Puolitoista vuotta raudanpuutetta – tilanne nyt

No niin, siitä on puolitoista vuotta, kun voimavarani totaalisesti romahtivat ja vuosi siitä, kun lääkärit vihdoin tutkivat minua tarkemmin ottaen pyynnöstäni mm. ferritiiniarvot.

Tuolloin paljastui niinkin alhainen ferritiini kuin 4,6! Punasoluindeksit olivat reippaasti huonoon suuntaan menossa ja hemoglobiini laskenut minulle tyypillisestä 152:sta 120:een. Olin aneeminen!

Kauanko lie jo ollut raudanpuutteinen. Olin käynyt samojen oireiden vuoksi lääkärissä jo reilu vuosi aikaisemmin, mutta koska hemoglobiini oli ollut tuolloin 130 luokkaa, ei olooni reagoitu.

Rautatankkaus vaikuttaa suolistoon

Vuoden mittaan ferritiiniarvot ovat sahanneet 18 ja 40 välillä. Punasoluindeksit ja hemoglobiini normalisoituivat nopeasti, mutta ferritiiniarvo on noussut hitaasti ja välillä taas laskenut.

Alkuun Obsidan imeytyi hyvin ja olotila koheni tuntuvasti. Muutamassa kuukaudessa olin työkykyinen. Puolen vuoden kuluttua kuitenkin aloin kärsiä pahenevista vatsaoireista ja raudan syöminen alkoi arveluttaa. Olen muutenkin stressin seurauksena melko herkkävatsainen ja raudan mukanaan tuoma kipu ja ripuli vaikuttaa elämänlaatuun.

Kaiken kukkuraksi runsaiden kuukautisten vuoksi se tankattu rauta valui kerran kuukaudessa ulos.

Tilanne vuodon osalta alkoi hitaasti korjautua, kun sain lopulta pyynnöstäni lähetteen gynekologille ja tältä reseptin Cyklokaproniin, joka hillitsikin hyvin kuukautisvuotoa. Hormonaalista ehkäisyä tai kierukkaa en halua, koska minulla on muutenkin hormoonihäiriöitä.

Kontrollikuulumisia

Tammikuussa ferritiini oli 30, mutta työterveyslääkärin mukaan se oli liian hitaasti noussut, joten sain lähetteen suolistolääkärille. Onneksi sain, sillä tuo lääkäri tuntui olevan ensimmäinen, joka oikeasti ymmärsi kokonaisuutta.

Panttasin tosin tälle lääkärille menoa puoli vuotta. Halusin ensin kokeilla onko suolistossani itsessään jotain vikaa ja siinä syy raudanpuutteelle alun perinkin (kuten työterveyslääkäri tuumi), vai johtuisiko nykyiset suolisto-oireet pelkästään Obsidanista. Tiedän toki entuudestaan, että stressi saa vatsani kipeäksi, mutta nyt oli jostain muusta kyse. Tiedän myös sen, että elämäntilanteen ollessa tasainen, harrastaessani liikuntaa sopivasti ja sydessäni oikein, suolisto-oireita ei ilmene.

Testailin ottaa Obsidania joka toinen vuorokausi, joka toinen viikko ja olin välissä reilun kuukaudenkin syömättä sitä, kunnes taas testasin säännöllistä lääkintää. Kyllä, Obsidan aiheuttaa sen, että suolisto ei voi hyvin ja uloste on ruikulia. Obsidan ei sovi minulle enää. Minun on vaikea uskoa, että suolistossa olisi alkuperäinen syy raudanpuutteeseen.

Jos suolisto ei kestä Obsidania, ei se sieltä imeydykään. Tästä suolistolääkäri oli kanssani samaa mieltä. Hän myös katsoi, ettei tässä vaiheessa ole tarpeen tehdä tähystystutkimuksia, vaan nyt pitäisi varmistaa, että ferritiiniarvo nousee edes hitaasti.

Hän tuntui ymmärtävän, että runsaat vuodot ovat yksi suurimmista tekijöistä raudanpuutteessani ja oli huolissaan lähinnä siitä, jos vuodon määrää ei saada vähennettyä.

