Satumainen metsä – Mustila Arboretum

Jos metsään haluat mennä nyt, mene Mustila Arboretumiin!

Vaikka kyseinen paikka on avoinna ympäri vuoden, ehdottomasti yksi ihanimmista ajoista vierailla siellä on Alppiruusujen ja Atsaleoiden kukinnan alkupuolella.

Alppiruusuja ja Atsaleoita

Poikkesin Helatorstaina hyvän sään yllättäessä paikan päällä.

Kukinta oli juuri alkanut hieman etuajassa, mutta suuri osa pensaista oli vielä nuppuvaiheessa – lähipäivinä tai viikon sisään on varmasti otollinen hetki käydä visiitillä.

Yleensä Alppiruusujen ja Atsaleoiden kukinta alkaa kesäkuun alkupuoliskolla. Onneksi eri pensaat kukkivat hieman eri aikaan, joten jos kukkia haluaa nähdä, ei missaa mitään, vaikka ei ehtisikään paikan päälle juuri nyt.

Suomen vanhin puulajipuisto

Mustila Arboretum sijaitsee noin 50 km Lahdesta, reilu 100 km Helsingistä ja vajaa 30 km Kouvolasta. Elimäellä, keskellä kaunista Kymenlaaksoa.

Se on Suomen vanhin ja laajin puulajipuisto, jonka 1900-luvun alkupuolella perusti Mustilan kartanon isäntä Axel Fredrik Tigerstedt. Työtä jatkoi sittemmin hänen poikansa ja nykyisin Mustila Arboretumia ylläpitää Mustilan kotikunnassäätiö.

Kun kävin Mustila Arboretumissa ensimmäistä kertaa, en tiennyt mitä odottaa. Kuvittelin sen olevan suurehko puisto, johon on istutettu Alppiruusuja.

Keski-Euroopassa on valtavan upeita Alppiruusulaaksoja, joista yhdessä olen käynyt, mutta en tiennyt sellaista löytyvän suomalaisesta metsästä! Tosin metsä ei ole miltään osin tavallinen suomalainen metsä. Se on taianomainen paikka.

Monenlaista polkua

Mustila Arboretumissa on kolme pääpolkua, jotka ovat eri mittaisia. Pisin taitaa olla lähemmäksi 3 km. Kiertämällä ne kaikki saa jo ihan mukavan mittaisen polkulenkin.

Välillä voi poiketa kahvilla alueen ihanassa kahvilassa, joka toimii vanhassa viljamakasiinissa. Sen hirsiset seinät voisivat kertoa varmaan monta tarinaa.

Suosittelen maistamaan talon omaa juustokakkua, joka on herkullista. Bulkkitavaraa tässä kahvilassa en ole koskaan nähnyt tarjottavan. Erikoiskahveja ei tästä kahvilasta saa, mutta en sitä odotakaan. Kahvina tarjolla on tavallista suodatinkahvia termarista, mutta se käy vallan hyvin. Kesäaikaan tarjolla on myös keittolounasta.

Aistien hemmottelua koko rahan edestä

Itse tykkään kävellä puulajipuistoa ristiin rastiin, Tammimetsästä etelärinnettä pitkin Tuijapuistoon ja sieltä Hemlokkimetsän kautta Kenkäkalliolta Atsalearinteeseen ja Alppiruusulaaksoon.

Puistossa kohtaa erilaisia tunnelmia ja tuoksuja. Aurinkoisella kelillä havupuut tuoksuvat aivan ihanalle. Puhumattakaan Atsalean tuoksusta. Parasta niiden kukinnan aikaan on kuitenkin värikylpy. Jos talven ja kevään aikana maailmasta on kadonnut värit, koko paletti löytyy Mustila Arboretumista kukinta-aikaan.

Ja jos omaan pihaan alkaa himoitsemaan jotain yhtä ihanaa, kannattaa kurkata alueen taimimyymälä.

Hemlokkimetsä

Lempipaikkojani Mustila Arboretumissa ovat ehdottomasti metsäkirkko ja Hemlokkimetsän salainen pyhättö. Se on jotain niin mystistä, etten osaa sitä edes sanoin kuvailla. Olen joskus istunut Hemlokkien alla sijaitsevilla penkeillä pitkät tovit ja nauttinut vain tunnelmasta. Harmi, että hyttysetkin pitävät myös tuosta paikasta niin kovin.

Mustila Arboretumissa on helppo kulkea, koska polut ovat pääsääntöisesti leveitä, eikä suuria korkeuseroja juuri ole. Opasteet ovat selkeitä ja eksymisen vaaraa ei juuri ole. Siellä on myös lapsille kaikkea mielenkiintoista katsottavaa ja tutkittavaa.

Jos kiinnostuit, kannattaa kurkata aukioloajat ja lipujen hinnat Mustila Arboretumin nettisivuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s