Uuvuksissa – kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin

Kun sain Tuuma-kustannukselta käsiini uunituoreen Liisa Uusitalo-Arolan kirjan, joka käsittelee uupumusta ja takakannen tekstissä lupaa toimia työkalupakkina, johon voi tarttua kun voimat ovat vähenemässä, maltoin tuskin olla korkkaamatta sitä saman tien.

Tämä oli pitkästä aikaa kirja, joka oikeasti vei mukanaan niin, että jaksoin keskittyä lukemaan tuntikausia.

Mitä uupumus oikeastaan on?

Kirjan mukaan uupumus on sellaista väsymystä, joka ei hellitä lepäämälläkään. Kyse ei ole siitä, että ihminen olisi masentunut, vaikka hyvin samalla tavalla nämä tilat näyttäytyvätkin – ja voivat toki myös liittyä toisiinsa.

Uupuminen on seurausta voimavarojen ylittymisestä ja usein taustalla on kuormittavat työolosuhteet ja/tai henkilökohtaisessa elämässä kasautuneet kriisit.

Uupumuksen taustalta löytyy usein myös arvoihin, persoonallisuuteen ja luonteenpiirteisiin liittyviä asioita. Se on hyvin kokonaisvaltainen tila, jossa pitkäaikaisen stressin seurauksena on käytetty loppuun niin henkiset, fyysiset kuin emotionaalisetkin varastot.

Usein uupumuksen taustalla piilee vaikeus tunnistaa omasta jaksamisesta kertovia merkkejä ja ottaa niitä todesta. On paljon ihmisiä, joiden elämässä asioiden tärkeysjärjestys on muodostunut jo alkutaipalella sellaiseksi, että omien tarpeiden huomioiminen tulee viimeisenä. Moni on jo ennen koluikää henkisesti – ja jotkut hyvin konkreettisestikin – kannatellut vanhempiaan tai sisaruksiaan.


Uuvuksissa, Liisa Uusitalo-Arola, Tuuma-kustannus 2019 *kirja saatu kustantajalta*

Kirja sinulle, joka haluat voimasi takaisin

Kun hehkutin somessa lukavani tätä kirjaa, minulta kysyttiin mielipidettä siitä. Mitä siis pidin kirjasta? Todella tykkäsin siitä!

Kirja on rakennettu niin, että ensin käydään läpi faktapohjaisesti uupumuksen kehittymiseen johtavia syitä ja sitä, mitä on olla uupunut, sen jälkeen paneudutaan siihen, miten uupumuksesta voi selviytyä ja lopulta opastetaan johtamaan omaa hyvinvointia, jotta uupumukselta jatkossa vältyttäisiin.

Kirja tarjoaa konkreettisia vinkkejä, ohjeita ja työkaluja, aivan kuin takakansi lupaakin. Lisäksi kirjassa on monipuolisia vertaiskertomuksia, jotka eivät ole mitään nyyhkytarinoita vaan vereviä kertomuksia erilaisista uupumistarinoista. Ne oivalluttavat hyvin uupumisen taustatekijöistä.

Kirjassa käydään hyvin ymmärrettävällä tavalla läpi uupumukseen liittyvät psyko-somaattiset oireet ja oireiden taustalla olevat fysiologiset reaktiot. On helppo ymmärtää, miten on itse ajautunut uupumuksen tilaan – ja tämä vielä ilman, että kokee enää syyllisyyden tunnetta. Kiitos!

Tapa, jolla kirja on rakennettu on mielestäni aivan mahtava!

Uupumus on vähitellen kehittyvä mielen, kehon ja toiminnan häiriötilojen vyyhti, jonka oireet tulevat sen selvimmin esille, mitä pidemmälle se etenee.


Uupumus on monen tekijän summa ja syntyy pikkuhiljaa

Elämäntilanteet lomittuvat toisiinsa ja joskus väsymykseen otettu ”korjaussarja” saattaa aiheuttaa vain lisää uupumista, niin kuin itselleni kävi.

Joitain vuosia sitten, hyvin stressaavan elämänvaiheen päätteeksi, johon liittyi myös oman autoimmuunisairauden puhkeaminen, aloin systemaattisesti kuntouttaa itseäni harrastamalla raskasta liikuntaa.

