Punajuuri-appelsiinikvassi

kvassi

 

Mikäli haluat kuplivampaa juomaa, ota pullot pois jääkaapista ja anna seistä huoneenlämmössä 4–6 tuntia. Laita takaisin jääkaappiin ennen tarjoilua.
Nauti juomaa aamuisin tyhjään vatsaan.

(Resepti on Novellen mainiosta reseptipankista täältä)

kvassi4

Fermentointi

Olen ollut pitkään kiinnostunut fermentoinnista ja hapattamisesta, mutta en ole vielä edistynyt kokeiluissa, eikä minulla siis ole henkilökohtaisen kokemuksen mukanaan tuomaa tietoa prosessista – vielä. En myöskään ole ihan kärryillä siitä, miten fermentointi ja hapattaminen eroavat toisistaan.

Tykkään hapankaalista ja tiedän, että sen sisältämät maitohappobakteerit vaikuttavat suolistossa probioottisesti. Juuri tästä syystä sisäisen lohikäärmeen vaikuttaessa terveyteeni voimakkaimmillaan, hapankaalin elämääni löysinkin. Kortisoni korvensi suolistoa, enkä halunnut aloittaa lääkkeitä lääkkeiden aiheuttamiin sivuvaikutuksiin.

Suoliston tasapainoinen mikrobikanta vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyteen ja näkyy niin ihon kuin mielenkin hyvinvointina. Suosittelen hapatettuja ja fermentoituja herkkuja siksi erityisesti meille kaikille jumalaisille naisille.  Myös punajuuri on meille naisille erityisen hyväksi. Kirjoitin aikaisemmin blogissani näin.

Vielä en ole hapankaalia siis itse tehnyt, mutta kiinnostukseni fermentointia kohtaan herätti hälytysjärjestelmäni, kun etsin uusia punajuurireseptejä kokeiltavakseni ja törmäsin netissä tähän Punajuuri-appelsiinikvassiin.

kvassi2

Kvassi

Kvassi on slaavilainen kotikaljaa muistuttava juoma, joka on tehty perinteisesti maitohappokäymisen avulla ruisleivästä. En itse pidä kotikaljan mausta, mutta punajuuresta ja sitrushedelmistä pidän, joten en epäillyt tämän juoman kohdalla yhtään.

Kokeilin tätä reseptiä ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten, mutta silloin onnistuin kasvattamaan melkoisen homeviljelmän purkkiin. Vaikka ohjeessa sanotaan, ettei pintahome haittaa ja sen voi turvallisesti poistaa, en uskaltanut hurjan näköistä juomaa pullottaa.

Sittemmin löysin netistä tietoa ja ohjeita maitohappobakteerien avulla käytettyyn punajuurikvassiin, jossa prosessi on hieman nopeampi ja to-do-listallani on siitä lähtien ollut kokeilla jotain löytämistäni ohjeista. No, on jäänyt sekin kokeilematta.

Paitsi suoliston hyvinvoinnin edistäjänä, uskotaan Punajuurikvassilla olevan muitakin terveysvaikutuksia. Punajuurikvassin sanotaan puhdistavan kehoa, auttavan elimistön hiljaiseen tulehdukseen ja sitä kautta mahdollisesti vaikuttavan ehkäisevästi diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien ja syövän syntyyn.

Ihastuin vastikään pullotettuun inkiväärillä ja sitruunalla maustettuun Kombuchaan ja silloin taas muistin tämän Novellen sivuilta löytämäni punajuuri-appelsiinikvassin ohjeen.

Pistin muutama viikko sitten purkin pöhisemään ja lopputuloksena oli oikein onnistunut juoma. En ole juonut alkoholia uuden vuoden aaton jälkeen, joten nautin sitäkin suuremmalla syyllä kvassini  juuri punaviinilasista. Värin puolesta menisi muuten ihan täydestä, vai mitä?

Palaan vielä aiheen pariin myöhemmin!

kvassi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s