest avocadoöljyä
 • ripaus suolaa
 • kivennäisvettä

115

Suosittelen punajuuripohjaista smoothieta erityisesti sinulle, nainen! Punajuuren naiselliseen elämään vaikuttavista ulottuvuuksista kirjoittelinkin vastikään.

Kannattaa ottaa huomioon näin talviaikaan pirtelöitä nauttiessaan, että raakaruoka ja kylmät juomat viilentävät ja kosteuttavat kehoa. Lisäsinkin tähän juomaan mukaan hieman cayennepippuria ja kanelia niiden lämmittävän vaikutuksen vuoksi.

Lakritsijuurta käytin smoothiessa makeuttajana, mutta sillä on myös terapeuttisia vaikutuksia. Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään lakritsijuurta esimerkiksi neutralisoimaan myrkkyjä.

Lakritsijuuren sanotaan PKL:n näkemysen mukaan rauhoittavan vatsaa ja lievittävän tulehduksia. Astmaatikoille sitä myös voidaan suositella, koska se kosteuttaa keuhkoja ja helpottaa hengitystä. Samoin sen sanotaan energisoivan, joten väsymyksessä ja stressitilassa se on oiva lääke! Meille naisille se sopii punajuuren seuraksi erinomaisesti, koska se tasapainottaa hormoneja ja sitä suositellaan vaihdevuosi- ja kuukautisongelmiin. (Adriana Germain, Parantava Ruoka, WSOY 2006).

Kannattaa kuitenkin muistaa, että pitkäaikaisesti käytettynä lakritsi nostaa verenpainetta, eikä sitä siten suositella verenpaineesta tai kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsiville.

Mandariini tehostaa PKL:n näkemysten mukaan ruoansulatusta ja auttaa pahoinvointiin. Myös mandariini kosteuttaa keuhkoja ja itseasiassa koko kehoa. Ei siis itselleni mitenkään suositeltava ruoka-aine. VINKKI: Mandariini helpottaa krapulaoireita.

Kaneli on sen sijaan kuuma, jopa tulinen ja makea. Se auttaa PKL:n näkemysten mukaan sydäntä ja vilkastuttaa verenkiertoa sekä laskee verenpainetta. Myös kaneli parantaa ruoansulatusta ja auttaa vatsakipuun, pahoinvointiin, ruokahaluttomuuteen, hiivaongelmiin ja krooniseen ripuliin. Samoin kaneli tasapainottaa hormoneja ja auttaa niukoista kuukautisista kärsiviä naisia. Jos taas kärsit liian runsaista kuukautisista, verenvuodosta tai peräpukamista, vältä kanelia.

Cayennepippuri on myös kuuma, jopa tulinen. Se tehostaa ruoansulatusta, auttaa ruokahaluttomuuteen, ilmavaivoihin, vatsan turpoamiseen, ripuliin ja laiskaan paksusuoleen. Cayenne auttaa vähentämään kipua, kuumetta ja vilustumisen oireita. Se tehostaa myös verenkiertoa. (Adriana Germain, Parantava Ruoka, WSOY 2006).

Mustaherukka taas sisältää paljon vitamiineja, erityisesti c-vitamiinia, flavonoideja, kivennäisaineita ja rasvahappoja. Herukat vahvistavat hermoja, rauhoittavat ja parantavat mielialaa. Mustaherukka on tulehdusta poistava ja taistelussa tulehduksia vastaan auttava marja. Mustaherukan siementen gammalinoleenihappo alentaa verenpainetta ja kolesterolia. (Sinikka Piippo, Mielen ruokaa, Minerva 2014)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s