Ristinkirkon yö

Ihminen kaipaa yhteyttä [johonkin]. Viime vuosina on ollut havaittavissa, että ihmiset kaipaavat yhä enemmän yhteyttä myös henkisiin asioihin. Olen itsekin kirjoittanut kaipuustani löytää henkinen yhteisö – ja siitä henkisten yhteisöjen pimeästä puolesta.

Luterilaiset seurakunnat eivät ole ehkä ihan pystyneet tarjoamaan sitä, mitä ihmiset todellisuudessa kaipaavat. Uskonpuhdistus riisui kirkosta ja henkisyydestä sen oleellisen, sielua ravitsevan aidon henkisen yhteyden ja moniaistillisen elämyksellisyyden. Ihmiset kaipaavat elämyksiä.

Uushenkisyyden vahva nousu ei ole tapahtunut sattumalta. Se vastaa siihen tarpeeseen, minkä ihmiset ovat itsestään löytäneet nykyajan uhkien ja kaiken kuorruttavan kaupallisuuden aiheuttaman turtumuksen seurauksena.

Luterilainen ankaruus, ilottomuus ja dogmeihin silmälaput ja korvatulpat päässä hirttäytyminen on kääntynyt tässä ajassa itseään vastaan. Ihmiset hakevat yhteyden sieltä, missä sitä on tarjolla ilon ja lempeyden kautta.

Toisaalta, aivan viimeaikoina uushenkisyyden lieveilmiöt ovat aiheuttaneet selän kääntämistä myös sitä vastaan – yhä useampi jatkaa henkisen yhteyden etsimistä joogan ja tarotkorttien sijaan jonkinlaisen hurmoksellisen herännäisyyden ja suhteellisen tiukkojakin arvoja sisältävän uskonnollisuuden piiristä.

Ilmiö on mielestäni todella mielenkiintoinen!

Sielunruokaa ja valoa

Elämyksellisyys, kokemuksellisuus ja mystiikka eivät ole pahasta. Ne eivät voi olla pahasta, paitsi niiden mielestä, jotka haluavat uskonnon varjolla hallita ihmisjoukkoja.

Kokemuksellisuus ja elämyksellisyys ruokkivat meitä. Ihminen on kokonaisvaltainen olento, joka tarvitsee ravintoa niin kehon, mielen kuin sielunkin tasolla.

Ilokseni olen huomannut, että yhä useampi seurakunta rohkenee tarjota elämyksellisiä tapahtumia. Tarjolla voi musiikin lisäksi olla jopa joogaa ja meditatiivista tanssiakin.

Esimerkiksi Lahdessa Ristinkirkossa on ollut muutamana vuonna Ristinkirkon yö -niminen tapahtuma. Jotakin kertoo tämän tapahtuman suosio. Tänäkin vuonna kirkkosali oli yöllä ääriään myöten täynnä ja ihmiset haltioituneita.

Valoshow, syntikat, sähkörummut ja urut yhdessä loivat hypnoottisen tunnelman kirkkosaliin. Musiikki soi Daruden ja Abban biisien kautta klassisen musiikin helmiin.

Epäpyhääkö? Ei todellakaan! Se OLI henkinen kokemus. Kokemus hengessä, valossa ja rakkaudessa.

Mennään kirkkoon

Vastaavia tapahtumia niin seurakuntien kuin muidenkin tahojen järjestämänä on näkynyt kirkoissa eri puolilla Suomea.

Rovaniemen kauniissa kirkossa oli vastikään Hale Heikkilän ImproFlow -konsertti, jonka olisin niin ikään halunnut kokea. Kesällä Ensemble Gamut esiintyi kirkoissa ja tänäkin vuonna (2023) on mahdollista päästä kuulemaan kauniissa kirkkorakennuksissamme Apocalyptican kirkkokiertuetta.

Kannattaa seurata seurakuntien tarjontaa ja lähteä ilman ennakkoluuloja kokemaan musiikin parantava voima. Myös kirkkomusiikin ja jopa Taize-laulujen kuuleminen voivat olla parantavia, meditaation kaltaista kokemuksia. Omien ennakkoluulojen ja rajoitusten riisuminen voi olla vapauttavampaa kuin uskoisikaan.

Kirkkorakennuksissa itsessään on aina parantavaa, hyvää tekevää energiaa. Musiikki, jonka esittäjän hyvän tekemisen intentio välittyy kuulijalle, on niin ikään hyvää tekevää.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on seurakuntien järjestämistä tapahtumista?

Jätä kommentti