Meditoinnin lyhyt oppimäärä

Meditoinnin aloittaminen ei ole lainkaan vaikeaa. Jos olet ihan aloittelija, eikä sinulla ole käsitystäkään, miten meditoidaan, kannattaa alkuun päästäkseen osallistua johonkin ohjattuun meditaatioon, joka onnistuu helposti myös verkossa.

Ohjattuja meditaatioita netistä

Netistä löytyy useita erilaisia ohjattuja meditaatioita sekä suomen kielellä, että englanniksi. Moni jooga- ja meditaatio-ohjaaja tarjoaa pientä maksua vastaan netissä ohjattuja meditaatioita. Meditaatioita löytyy myös ihan ilmaiseksi. Näppärä laittaa hakusanaksi googleen vaikkapa ”ohjattu meditaatio” ja katsoo löytyykö itselleen sopivaa vaihtoehtoa.

Tässä esimerkiksi yksi hyvä ohjattu sydänmeditaatio Meri Mortilta. Myöskin Deepak Chopran Chopra Center järjestää aika ajoin ilmaisia 21 päivän meditaatioita verkossa, sitä varten kannattaa ladata kännykkään mobiiliappsi.

040318

Mediointia varten tarvitaan

  • rauhallinen tila
  • meditaatiotyyny
  • vähän aikaa

Itse meditoin mieluiten aamulla. Istun tattaritäytteisellä meditaatiotyynylläni hämärässä makuuhuoneessa lattialla ja jos kuuntelen ohjatun meditaation, käytän yleensä vastamelukuulokkeita. Lisäksi pidän huolta siitä, että minulla on sopivan lämmin, joten käytän usein huivia hartioilla tai otan ison ja lämpimän villatakin päälleni.

On hyvä huolehtia siitä, että istuinasento on mukava. Meditaation ei ole tarkoitus olla vaivalloista! Voit aivan hyvin istua myös tuolilla, mikäli risti-istunta ei tunnu hyvältä. Meditaatio on kuitenkin hyvä tehdä ryhdikkäässä, vaivattomassa istuma-asennossa, ei röhnöttäen tai maaten.

040318_2

Meditaatioasento

Istu siis lattialla, mieluiten meditaatiotyynyn päällä. Selkä on suorassa, niska pitkänä ja leuka hieman alaspäin käännettynä. Kädet voit pitää joko sylissä niin, että kädet lepäävät oikea vasemman päällä ja peukalon kärjet koskettavat toisiaan (Dhyana mudra) tai Gyan mudrassa siten, että peukalon pää koskettaa etusormen päätä ja muut sormet ovat rennosti suorana ja käsi lepää polvia vasten. Hartiat ovat rentoina.

Asento, jossa istut meditaatiotyynyllä jalat ristissä hieman istuinluita alempana ja kädet Gyan mudrassa on mukava, avoin ja vastaanottavainen.

Lisää työkaluja mielen rauhoittamiseen

Käsien mudrilla on merkitystä, koska ne ovat myös eräänlainen työkalu. Sormenpäissä on paljon hermonpäitä ja niiden koskettelu luo erilaisia mielentiloja hermoston kautta.

Ihminen löytää luonnostaan esimerkiksi voimaa antavan mudran (kokeile vaikka miten saat lisää voiman tunnetta puristaessasi kädet nyrkkiin!) tai keskittymiskykyä tiukassa neuvottelutilanteessa asettaessasi kädet kolmioon jossa vasemman käden sormen päät koskettavat vastaavia oikean käden sormenpäitä  (hakini mudra) .

Meditaation aikana silmät pidetään yleensä puoliummessa ja katse nenänpäässä, kulmakarvojen välissä tai jossain sopivassa kohdassa alhaalla edessä. Sillä, miten silmät ovat asettuneet on merkitystä aivojen eri alueiden aktivoitumisen kanssa. Kun katse on suunnattuna alaviistoon, se rauhoittaa ja jos katse on suunnattu esimerkiksi kulmakarvojen väliin (otsachakraan), se aktivoi käpyrauhasta ja aivolisäkettä.

040318_3

Miksi ryhtyä harjoittamaan meditointia?

Meditoidessa lausutaan usein mielessä jotain mantraa, jonka tarkoitus yksinkertaisimmillaan on antaa mielelle sopiva lepoalusta tai suunata tahtotila esimerkiksi kiitollisuuteen.

Ajatus lähtee meditoidessa alkuun helposti laukalle, jos et ole vielä kehittynyt mielen hallinnassa. Meditaation tarkoitus on kuitenkin nimenomaan rauhoittaa ja avartaa mieltä, ei pohdiskella kauppalistaa. Jos tavoitat itsesi ajattelemasta jotain tai keskittyminen herpaantuu kehon tuntemuksiin, hyväksy se ja keskitä mieli taas meditaatioon. Mielenhallinnan harjaantumisella on vaikutuksia ihan arkielämän kaaoksessa selviytymiseen. Mielen keskittäminen on taito, jota juuri nyt tarvitaan erityisen paljon!

Meditaation tarkoitus on palauttaa sinut tähän hetkeen. Kun harjoitat meditaatiota, mieli selkenee ja avartuu. Mikä parasta, elimistöä nakertava stressi väistyy. Se auttaa myös päästämään irti haitallisista ajatuskuvioista ja tavoista. Tutkitusti meditoiminen vaikuttaa myös aivoihin ja sitä kautta niin kehon kuin mielenkin hyvinvointiin, jopa immuniteettiin.

032218_6

Kundaliinijoogameditaatio

Jos haluat hieman enemmän haastetta, kokeile kundaliinijoogameditaatiota!

Kerroin aikaisemmin, että kundaliinijoogan meditaatio on yleensä aika toiminnallinen. Se antaa työtä niin hermostolle kuin mielellekin ja toivottuun vaikutukseen päästään aktivoimalla sopivaa kohtaa ns. chakrajärjestelmästä.

Tässä on yksi ohjattu ”rauhallisen sydämen meditaatio”, yksi helppo esimerkki kundaliinijoogatunneilla tehtävistä meditaatioista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s