Lähiretkeily Päijät-Hämeessä – Tiirismaan luontopolku Lahden kyljessä

Julkaistu alunperin Rinkkaputki-blogissa 28.8.2018
(pahoittelen, että osa kuvista on pieniä!)

Päijät-Hämeestä löytyy ilokseni monia hienoja retkikohteita, jotka ovat helposti saavutettavissa. Esimerkiksi Tiirismaalle pääsee Lahdesta hyvin paikallisliikenteen bussilla tai pyöräillen, matkaa Lahden Matkakeskuksesta Salpakankaalle on vajaa 10 km.

Tiirismaan luontopolku ja Pirunpesä

Tällä kertaa lähdin avartamaan paikallistuntemustani Tiirismaan luontopolulle, joka on ihan vastikään kunnostettu ja merkitty. Polku lähtee Tiirismaan radio- ja televisioaseman juurelta.

01_tiirismaa_lähtö

Autoille löytyy muutama parkkipaikka Arvi Hauvosen tien ja Televisiotien kulmauksesta. Käydessäni reitillä merkinnät ja opastaulut olivat hieman vielä työn alla, mutta hyvin pysyin polulla ensikertalaisenakin muutaman harhapiston jälkeen. Reitin pituus on viitisen kilometriä ja koska maasto on paikoin haastavaa, kannattaa varata aikaa noin 2,5 tuntia.

Luontopolun varrella oleva, Messilän kupeessa sijaitseva Pirunpesä on itselleni entuudestaan tuttu kohde.

Mitä siellä voi nähdä?

Opastetaulu luontopolulle löytyy oikealta puolelta hiekkatien varrelta, kannattaa siis kulkea vielä ohi ja eteenpäin ensimmäisistä vasemmalle ohjaavista Pirunpesän kylteistä. Reitti näemmä kiertää opasteiden mukaan toisin päin kuin sen itse kiersin. Eipä siinä mitään, kyllähän sen voi kiertää kummin päin tahansa!

Reitin varrella löytyy vaativia nousuja, järveä, kangas- ja lehtometsää, varpukasveja, suppia, kivikkoista polkua, suota, kuusikkoa luppoine ja naavoineen ja osuupa reitille helppokulkuista hiekkatietäkin, sekä tuo jo mainittu Pirunpesä, jonka  jylhissä kallioseinämissä ja alas romahtaneissa lohkareissa näkee, että alueen kallioperä on kvartsiittia.

Opastettu polku kulkee Radio- ja televisiomaston sekä Pirunpesän kallioiden juurella ja sen takaa. Suosittelen kyllä poikkeamaan Pirunpesältä myös kallioiden päälle, missä näkee mm. kalliossa aaltokuvioita ja pirunpesän yläosassa kivenlohkareen, joka on kiilautunut kalliolohkeaman väliin. Nuo aaltokuviot ovat lienee muutama tuhat vuotta sitten jähmettynyttä magmaa!

Valtakunnallisesti arvokas luontokohde

Tiirismaa on luonnonsuojelualuetta ja kuuluu Natura-verkostoon. Se on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi ja siellä on tehty myös muinaisjäännöskohdekartoituksia. Alueelta löytyy nettitietojen mukaan historialliselta ajalta kiviröykkiöitä, kiviaitoja ja kuoppia, sekä ainakin yksi talon pohja. Olisipa mukavaa saada näistä tietoa opastaulujen avulla.

Tiirismaalta löytyy muitakin reittejä, esimerkiksi Tiilijärvien ympäri kiertävä vajaan 9 kilometrin pituinen reitti. Alue on yli 30 hehtaarin laajuinen. Reitistöllä on hieman heikohkot opastukset, joten en itse ole tutustunut vielä muihin reitteihin.

012_tiirismaa

Muutama huomioitava asia

Suosittelen varustautumaan reitille kunnollisilla kengillä, pitkälahkeisilla- ja hihaisilla vaatteilla ja eväillä, jotka itseltäni tällä kertaa jäivät kotiin.

Reitin varrelta löytyy uusi laavu ja tulipiste, Martan maja, jotka käydessäni olivat vielä hieman kesken. Myös Pirunpesän viereltä löytyy nuotiopaikka, mutta vanha laavu on aikanaan poltettu ja uutta ei ole tilalle rakennettu. Sitä en osaa vielä sanoa, toimiiko alueella puuhuolto, vai pitääkö varautua omin klapein. Päivitän tietoa tänne mahdollisesti myöhemmin.

08_tiirismaa

Reitti on tosiaan osin aika vaativa ja kosteikkojen vuoksi siellä tuntui olevan paikoitellen myös aika paljon hyttysiä, mikä kannattaa huomioida jo lähtövalmisteluissa.

Polku teki ainakin minuun suuren vaikutuksen maaston vaihtelevuuden sekä ikiaikaisten kiviröykkiöiden ja metsän vuoksi. Kannattaa poiketa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s