Kävin kuntosalilla, joogasin, tein erittäin pitkiä vaelluksia ja lenkkejä sekä kävellen, että rullaluistimilla. Saatoin esimerkiksi kevyesti ja suoranaisessa flow-tilassa vetää 50 km Nordic Bladingingit ja 30 km Kesäyön Marssit ilman, että olin juurikaan valmistautunut tai että olisin huolehtinut jälkikäteen kehon palautumisesta.

Vaikka liikunta teki kokonaisvaltaisesti sillä hetkellä hyvää ja saavutin sen avulla hyvän olon, pidemmän päälle kaikki kehon ja mielen kohtaama jatkuva stressi meni samaan negatiivisen stressin kuormaan, joka lopulta aiheutti loppuunpalamisen. En ymmärtänyt, miten tärkeää lepo ja palautuminen on. Tämä on varmasti osasyy myös kokemaani raudanpuutteeseen.

Ihmisellä on tapana sopeutua vallalla oleviin elämäntilanteisiin ja emme välttämättä tunnista ylikuormittumisen merkkejä tai kykene ympäristön vuoksi ottamaan niitä huomioon. Itsekin jouduin vain jatkamaan selviytymistaistelua omasta väsymyksestä huolimatta. Tärkeämpää oli totaaliyksinhuoltajan roolissa kyetä olemaan se, joka on mukana lapsen vakavan sairauden eri käänteissä ja samalla huolehtia myös muista lapsista ja kodista.

Ensimmäinen kysymys on, onko uupumus sinulle suurimmaksi osaksi vain jaksamisen, vaiko myös elämänarvojen kriisi.


Uupumus voi syntyä myös jatkuvasta omien arvojen tai tarpeiden vastaisesta toiminnasta. Ei ole epätavallista, että ihminen uupuu ajauduttuaan työhön, josta ei nauti ja jossa ei saa onnistumisen kokemuksia. Tai jos vaikkapa hoitajana ei voi tehdä työtä omien arvojen mukaisesti. Hoitoalalla uupumus on yleistä, mutta uupua voi millä alalla tahansa.

Yhteiskunta, perhe tai työelämä ei myöskään välttämättä ota huomioon uupumuksen mahdollisuutta ja levon tarvetta. Täytyy olla melko vahva ihminen, jotta pystyy puolustamaan omia tarpeita ja oikeuttaan asettaa oma hyvinvointi etusijalle. Yksi uupumiselle altistava tekijä onkin liiallinen kiltteys ja halu auttaa muita.

Uuvuksissa, Liisa Uusitalo-Arola, Tuuma-kustannus 2019 *kirja saatu kustantajalta*

Uupumuksen hälytysmerkit

Onko väsymys vain väsymystä rankassa elämänvaiheessa vai voisiko kyse olla uupumuksesta?

Liisa Uusitalo-Arolan mukaan hälytyskellojen tulisi alkaa soida siinä vaiheessa, kun tekeminen alkaa tuntua suorittamiselta.

Kun ihminen tekee asioita, joilla kokee olevan merkitystä, tekeminen tuntuu mielekkäältä ja siinä on mukana positiivisia tunteita silloinkin, kun joutuu ponnistelemaan. Uupuneena suorittamisesta sen sijaan puuttuu tekemisen ja onnistumisen ilo.

Kirjassa listataan seuraavat työuupumukseen liittyvät hälytysmerkit:

 1. Tekeminen muuttuu suorittamiseksi
 2. Luovuus kuihtuu ja et saa enää itsestäsi parasta irti
 3. Työ aiheuttaa mieleen jatkuvasti ristiriitoja ja alat haaveilla muutoksesta
 4. Superihminen -fiilis! Saatat saada paljon aikaiseksi ja ihmettelet itsekin tätä, mutta tekemisestä puuttuu ilo

Väsymyksen rinnalle kehittyy vaihteleva kirjo alkavalle uupumukselle tyypillisiä oireita: univaikeuksia, muistin ja keskittymisen ongelmia, vatsakipuja, selkäkipuja, rytmihäiriöitä, infektioherkkyyttä ja pitkittyneitä flunssia, ahdistuneisuutta, masennusoireita ja negatiivisten tunteiden lisääntymistä


Työkaluja uupumisesta selviytymiseen

Uupumisesta voi selviytyä, mutta ei enää palata entiseen tai entisen kaltaiseksi ihmiseksi. Jos hyvin käy, uupumisen seurauksena on uudenlaisia taitoja ja arvoja, jolloin elämän laatu paranee.

