Minulle tehtiin kohdunpoisto – vietiinkö minulta naiseus?

Minulta poistettiin kohtu muutama viikko sitten. Olen ollut asiasta avoin niin töissä kuin sosiaalisessa medissakin. Huomaan sen aiheuttavan joissakin ihmisissä hämmennystä.

Kohdunpoistoon päädyttiin runsaiden ja kookaiden kohtulihaksessa sijaitsevien myoomien vuoksi. Myoomat aiheuttivat erittäin runsaita kuukautisvuotoja ja sen seurauksena kärsin raudanpuutteesta. Ne olivat alkaneet painaa myös peräsuolta ja virtsarakkoa.

Kirjoitin edellisessä postauksessa taistelustani kohti oikeaa diagnoosia ja hoitoa otsikolla Raudanpuutesaaga jatkuu – Tuskaan ja kohdunpoistoon!

Kohdunpoistosta ei juuri puhuta, mutta vertaistuki olisi tärkeää

Yritin itse etsiä netistä vertaistarinoita ja tietoa kohdunpoiston jälkeisestä elämästä, mutta sitä löytyi yllättävän vähän. Jostain kummallisesta syystä kohdunpoistosta puhutaan yleensäkin todella vähän – tiesin vain äidiltäni (vuosikymmeniä sitten) ja muutamalta kaverilta viime vuosien aikana kohdun poistetuksi.

Päätin kertoa oman tarinani myös täällä. Samalla tavalla kuin raudanpuutesaagani on tuonut avun monelle, toivon, että kertomukseni kohdunpoistosta voisi kenties auttaa jotakuta.

Kerrottuani itse sosiaalisessa mediassa matkastani kohti leikkausta ja sen jälkeen – yksityisviesteissäni ”räjähti” ja sain jakaa yllättävän monen tuttuni kanssa heidän kokemuksiaan leikkauksesta ja sen jälkeisestä elämästä.

Teki todella hyvää kuulla vertaistarinoita ja valmistautua henkisesti niin leikkaukseen kuin sen jälkeiseen elämäänkin.

Kuulin oikeastaan pelkästää hyvää elämästä kohdunpoiston jälkeen. Kukaan ei katunut operaatiota. Joillakin oli tullut komplikaatioita leikkauksen jälkeen tai toipuminen oli vienyt aikaa, mutta kaikki kokivat jälkikäteen, että elämänlaatu oli parantunut huomattavasti. Ilman painavaa syytähän kohdunpoistoa ei edes tehdä.

Miksi aiheesta ei puhuta julkisesti? Se koetaan kenties liian intiimiksi asiaksi, jotkut häpeävät sitä ja toisille kohdunpoisto ilmeisesti merkitsee naiseuden menettämistä.

Minulle tämä kohdun ja naiseuden korrelaatio tuli hieman yllätyksenä, sillä itse en ollut lainkaan ajatellut kohdulla olevan naiseuden kanssa mitään tekemistä. Kohtu merkitsee minulle mahdollisuutta biologiseen äitiyteen ja se kohdallani on jo toteutunut.

Kohdunpoisto ei poista naiseutta – mutta se toki vaikuttaa naiseen

Aiheesta pitäisi puhua enemmän, koska siihen ei liity mitään hävettävää ja ikävä kyllä netti on täynnä virheellistä, osin vanhentunutta ja vääristynyttäkin tietoa aiheesta.

Ne harvat löytämäni henkilötason kokemukset olivat hieman ikävämpiä tarinoita. Tämän vuoksi osa kohdunpoistosta mahdollisesti avun saava ei kenties uskalla ollenkaan lähteä operaatioon.

Syitä kohdunpoistoon on tietenkin useita ja ymmärrän, että se voi olla tuskallinen vaihtoehto lapsettomuudesta kärsivälle, koska kohdunpoisto vie mahdollisuuden raskaaksi tulemiseen. Kohtu voidaan poistaa myös syövän tai syöpäriskin takia ja tähän liittyy tietenkin pelkoa ja luopumisen tuskaa.

Kohtua jotenkin kummallisella tavalla mystifioidaan naiseuden elementtinä. Tällä hetkellä vahvasti virtaavat ”jumalatar” -henkiset naiseuden kohottamisen riitit suorastaan pyörivät kohdun ympärillä. Naiseutta ja halua vahvistaa naiseuden fiiliksiä on kuitenkin muillakin, kuin kohdullisilla. Naiseuteen liittyviä tuntemuksia on myös transnaisilla ja haastattelemillani kohdun poiston kokeneilla tuttavillani! Moni itseasiassa voi kokea naiseutensa jopa vahvistuvan, kun kohtu on poistettu.

