Kotitekoinen jukurtti

jukurtti

Minä teen jukurttini aina mummon maitokannuun ja etsin keittiöstä lämpimimmän paikan (esimerkiksi jos tiskikone käy illalla, niin sen lähettyville). Jos haluaa paksua, lohkeavaa jukurttia, voi kokeilla maitojauheen lisäämistä joukkoon. Ainakin lapsuudessani näin tehtiin.

182702_14

Jukurtti on valmistettu fermentoimalla ja siinä on hyviä maitohappobakteereita. Nuo maitohappobakteerit ovat hyväksi suolistolle ja sitä kautta myös mielelle. Jokainen on varmaan törmännyt väitteeseen jukurtin vaikutuksesta pitkään elämään. Niin tai näin, päätin pitkästä aikaa tehdä jukurttia ja näin ollen myös nauttia siitä itsekin.

Jukurttia voi käyttää hyödyksi myös mm. salaatinkastikkeissa, makeissa leivonnaisissa ja Naan -leivässä. Parhaimmillaan kotitekoinen jukurtti on mielestäni sellaisenaan kera marjojen, rapean myslin ja hunajan.

Oletko muuten miettinyt, mikä on jukurtin oikean kirjoitustapa? Aikaisemmin suositeltiin kirjoittamaan jogurtti tai suomalaisittain jukurtti, mutta nyt myös jugurtti on kelpoa suomen kieltä sanoo kielitohtori.

Tässä ohje vielä pdf-muodossa: jukurtti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s