Tärkeässä roolissa uupumuksesta ulospääsyyn on itsensä johtamisen taito. Mikäli tämä ei tule luonnostaan, kirja opastaa siinä kyllä hyvin alkuun.

Toipumisprosessi ja oma hyvinvointi voidaan nähdä ikään kuin yrityksenä, jonka johtaja sinä itse olet. Johtajana voit vaikuttaa operaatio Uupumuksesta Selviytymiseen seuraavilla tasoilla:

 • Vaikuttaa tilanteeseen
 • Vaikuttaa omiin ajatuksiin, tunteisiin ja toimintaan
 • Etsiä sosiaalista tukea

Tarvitset taitoa säädellä ja rajata hyvinvointia verottavia tekijöitä ja kykyä huolehtia siitä, että käytössäsi on tarpeelliset voimavarat. Kirjasta saa hyvät ohjeet ja menetelmät tämän haltuunottoon.

Tutkijoiden mukaan uupumuksen vastakohta on innostus ja työn imu. Uupuneena voimavarat eivät riitä normaaliin työpäivään, mutta työn imussa oleva lähtee töistä usein virkistyneenä. Työn imuun voi vaikuttaa esimerkikisi ”tuunaamalla työtä”.

Olen kirjoittanut työn imusta aikaisemmin teksteissä ”Osaamisen lähde” ja ”Innostuksen herääminen”.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kukaan ei ole jatkuvasti työn imussa ja pahimmillaan innostus voi johtaa uupumukseen, mikäli ei tunnista levon tarvetta.

Uuvuksissa, Liisa Uusitalo-Arola, Tuuma-kustannus 2019 *kirja saatu kustantajalta*

Palautumisen tärkeys

Elimistö pyrkii aina tasapainoon joten lyhytkestoinen stressi ei ole ongelma.

Palautumisen merkitys täytyy kuitenkin ymmärtää ja tämä onkin juuri nykyihmiselle se ongelma. Palautumisessa ihan avainroolissa on uni ja unihygieniasta huolehtiminen. Onneksi unen merkityksestä on alettu tänä päivänä puhumaan, eivätkä kolmen tunnin yöunilla paahtavat ole enää sankareita!

Uupuneella ihmisellä uni on häiriintynyttä. ”Korjaussarja” tähän on ikävä kyllä usein stimulantit, joka lopulta vain pahentavat ongelmaa. Muistan hyvin, miten tunsin tarvetta lisätä juomani kahvin määrää silloin, kun raudanpuute alkoi vaikuttaa voimavaroihin. Tämä taas pahensi raudan imeytymiseen liittyvää ongelmaa ja samalla vaikutti yöuniin.

Pelkkä lepo ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan ihan konkreettisia toimenpiteitä, joilla palautumiskyky ja palauttava uni saadaan takaisin. Kirja paneutuu myös tähän aihealueeseen hyvin. Kyse ei ole mistään ylivoimaisesta operaatiosta, mutta oman hyvinvoinnin puolesta tehtäviin valintoihin pitää sitoutua.

Ennen kaikkea kyse on ajattelutavan muutoksesta ja tähän kirja opastaa.

Tekstissä olevat lainaukset ovat kirjasta.

Kirjavinkki: Liisa Uusitalo-Arola, Uuvuksissa – kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin, Tuuma-kustannus 2019

2 thoughts on “Uuvuksissa – kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin

 1. Kiinnostavaa/hyvää tietoa !
  Mutta ei pidä unohtaa että ruokavalio voi myös aiheuttaa uupumusta, piilevä inflammatori aiheuttaa myös uupumusta .

  Tykkää

  1. Kiitos Ulla kommentista. Kyllä, uupumus on hyvin monitahoinen juttu. Siihen vaikuttaa henkiset ja fyysiset kuormitukset yhtälailla. En väheksy yhtään ruokavalion vaikutusta jaksamiseen, sillä oma kehoni reagoi vääränlaiseen ravitsemukseen väsymyksellä ja tulehdustiloilla, joka tuo todellakin uupumuksen kaltaisen tilan. Se kuitenkin korjaantuu aika nopeasti, kun korjaa ruokavaliota. Usein juuri uupuneena ihminen turvautuu vääränlaiseen ruokaan, nopeisiin hiilihydraatteihin ja helppoon pikaruokaan, joka kuitenkin sitten vain pahentaa uupumusta juuri tuon matala-asteisen tulehduksen kautta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s