Marinoitu punasipuli

punasipulit

181802_14

Rakastuin marinoituihin punasipuleihin heti ensi maistamalla. Taisi olla jossain gourmet-hampurilaisen välissä.

Kesän tullen minulla on ollut tapana silputa leivän päälle ruohosipulia tai kevätsipulien varsia. Aikaisemmin suoraan kasvimaalta, nyttemmin kaupan sipulinipuilla.

Tykkään sipulista älyttömän paljon, mutta vatsani tahtoo kestää raakaa sipulia hyvin huonosti. Marinoitu sipuli tuntuu sopivan hieman paremmin ja se on älyttömän hyvää leivän päällä ja salaateissa.

181802_3

Sipuli edistää niin kehon kuin mielenkin terveyttä

Sipuli sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita sekä mm. foolihappoa, rikkiä ja flavonoideja. Se on hyödyksi niin sydänterveydelle kuin tulehduksiakin vastaan. Foolihappo on aivoterveydelle hyväksi ja sipulin sanotaankin vaikuttavan myös mielialaa kohottavasti (se edistää tiettyjen välittäjäaineiden toimintaa).

Sipulia on käytetty rohtona kautta aikojen. Siihen on liitetty myös maagisia voimia. Kasvitieteilijä ja professori Sinikka Piippo kirjoittaa kirjassaan ”Kasvien salaiset voimat” sipulin rohtokäytöstä näin:

”Sipulit ovat antibioottisia ja antiseptisiä, ne parantavat yleiskuntoa, lisäävät ruokahalua, edistävät rasvaisen ruoan sulamista, lisäävät hien ja virtsan eritystä, poistavat ilmavaivoja, vahvistavat sydäntä, alentavat verenpainetta, irrottavat limaa ja ehkäisevät vilustumista. Sipulilla on antioksidanttista vaikutusta ja niiden syönti hoikentaa. Suurena annoksena sipuli voi ärsyttää vatsaa. ”

Myös Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen näkemysten mukaisesti sipuli on tulehdusta lievittävää ja se poistaa nestettä sekä laskee verenpainetta. Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Denis Vinokurin ”Terveyden kiinalainen käsikirja” kertoo sipulista seuraavaa:

”Sipulit ovat Lämmittäviä ja Kirpeitä ja vaikuttavat Keuhkoihin. Ne ovat hyvä apu hengitystievaivoissa, joissa on mukana limaa. Liiallisesti käytettynä ne lisäävät Kuumuutta elimistössä. ”

Pitkään haudutettuna sipuli jättää ruokaan ihanan maun, mutta sen terveysvaikutukset heikentyvät. Parasta sipuli on kevyesti kypsennettynä ja tämä marinointi menee siihen kategoriaan.

Olen kokeillut useita erilaisia reseptejä, joita netti on pullollaan. Olen kokeillut myös erilaisia etikkoja, joista minun makuuni on eniten tämä sitruuna-valkoviinietikka. Marinoidut sipulit säilyvät jääkaapissa ainakin pari viikkoa. Itselläni ne eivät toki tahdo säilyä edes niin kauan, koska käytän ne!

Jos sulla on oma lempiresepti marinoiduille punasipuleille, vinkkaa ihmeessä!
Tässä vielä ohje pdf-muodossa: punasipulit

181802_6

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s