Maa kutsuu taiteen ystävää

Eräänä sateisena heinäkuisena päivänä teki mieli lähteä tien päälle, museokierrokselle. Museokortti on poltellut taskussa koko kiireisen alkukesän ja enempää en voinut enää pidätellä.

Suunnaksi otimme tällä erää Mänttä-Vilppulan. Kävin viime kesänä ensimmäistä kertaa Mäntässä Serlachiuksen Göstassa ja harmittamaan jäi silloin käymättä jäänyt Gustaf-museo. Vahinko otettiin tällä kertaa takaisin ja aloitimme museokierroksen juurikin Gustafista.

Vaikka pidänkin erityisesti esittävästä taiteesta ja suomalaiset mestariteokset aina kiinnostavat, olin liikenteessä ennen kaikkea arkkitehtuurin ja historian ystävänä.

Museon alakerrassa oleva Paperiperkele -näyttely osoittautuikin erityisen kiinnostavaksi, koska se avasi G.A.Serlachiuksen bisneksen alkutaivalta draaman keinoin. 11 vuotias jaksoi kierroksen ja oli myös ilmeisen kiinnostunut siitä.

Gustafin jälkeen poikkesimme viereisessä Mänttä-Vilppulan kirkossa, joka liittyy oleellisella tavalla Serlachiuksen historiaan. Harvassa kirkossa näkee tehtaan mainosta lasi-ikkunaan ikuistettuna. Kyseinen kirkko on jotenkin mystinen ja vaikuttava, kannattaa poiketa!

Serlachiuksen Gösta-museo ja Paviljonki

Gustafin jälkeen siirryimme Göstaan, joka sijaitsee Joenniemen vanhassa kartanossa, Gösta Serlachiuksen vuonna 1935 valmistuneessa edustuskodissa. Göstan yhteydessä on upea, moderni laajennusosa, joka kuuluu museokokonaisuuteen.

Museossa on hämmästyttävän laaja kokoelma suomalaisten mestareiden teoksia Akseli Gallen-Kallelasta ja Helene Schjerfbeckistä Hugo Simbergiin ja nykytaiteeseen asti.

Kartanon klassikoiden lisäksi esillä on parhaillaan mm. Matthew Day Jacksonin Maa -niminen näyttely, johon kuuluu myös samanniminen roolipeli.

Tarjolla olisi ollut mahdollisuus ottaa erä LARP:a, mutta jätimme sen väliin. Peli ja näyttely vie maailmanlopun jälkeiseen aikaan, jonka tematiikka sai kyllä oikeasti ainakin minut pysähtymään. Jos roolipelaaminen kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän näyttelyyn!

Pidin myös ”Kaukana viileä varjo” – nimisestä kokonaisuudesta, eli pienestä näyttelystä väreistä.

Käynti Mänttä-Vilppulassa on aina mielenkiintoinen ja miellyttävä! Olisimme olleet kiinnostuneita myös museon ravintolan grilli-illasta, mutta museon sivulla ilmoitettiin väärä aika ja ravintolassakin olivat ihan pihalla grilli-illan menyystä sitä kysellessämme.

Onneksi meillä oli kiva syömäpaikka tiedossa, siitä sitten lisää seuraavalla kerralla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s