Paahdettu punajuurikeitto

Yksi suosikkiresepteistäni on Paahdettu Punajuurikeitto Vuohenjuustochevremoussella. Muuntelen tätä Koti ja Keittiö -lehdessä vuosia sitten julkaistua reseptiä käyttämällä kerman sijaan kookosmaitoa ja käytän mielelläni rosmariinia salvian ja timjamin sijaan.

PAAHDETTU PUNAJUURIKEITTO + CHEVREMOUSSE

1 kg punajuuria
2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
2–3 rkl öljyä
2 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna tai 2 tl kuivattua
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna tai 1 tl kuivattua
1/4 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 l vettä
2–3 rkl kasvisfondia
2 dl ruokakermaa

Lisäksi:

1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa 1 dl kuohu- tai vispikermaa

1. Kuori ja lohko punajuuret. Kuori ja lohko punasipulit. Kuori valkosipulit. Laita kaikki kasvikset uunivuokaan. Pirskota päälle öljyä ja ripottele joukkoon yrtit, suola ja mustapippuri. Kääntele kasviksia niin, että mausteet sekoittuvat. Paahda kasviksia uunissa 200 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmenneet.

2. Valmista vuohenjuustomousse kasvisten kypsyessä. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon pehmeä vuohenjuusto. Laita jääkaappiin maustumaan.

3. Kiehauta vesi ja lisää kattilaan fondi. Soseuta paahdetut kasvikset ja lisää kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta muutaman minuutin ajan kannen alla. Lisää kerma ja kuumenna. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

4. Tarjoa keitto vuohenjuustomoussen kera.

Punajuuri on harmittavan aliarvostettu juures. Itse rakastan punajuuren makua (enkä puhu etikkasäilötystä punajuuresta) ja pyrin käyttämään sitä syksyllä ja talvella runsaasti.

Se sisältää monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, mm folaattia joka vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan, suomalaisesta ruokavaliosta sitä muuten saadaan aika niukasti.

Punajuurta on käytetty myös rohtona mm. flunssaan ja hermostohäiriöihin. Punajuuren tryptofaanin uskotaan antavan hyvää oloa. Punajuuri tukee maksan toimintaa ja se voi helpottaa myös ihottumasta kärsiviä henkilöitä.

Punajuuren sisältämillä aineilla on myös syöpää ehkäiseviä ja syöpäriskiä alentavia vaikutuksia. Pitää kuitenkin muistaa, että se on samalla juures, joka kerää helposti maaperästä nitraattia ja siksi kannattaisi suosia luomupunajuuria. Toisaalta punajuuri sisältää vitamiineja jotka laimentaa näitä haitallisia aineita…

Tykkäätkö sinä punajuuresta? Olisin iloinen, jos kertoisit, miten käytät punajuurta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s