Fermentoitu inkiväärijuoman juuri

Törmäsin Pinterestissä inkiväärijuuren fermentointiohjeisiin. Rrrrrakastan inkivääriolutta, mutta toistaiseksi kokeilemani reseptit eivät ole oikein vakuuttaneet, vaan maistuneet lähinnä laimealta simalta. Jospa fermentointi toisi sen puuttuvan ulottuvuuden juomaan?

Fermentointikokeiluni ovat olleet tähän asti innostavia, tosin vaivaahan ne vaativat ja prosessi ei ole itselleni vielä ihan selkeä. Mitä eroa on hapattamisella ja käymisellä – tästä tulen ottamaan vielä selvää. Fermentoinnissa ruoka-aineessa tapahtuu muutoksia mikrobien, bakteerien ja  homeiden myötävaikutuksella. Prosessin tuloksena ruoan rakenne ja aromit muuttuvat sekä säilyvyys, ravintoarvot ja esimerkiksi sulavuus paranevat.

Tällä kertaa tarkoitus on siis kasvattaa jonkinlaista inkivääripöpöä lasipurkissa. Englanniksi mössön nimi on ”Ginger bug”, mutta mitenhän sitä suomeksi voi kutsua? Inkiväväärijuoman juuri? Prosessista tulee mieleen leivän juuren valmistaminen. Joka tapauksessa massaan muodostuu luontaista hiivaa, joka varmasti edesauttaa inkiväärioluen valmistusta ja probiootit taas ovat hyväksi suolistolle.

050718

INKIVÄÄRIJUOMAN JUURI

  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • 2 rkl luomuruokosokeria
  • 2 dl vettä (mieluiten lähdevettä)

Raasta inkivääri ja laita se sokerin kanssa purkkiin. Lisää purkkiin vettä. Ainakin itselläni hanavesi alkoi pöhisemään ihan mukavasti, mutta kloori voi vaikuttaa prosessoitumiseen. Juuri valmistetaan huoneenlämmössä suoraa auringonvaloa välttäen. Valmistus kestää noin 5 – 8 päivää.

Ruoki päivittäin!

Juurta ruokitaan päivittäin teelusikallisella raastettua ikiväärinjuurta ja teelusikallisella sokeria. Lasipurkkia ei suljeta, vaan sen suulle laitetaan esimerkiksi harso tai kahvinsuodatuspussi kuminauhalla kiinni. Ruokinnan yhteydessä massaa kannattaa hellästi sekoitella. Pöpö on valmis, kun se alkaa selkeästi käydä. Sen tuoksu on silloin vienosti hiivainen (itselle tulee tuoksusta mieleen sima) ja se kuplii hennosti.

Juuri säilyy hengissä, kun sitä muistaa ruokkia päivittäin. Jos ruokkimisen unohtaa, massa alkaa viiletä ja käyminen lakkaa. Jos juuren haluaa laittaa hetkeksi lepäämään, purkin voi siirtää jääkaappiin ja jatkaa sitten taas ruokkimista huoneen lämmössä.

050718_3

2 thoughts on “Fermentoitu inkiväärijuoman juuri

  1. Heip,
    Kiitos reseptin jakamisesta, ajattelin kokeilla sitä. Jäin vielä pohtimaan, että miten tästä tehdään sitten se itse juoma? Mikä on hyvä suhde vettä ja tätä ”juurta”?
    Kiitos paljon!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s