Idätä mungpapu – ohje ja pari sanaa hyödyistä

idätys

Ohje tulostettavassa muodossa: idätyspdf

Kun pavut ovat itäneet, voit nostaa halutessasi purkin vielä vuorokaudeksi valoisaan paikkaan, jolloin niihin alkaa muodostua lehtivihreää ja c-vitamiinin määrä lisääntyy.

Mungpavun idut sisältävät mm. proteiinia, kivennäisaineita (magnesium, kalsium, rauta ja sinkki) ja B- ja C-vitamiineja. Lisäksi niissä on koliinia, joka edesauttaa rasva-aineen vaihduntaa. Ihan loistavaa keventäjän ravintoa siis!

Idättäessä täytyy muistaa hyvä hygienia, sillä idut homehtuvat herkästi ja tuoreravinnon joukkoon voi eksyä muutenkin ikäviä bakteereita. Bakteerit tuhoutuisivat kuumentaessa, mutta ituja ei kuitenkaan normaalisti kuumenneta, vaan tarkoitus on nimenomaan syödä elävää ja elinvoimaista ravintoa!

Itse tosin olen käyttänyt idätettyjä papuja myös näissä herkullisissa mungpapupihveissä, jotka paistetaan kypsiksi.

182702_15

Mitä tarvitaan idättämiseen

Samat ohjeet ja välineet toimivat oikeastaan kaikkien tavanomaisesti idätettävien papujen ja jyvien kanssa. Tarvitset papujen lisäksi vain sopivan kokoisen lasipurkin, harson sen suulle ja kuminauhan pitämään harson paikoillaan. Astiankuivauskaapin alaosa on hyvä idätyspaikka.

Valmiita idätysastioita on myös saatavilla laidasta laitaan. Itse käytän Vogelin pientä idätyspurkkia. Purkki maksoi S-marketissa 8 euron kieppeillä, joten idättämisen aloittaminen ei ole iso rahallinen panostus. Lasipurkki itsessään on ihan tavallinen lasinen säilytyspurkki, joita jokaisen kaapeissa varmasti on jo valmiiksi. Itse tykkään Vogelin purkin simppelistä kannesta koska en välttämättä jaksaisi alkaa touhuamaan harsojen kanssa.

Miksi idättää?

Idättäminen on ekologista, se ei vie juuri energiaa tai sido ylimääräisiä resursseja. Pavut ovat edullisia ja ne eivät tarvitse kylmäketjua pakkaamolta kaupan hyllylle. Idättäessä niiden koko kasvaa moninkertaisesti. Niiden kuljettaminen on siten myös taloudellista.

Idätetty ja elävä ravinto ei ole käynyt läpi teollista prosessia, joka heikentää ravintoarvoja. Idut ovat ylipäätään ravintoarvoltaan loistavaa suuhun pantavaa. Iduista löytyy mm. A-, B-, E-, C- ja D-vitamiineja, tärkeitä kivennäisaineita ja entsyymejä, jotka auttavat ruoansulatus prosessissa. Pavuissa on runsaasti proteiinia ja se muuttuu idätettäessä helposti sulavaan muotoon. Lisäksi iduissa on kuitua ja hiilihydraatteja (mm. prebiootteja, joka on suolistolle ja aivoterveydelle tärkeää!)

Idättäminen parantaa papujen  ravintoarvoa ja tekee niistä helposti sulavia. Saamme tarvitsemamme solujen rakennusaineet iduista nopeasti ja optimaalisesti.

Pavut ja siemenet ovat kirjaimellisesti elämän alku. Kasvi on varastoinut siihen kaiken, mitä tarvitaan uuden kasvin syntymiseksi. Idättäminen herättää ne henkiin. Eikö olekin ihana ajatus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s