Symbolisella tasolla kohdun tarina on toki voimakas. Meistä ketään ei olisi ilman synnyttäjämme kohtua. Vain naisella voi olla kohtu. Mutta kohtu ei ole naiseuden ydin, kohtu ei tuota naishormoneita eikä ole osallisena niiden ylläpitoon.

Kohtu on vain lihas, jonka avulla pystymme kantamaan lasta sisällämme raskauden vaatiman ajan.

Kohdunpoisto ei muuta hormonitoimintaa

Minulle on kerrottu, että kohdunpoisto, jossa munasarjat säästetään, ei vaikuta hormonitoimintaan tai käynnistä vaihdevuosioireita.

Etsiessäni tietoa asiasta, englanninkielisestä netistä löytyi juttua lähinnä siitä, että kohdunpoisto käynnistää vaihdevuodet välittömästi. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Tässä puhutaan radikaalista kohdunpoistosta, jolloin myös munasarjat poistetaan. Silloin luonnollisesti hormonitoimintaan tulee muutoksia ja vaihdevuodet käynnistyvät. Yleensä artikkeleissa onkin kerrottu erilaiset kohdunpoiston variaatiot, mutta seuraukset on niputettu yhteen kasaan. Tämä on hieman hämmentävää.

Jollekin tuttavalleni oli kerrottu kohdunpoiston yhteydessä, että toimenpide saattaa aikaistaa vaihdevuosien alkamista muutamalla vuodella. En löytänyt tästäkään mitään tietoa yrittäessäni etsiä sitä. Tämä voi toki olla merkityksellinen tieto nuorena kohdunpoistoon menevälle. Itse olen siinä iässä, jossa suuri osa ystävistäni kärsii jo vaihdevuosioireista, mikä on ihan lunnollista.

Eräässä aihetta käsittelevässä englanninkielisessä podcastissa tarinansa kertoi nuori nainen, jonka munasarjat olivat menneet horrostamaan kohdunpoiston jälkeen, näinkin siis kuulema voi käydä. Hänellä kuukautiskierto oli sitten kuitenkin jonkin ajan kuluttua käynnistynyt uudelleen. Tästäkään mahdollisuudesta en etsiessäni löytänyt tietoa. Kohdunpoiston jälkeen ei tietenkään ole enää kuukautisvuotoa, mutta niin kauan kuin munasarjat toimivat, kuukautiskierto säilyy. Jos aihe kiinnostaa, voi podcasteja etsiä sen englanninkielisellä nimellä hysterectomy.

Pohdin ja tutkin asiaa, koska itselläni oli jonkin verran hikoilukohtauksia kohdunpoiston jälkeen ja mietin ovatko ne vaihdevuosioireita. Säätila silloin oli kuitenkin ukkostava ja ilman kosteusprosentti oli korkealla, joten saattoi hikoiluttaa puolikuntoisena ruoanlaitto ihan säätilan vaikutuksestakin. Toisaalta vastaavat hikoilukohtaukset olivat minulle tuttuja raudanpuutteen alkuvaiheessa ja menetin leikkauksessa noin 300 ml verta. Rauta-arvoni olivat todennäköisesti jo ennen leikkausta melko matalalla.

Keskustelin vastikään kohdunpoiston kokeneen ystäväni kanssa näistä leikkauksen jälkeisistä mieliala- ja hormonitoimintaan liittyvistä tuntemuksista. Ne olivat hänellekin tuttuja.

Vaikka tästäkään en löytänyt tietoa, uskoisin olevan niin, että vaikka kohtu ei tuota tai osallistu hormonitoimintaan, on se kuitenkin osa elimistöä ja naisen hormonitoimintaan liittyvää ketjua, joten ei ole loogisesti päätellen mitenkään ihme, jos ”systeemi” on hetken aikaa hätää kärsimässä. Menee varmaan aikansa, että se tottuu uuteen kokoonpanoonsa.

Niin tai näin, koen myös itse jo tässä vaiheessa voivani toteuttaa naisellisuuttani enemmän mm. pukeutumisen myötä, kun ei tarvitse enää pelätä runsaiden kuukautisvuotojen läpivuotoja tai yllättävää alkamista.

Kerron vielä seuraavassa postauksessa itse leikauksesta ja siitä toipumisesta. Tämä postaus näköjään venähti pidemmäksi, kuin olin ajatellut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s