Fermentoitu inkivääriolut

Kirjoitin jokin aika sitten aloittaneeni ruokkimaan inkivääripöpöä purkissa. Halusin  testailla minkälaista inkivääriolutta sen avulla saisi aikaiseksi.

Pöpöä ruokkiessa syntyy luontaisia hiivoja ja ajattelin ohjeeseen tulevasta inkiväärin määrästä, että sen avulla saisi myös riittävän poltteen mukaan juomaan. Noh, täytynee vielä jatkaa testaamista, sillä ensimmäinen kokeilu ei ihan vielä räjäyttänyt tajuntaani.

Juomasta tuli kyllä hyvää, eikä se aiheuta samanlaista pöhelöä oloa, kuten esimerkiksi sima aiheuttaa (hiivan ja sokerin yhdistelmä ei taida sopia minulle). Toki tässäkin juomassa niitä molempia löytyy, mutta luontaiset hiivat tuntuvat olevan keholle lempeämpiä ja sokeri prosessissa menee suurelta osin pöpöjen ruoaksi riippuen siitä, kuinka kauan juomaa käyttää. Aineenvaihduntaprosessin tuloksena siitä syntyy sitten mm. niitä kaikkia mahtavia hyvää tekeviä entsyymejä.
051518_19
051518_20Tällä erää valmistunut juoma muistutti maultaan myös todella paljon simaa, mikä toki voi johtua siitä, että sitruunahulluna sujautin mukaan aika ison annoksen sitruunaa.

Todennäköisesti myös inkiväärijuuren laadulla on merkitystä. Prismasta ostamani juuret ovat aina melko nuupahtaneen oloisia. Löysin Cittarista myöhemmin aika mehevän oloisia juurakoita, joten testaan seuraavaan annokseen niitä.

Juuren valmistuttua, valmistelin juoman. Annoin sen tekeytyä reilun vuorokauden isossa lasipurkissa ja koska painetta tuntui muodostuvan aika tujakkaan tahtiin, pullotin juoman nopeammin kuin löytämissäni ohjeissa käsketään.

Inkiväärijuoman juuren laitoin toistaiseksi lasipurkissa jääkaappiin ja kokeilen aloittaa sen ruokkimisen pian uudelleen. Sitten testaan eräästä ulkomaisesta blogista löytämääni reseptiä. Tällä erää yritin vähän oikoa ja yhdistelin erilaisia löytämiäni ohjeita.

051518_21

FERMENTOITU INKIVÄÄRIJUOMA

 • 0,5 dl inkiväärijuoman juurta
 • 5 cm pala inkiväärijuurta viipaloituna
 • n. 2 dl ruokosokeria
 • 0,5 tl merisuolaa
 • 1 sitruuna viipaloituna
 • 0,5 sitruunan mehu puristettuna
 • 1,5 litraa vettä

Tee näin:  keitä  noin puolessa litrassa vettä viipaloituja inkiväärinjuuria puolisen tuntia. Kaada neste ja viipaleet isoon suljettavaan lasipurkkiin sokerin ja viipaloitujen sitruunoiden päälle. Anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi ja lisää suola sekä 0,5 desiä valmistamaasi inkiväärijuoman juurta.

Anna käydä huoneen lämmössä muutama vuorokausi ja pullota. Voit sekoittaa valmistumassa olevaa juomaa varovasti, sillä hiiva tuppaa sakkautumaan pohjalle. Samalla kannattaa kuulostella missä vaiheessa käyminen on, jotta painetta ei kerry liikaa astiaan.

051518_22

2 thoughts on “Fermentoitu inkivääriolut

 1. Hei kiitos hyvästä ohjeesta.
  Lisääkö inkiväörijuoman juureen myös nestettä jossain vaiheessa, kun alat ruokkia sitä uudelleen? Muutoinhan se loppuu jonkin ajan päästä.

  Tykkää

  1. Aikataulujen hektisyydestä johtuen en kyennyt ylläpitämään juurta kovin pitkään. Pitäisikin taas yrittää uudestaan, kunhan opintojen aikataulut helpottaa.

   Muistaakseni aikaisemmalla kerralla tein inkiväärijuoman juuresta kolme inkivääriolut satsia, eikä nesteen määrä mielestäni ehtinyt niin huveta. Käydessään juuriraaste ja sokeri nesteytyvät, mutta pidemmän päälle voi hyvinkin olla, että se kaipaa lisää nestettä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s