Ruokahävikki

Mistä syntyy ruokahävikkiäLoppuvuodesta havahduin siihen, että meiltä tulee aivan tolkuton määrä biojätettä. Kierrätän ahkerasti ja lajittelen roskat melko säntillisesti. Ruoan suhteenkin olen aika nuuka ja pyrin siihen, että ruokaa ei mene jätteeseen.

Mikä siis biojätettä kuormitti? Paneuduin asiaan ja totesin, että ostan ja valmistan yhä liikaa ruokaa (en millään muista, että meitä on vain kaksi!) ja lapsi on alkanut nirsoilemaan.

Kierrätän kyllä melko ansiokkaasti maustamattoman jokurtin loput leipään, kinkun ja juuston jämät pizzaan ja leivistäkin voi tehdä vaikka lämpimiä voileipiä, mutta silti joudun välillä heittämään ruoan loppuja biojätteeseen. Toistamiseen lämmitettyä ruokaa en halua enää lisäkierrättää. Toinen puoli biojätteestä on kasvisten perkaamisesta syntyvää jätettä. Voisiko niitä jotenkin tarkemmin hyödyntää? Olen kiinnostunut esimerkiksi Bokashi -menetelmästä, mutta toistaiseksi en ole keksinyt missä pikkuruisessa keittiössäni laitosta pyörittäisin.

Viherpirtelöihin vuosia sitten hurahtaessani tajusin, että esimerkiksi porkkanan naatit uppoavat hyvin sekaan siinä missä kipaisin pihalta mukaan myös vuohenputkea ja voikukan lehtiäkin. Mutta entä kukkakaalen ”ruoto” ja lehdet tai varsisellerin lehdet? Aikaisemmin riipaisin ne suoraan roskiin, mutta hyvänen aika, nehän ovat ihan syötäviä! Nykyisin silppua kukkakaalin lehdet mukaan wokkiin huuhdeltuani ne ja se aikaisemmin halveksimani runko-osa menee mukaan niin ikään.

Silloin  harvoin kun meillä syödään perunaa, yleensä paistan ne kuorineen. Voi toki kyseenalaistaa kumpi on luontoa enemmän kuormittavaa, perunoiden huolellinen peseminen vai kuorien heittäminen biojätteeseen. Perunan kuorissa on kuitenkin tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja ja jos perunaa syön, syön mieluusti ne kuoretkin.

Jos hedelmiä nahistuu, niitäkin voi upottaa mukaan sämpylätaikinaan samoin puuron jämät.  Kierrättämiskeinoja on vaikka kuinka paljon, kun käyttää mielikuvitusta hyväkseen.

Tärkeintä on kuitenkin arjessa mitoittaa ruoka suiden mukaan. Jos joku ruoka ei pahastu pakastamisesta ja sen valmistaminen on työlästä, kuten vaikkapa kaalilaatikko, teen kerralla isomman satsin ja laitan loput suoraan pakasteeseen sopivan kokoisina annoksina.

Miten teillä vähennetään ruokajätteen määrää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s