Mungpapupihvit

Tein muutama viikko sitten netistä löytämäni ohjeen mukaisia mungpapuburgereita. Yllättäen ne upposivat lapsillekin! Tein yön yli viileässä kohotettuja sämpylöitä ja coleslawta hamppareiden seuraksi.

Mikä tässä ohjeessa minua kiehtoi, oli idätettyjen ja keitettyjen papujen käyttäminen pihveissä. Kiinnostuin kokeilemaan, vältynkö vatsavaivoilta, jos idätän pavut ennen keittämistä. Helpotti kyllä ruoansulatusta!

Mungpapu

Olen idättänyt mungpapuja noin kerran kuussa ja tehnyt niistä mm. salaattia. Mungpapu on miellyttävän makuinen ja se maistuu idätettynä lähes herneeltä. Se on myös helppo idätettävä! Munpapujen sanotaan puhdistavan elimistöä ja käsittääkseni se kuuluukin Ayurvedassa oleellisena osana kehon puhdistustraditioihin. Itse en ole Ayurvedaan perehtynyt, joten en tästä sen enempää osaa sanoa. Heitä kommenttia, mikäli sinulla on asiasta enemmän tietämystä!

Myös Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen mukaan idätetyillä mungpavuilla on terapeuttisia vaikutuksia. Se mm. poistaa kosteutta ja puhdistaa maksaa, minkä vuoksi sitä suositellaan mm. migreeninhoitoon.

Pieni papu pitää sisällään valtavan määrän hyvälaatuista valkuaista, C-vitamiinia ja kivennäisaineita, sekä B-vitamiinia, jolla on vaikutusta rasva-aineenvaihduntaan. Idättäminen moninkertaistaa pavun vitamiinipitoisuudet!

”Palkokasveja idättäessa ja aktivoitaessa niihin muodostuu C-vitamiinia, ja B- ja E-vitamiinit lisääntyvät merkittävästi. Kivennäis- ja hivenaineet, sekä valkuaisaineet muuttuvat helpommin sulaviksi, ja kaloripitoisuus laskee, koska hiilihydraatteja on aktivoinnin jälkeen vähemmän.”

Merja Niemi, Aurinkoista Ruokaa, Bazar 2004

Ihastuin löytämääni reseptiin valtavasti, vaikka en siitä ohjeen mukaisesti pannulla paistaen pihvejä aikaiseksi saanutkaan. Puhumattakaan siitä, että ne olisivat olleet yhtä kauniita, kuin alkuperäisen ohjeen muhkeat pihvit.

***

Uusi lempparipihvi!

Pihvit oli niin hyviä, että tein niitä uudelleen viime viikonloppuna omaksi ilokseni. Nautin pihvit jälleen kera coleslawn, mutta tällä kertaa en tehnyt hamppareita. Tein taikinasta myös hieman löysempää ja nostin sen lusikoilla suoraan keoiksi leivinpaperin päälle ja paistoin suosiolla uunissa. Tässä hieman varioitu versioni ohjeesta:

20170319_125103.jpg

MUNGPAPUPIHVIT

 • 1 kupillinen mung papuja
 • 2 keitettyä perunaa
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 1 peukalonpään kokoinen inkiväärin pala
 • 2 vihreää chiliä
 • 1 sipuli
 • loraus avocado lemon zest öljyä
 • teelusikallinen kurkumaa
 • korianteria
 • minttua
 • suolaa

Ihan ensimmäiseksi idätä pavut: huuhtele ja liota papuja runsaassa vedessä yön yli, huuhtele ja jätä idätysastiaan, kunnes itu näkyy. Tämä vie noin vuorokauden – pari, minkä aikana huuhtele papuja aamuin ja illoin.

Tee näin:
Keitä idätetyt pavut noin 30 min,  ne saa jäädä al denteksi. Keitä samaan aikaan perunat ja
muusaa ne haarukalla. Pyöräytä keitetyt idut blenderissä, mutta jätä muutama ”sattuma” mukaan. Sekoita kaikki muut aineet keskenään ja lisää lopuksi idut. Massan pitäisi olla helposti käsiteltävää. Tee taikinasta pihvejä.  Jos taikina jäi löysäksi, nostele lusikalla leivinpaperin päälle ja tasoita. Paista ne uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia, käännä pihvit puolivälissä toisin päin.
20170319_124846

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s