Vihreä eliksiiri kevätpuhdistukseen

Keväällä tekee mieli keventää ja paasto kuuluukin osaksi kevättä monissa eri kulttuureissa, kuten kristinuskossa tai vaikkapa Ayurvedisessä terveydenhoitojärjestelmässä.

Koska kärsin tällä hetkellä ravintoainepuutoksista, mm. raudanpuutteesta, yritän  panostaa ruokavalion puhtauteen, monipuolisuuteen ja suoliston kunnon hoitamiseen, jotta ravintoaineet ylipäätään imeytyvät. Varsinainen paasto ei sovi nyt oikein kuvioon.

Mieli tekee kuitenkin jotain puhdistavaa, ravitsevaa, keventävää ja energisoivaa – ja tämä vihreä eliksiiri (resepti tässä postauksessa!) sopiikin siihen erityisen hyvin, koska se:

 • hoitaa suolistoa
 • puhdistaa kehoa
 • säätelee verensokeria
 • hillitsee ruokahalua
 • parantaa aineenvaihduntaa
 • kosteuttaa ja ravitsee

031819_2

Ravitsemuspuutosten ja suolisto-ongelmien lisäksi sokeriaineenvaihdunnassani tuntuu olevan hieman hämminkiä ja koska suvussa esiintyy diabetesta, ajattelin ottaa riskin diabetekseen sairastumisesta nyt ihan tosissaan. Olen kuullut esimerkiksi vihreän teen vaikuttavan kehon kykyyn käsitellä glukoosia.

En ole oppinut pitämään vihreästä teestä lämpimänä, joten ajattelin kokeilla sitä kylmän juoman pohjaksi. Valitsin aineksia juomaan melko intuitiivisesti ja aikaisemmin kokeilemieni omenaa ja selleria sisällään  pitävien juomasekoitusten inspiroimana nesteeksi vain lisäsin vihreän Senchan.

VIHREÄ ELIKSIIRI

 • 5 dl vihreää japanilaista Sencha teetä
 • 5 dl vettä
 • Kurkku
 • n. 5 cm inkivääriä
 • pari varsisellerin vartta
 • vihreä omena
 • 2 sitruunan mehu
 • 5 tl luomu omenaviinietikkaa
 • Halutessasi blandaamiseen kivennäisvettä

Keitä tee ja jäähdytä se. Blendaa kiinteät aineet keskenään ja siivilöi massasta mehut irti. Massa on kyllä tosi herkullista myös sellaisenaan, joten mieti vielä, haluatko mukaan arvokkaat kuidut – tai osan niistä! Sekoita mehu jäähtyneeseen teehen ja lisää mausteeksi sitruunanmehu ja omenaviinietikka.

Säilytä jääkaapissa ja nauti esimerkiksi paaston aikana. Halutessaan tätä voi vielä blandata kivennäisvedellä.

031819

Tässä vielä hieman juoman aineksista:

Vihreä tee sopii hyvin keventäjälle, koska se ei sisällä energiaa mutta energisoi! Teen sisältämän kofeiinin virkistävä vaikutus syntyy hitaammin kuin kahvin, mutta se kestää pidempään. Vihreän teen sanotaan myös nopeuttavan aineenvaihduntaa ja puhdistavan elimistöä. Se nesteyttää kehoa hyvin, joten se sopii oikeastaan meidän talvea paremmin lämpimiin olosuhteisiin – esimerkiksi  kesään.

Koska kärsin raudanpuutteesta, minun täytyy ottaa huomioon, että myös teessä, kuten kahvissa, on aineksia, jotka estävät rautaa imeytymästä. On siis muistettava varoaika ruokailun tai rautalisän ottamisen ja teen nauttimisen välillä.

Kurkku myöskin nesteyttää kehoa ja puhdistaa sitä huuhtelemalla kehosta kuona-aineita, siinä missä se myös edistää suolen toimintaa. Vaikka kurkku onkin suurelta osin vettä, se pitää sisällään hieman A, B6, K ja C-vitamiineja sekä magnesiumia ja kaliumia. Energiaa siinä vähän, joten se ei lihota.

Inkiväärin terveysvaikutukset lienevät tuttuja kaikille. Halusin juomaan mukaan inkivääriä, koska se on paitsi ihanan makuista, myös kehoa lämmittävä vastapainona viilentäville ja kosteuttaville aineksille ja koska se lievittää tulehduksia, ehkäisee pahoinvointia ja parantaa vastustuskykyä.

Sitruuna on myös ihanan makuista ja virkistävää (sisältää c-vitamiinia). Se vaikuttaa elimistön PH-arvoihin, muuttaen sitä emäksiseen suuntaan. Myös sitruuna puhdistaa ja auttaa poistamaan nestettä kehosta.

Vihreä omena sisältää mm. sinkkiä, kuparia ja kaliumia. Se myös puhdistaa kehoa, tasaa verensokeria ja torjuu tulehduksia sekä tehostaa aineenvaihduntaa.

Varsiselleri niin ikään puhdistaa kehoa ja poistaa nestettä. Sen eteeriset öljyt torjuvat bakteereita ja estävät tulehduksia. Varsiselleri parantaa ruoansulatusta ja sisältää kuituja. Ihan huippu kasvi, vaikka sen maku jakaakin mielipiteitä. Minä rakastan sen aromia.

Pastöroimaton tai luomulaatuinen Omenaviinietikka sisältää aminohappoja, entsyymejä, vitamiineja ja mineraaleja. Se myöskin auttaa ruoansulatusta ja on suoliston bakteerikannalle hyödyllinen, sillä se eliminoi vääränlaisia bakteereita. Se säätelee myös verensokeria, puhdistaa kehoa ja edesauttaa maksan puhdistumista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s