Meditaatio

Ihminen meditoi luonnollisessa tilassa ihan spontaanisti, ilman mitään erityisiä tekniikoita ja tietoisuutta siitä, että ”nyt harjoitan meditaatiota”.

Nykyaikana ympäristömme ihan kaikkialla on kuitenkin niin tulvillaan jatkuvaa aistiärsykettä ja informaatiotulvaa, ettemme välttämättä enää luonnostaan pääse meditatiiviseen tilaan.

Olemme ehkä jopa niin riippuvaisia aistiärsykkeistä, että pidämme neutraalia ja hiljaista tilaa epänormaalina ja välttelemme sitä kaikin keinoin. Emme osaa olla tilassa, jossa ei ole ääntä, liikkuvaa kuvaa tai signaaleja merkkinä milloin mistäkin tapahtuvasta asiasta. Olemme suunnanneet antennimme vastaanottamaan viestejä ulkoapäin sen sijaan, että lukisimme sisäisiä koodejamme.

WP_20140812_11_36_48_Pro.jpg

Mitä se meditaatio hyödyttää?

Meditoiminen on itsessään läsnäolemista. Se ei ole ajatusvirran katkaisemista vaan enemmänkin ajatuksiin takertumattomuutta.

Harjoittamalla meditaatiota ihminen oppii kuuntelemaan jälleen kehoaan ja sisäisiä viestejään – siis itseään –  joten se lisää samalla myös itsetietoisuutta ja parantaa terveyttä. Kun kuuntelet itseäsi, et lähde enää alkavassa flunssassa hakemaan virtaa lenkkipolulta ja osaat hakeutua  ylirasitustilassa kompensoimaan sitä levolla.

Meditoimiseen liitetään monesti turhaan mystiikkaa, mutta pohjimmiltaan siihen ei tarvita todellakaan mitään erityistaitoja saati vippaskonsteja. Voit meditoida, vaikka et olisi uskonnollinen tai henkinen ihminen.

Parhaimmillaan meditaatio toki johtaa henkiseen kasvuun ja on osa sitä ja siihen voi sisältyä myös mystiikkaa. On olemassa erilaisia meditaatiotmenetelmiä, joista osa liitetään myös itämaisten uskontojen harjoittamiseen kuten esimerkiksi zazen istumameditaatio. Mutta meditoiminen ei ole tosiaankaan vain henkisten ihmisten juttu.

Jos meditoiminen on sinulle täysin vierasta, mutta haluaisit kokeilla sitä, suosittelen etsimään ilmaisia meditaatio-ohjauksia esimerkiksi You Tubesta. Myös Deepak Chopran Chopra Center Meditation tarjoaa aika-ajoin ilmaisia 21 päivän meditaatioharjoituksia. Seuraava ilmainen 30 päivän meditaatioharjoitus on tarjolla muutaman päivän päästä!

Meditaatio vaikuttaa mentaalisiin kykyihin

Meditaation hyödyt on todistettu myös tieteellisesti kuvantamalla aivoja. Tietoa tutkimuksista löytyy myös internetistä, jos on asian tieteellisestä puolesta kiinnostunut.

Meditoidessa aivoista aktivoituu aivan tiettyjä alueita, mikä on mielestäni äärimmäisen kiehtovaa. Aktivoitumisen lisäksi säännöllisen meditaation on todettu muuttavan aivoja, aktivoivan yhteyksiä aivoalueiden välillä ja vähentävän ikääntymisen mukanaan tuomaa aivojen kutistumista.

Parantaakseni mentaalisia kykyjä ja löytääkseni elämänilon uudelleen, olen päättänyt aloittaa säännöllisen meditaation uudelleen. Postauksen kuvat ovat ajalta, jolloin joogasin ja meditoin säännöllisesti. Ei siitä nyt ole aikaa neljää vuotta enempää, mutta ihan liian paljon kuitenkin.

InstagramCapture_50a0f1d5-3dba-4068-851c-e38fea9163aa_jpg

Meditaatio voi olla myös toiminnallista

Kundaliinijoogassa harjoitetaan toisinaan melko toiminnallista meditaatiota. Alkuun en oikein pitänyt näistä meditaatioharjoituksista, sillä koin ne liian fyysisiksi, jotta olisin kokenut ”meditoivani”. Tosin olen meditoinut myös kävellessäni.

Todennäköisesti parhaan hyödyn kundaliinijoogan meditaatioista saisi, jos meditaatio olisi riittävän pitkä. Muutaman kerran olen ollut lähellä oivallusta siitä, mihin kaikella sillä fyysisellä harjoituksella kundaliinijoogan meditaatiossa pyritään; esim. käsien asento vaikuttaa energian – ja nesteiden virtaukseen, niillä voidaan luoda painetta tiettyihin elimistön pisteisiin tai suoraan elimiinkin; tietynlaisella hengityksellä vaikutetaan myöskin energiatasoon ja aivojen vireystilaan; katseen kohdistamisella kohdistetaan ennenkaikkea huomiota ja kaiken tämän yhdistämisellä ja rytmisellä toistamisella lopulta päästään tilaan, jossa kaikki tapahtuu automaationa ja samalla ajatusten jatkuva virta on katkennut!

Suosittelen kokeilemaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s