Fermentoitu tattarileipä

FERMENTOITU TATTARILEIPÄ

  • 4.5 dl tattarijyviä
  • 300 ml vettä (+ vettä liottamiseen)
  • 1 tl himalajan suolaa
  • 2 ruokalusikallista oreganoa
  • 3 kourallista auringonkukan siemeniä

TEE NÄIN:
ALKU: Liota tattarinjyviä vähintään 6 tuntia. Huuhtele ja anna kuivahtaa muutama minuuttia.

ALKUTAIKINA: Kaada valuneet tattarinjyvät blenderiin ja lisää 300 ml vettä. Surraa sileäksi massaksi. Kaada massa lasi- tai keramiikkakulhoon (älä käytä metallia). Peitä kulho puhtaalla liinalla ja sijoita lämpimään uuniin (35 astetta). Anna massan fermentoitua noin 7 tuntia, kunnes se kuplii. Mikäli taikina ei kupli, anna sen vielä hapantua lisää aikaa.

TAIKINA: Lisää muut aineet taikinaan. Kääntele varovasti puukauhalla, älä käytä tässäkään vaiheessa metallisia työvälineitä. Älä myöskään hämmennä taikinan kuohkeutta rikki.

Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Siirrä vuoka takaisin uuniin. Voit antaa kohota vielä muutaman tunnin tai kääntää tässä vaiheessa uunin lämpötilan 175 asteeseen. Kun tavoitelämpötila on saavutettu, anna leivän paistua 1 tunti.

182702_13

Supersuosikkini tattari alkaa olla ilokseni jo yleisemmin käytetty vilja ja reseptejä sille löytyy jonkin verran. En harmikseni muista mistä olen poiminut talteen tämän fermentoidun tattarileivän reseptin, mutta kaivelin sen esille innostuttuani muutenkin fermentoinnista.

Kirjoitin muutama vuosi sitten tästä herkusta ja voit  lukea hieman lisää tattarista tästä kirjoituksesta.

img_8032-004

Olen muutamaan otteeseen kokeillut tätä reseptiä aikaisemminkin, enkä oikein saa sitä kohoamaan kunnolla. Ajattelin seuraavalla kerralla ehkä kokeilla lisätä taikinaan murusen hiivaa, vaikka tässä reseptissä minua ilahduttaakin erityisesti hiivattomuus.

Leipä on parhaimmillaan tuoreena. Kannattaa pakastaa tämä leipä, ellei tule nautittua saman päivän aikana. Pakastimesta leipä on helppo sulattaa leivän paahtimen kautta yksittäisinä viipaleina.

182702_18

Mainokset