Runsaat kuukautiset ja raudanpuute

Uudeksi ongelmaksi keväästä lähtien muodostui se, ettei tuota verenvuotoa hillitsevää lääkettä ole ollut saatavilla! Apteekkitermein sanottuna lääkkeellä on saatavuushäiriöitä.

Samaan aikaan en myöskään pystynyt enää syömään rautaa purkista. Alkukesän aikana olen siis vuotanut kuukautisveren mukana rautavarastoja taas reippaasti pihalle.

Uusimmassa kontrollissa ferritiiniarvo olikin jälleen romahtanut 18:aan. En tuota tokikaan ihmetellyt, sillä olo oli muutaman viikon ajan ollut taas kehnompi; uuvutti, mieli on ollut herkästi matalalla, unet on pätkittäisiä, tukka lähtee päästä, paino nousee, ruoka ei maistu ja turvotus on ajoittain kamalaa.

Onneksi viime viikolla tuota verenvuotoa hillitsevän lääkkeen rinnakkaisvalmistetta on saapunut apteekkiin ja ostin kaiken, mitä reseptillä irti sain.

Kokeilen nyt myös erilaisia rautavalmisteita, josko joku sopisi vatsalleni. Ainakin Maltofer tuntuu aiheuttavan vahvasti ikäviä oireita. Otan kohta testiin jonkin toisen valmisteen, ihan sama minkä, kunhan nyt joku toimisi!

Pyrin myös toistaiseksi välttämään kaikkea, mikä aiheuttaa suolistoon ärtymystä tai kuluttaa rautaa. Kahvista luopuminen tuskin kokonaan onnistuu, mutta vähentää sitäkin voin ja miettiä kahvin nauttimisen ajoitusta.

Raudanpuute voi olla hankala hoitaa

Rautavarastojen hupenemisen syyt voivat olla moninaiset, eikä rautaa siksi kannatakaan huvikseen alkaa tankkailemaan. Syynä voi olla myös kasvain tai vaikka suolistotulehdus, joita raudan syöminen suorastaan ruokkii.

Omalla kohdalla raudanpuute on aiheutunut mitä ilmeisimmin rankan stressin, rankan liikunnan, kantasolujen luovuttamisen ja synnytysten seurauksena pitkän ajan kuluessa. Loppuviimeistelyn hoiti viimevuosien aikana ilmennyt runsas kuukautisvuoto.

Suolistolääkärini sanoi, että tilanteen korjautuminen voi viedä aikaa ja tärkeintä olisi nyt huolehtia siitä, että arvo on nousujohteinen, kuukautiset saadaan pysymään kurissa ja rauta imeytyy. Tämän otan johtotähdekseni, en hätäile ja luotan siihen, että tilanne korjaantuu ajan myötä jos vain edesautan sitä omilla valinnoillani.

Siinäpä sitä sitten onkin. Odottelen vielä pari viikkoa lääkärin soittoa ja näkemystä tilanteesta. Hemoglobiini ja punasoluindeksit olivat ihan nätit, mutta laskeneet toki nekin tammikuusta.

Pieni jännitysmomentti on taas kuvioissa mukana, kun opiskelun ja opintovapaan myötä tipahdan työterveyden piiristä hetkeksi pois. Kuka minua sitten hoitaa?

Jos tämä aihe kiinnostaa sinua, lue muutkin raudanpuute -aihetta sisällään pitävät kirjoitukset blogistani. Aiheeseen löytyy myös ihan toinen näkökulma, joten jos uskallat laajentaa näkemystäsi, lukaise myös tuo kuvan alla vinkkaamani blogiteksti!

Muita syitä huonoihin rauta-arvoihin?

Matalan ferritiinin taustalla voi olla muutakin syitä kuin raudanpuute.

Esimerkiksi se, ettei keho pysty hyödyntämään rautavarastoja, koska siltä puuttuu siihen tarvittavia mineraaleja. Olen pohtinut, voisiko oma ongelma olla myös osin tätä. Stressi on kuluttanut kehoa myös muuten ja sen mineraali- ja hivenainetilanteesta mulla ei ole minkäänlaista tietoa.

Ihan toisesta näköulmasta raudanpuutteeseen löytyy mielenkiintoista asiaa blogista nimeltä Lusikkalaatikko. Kannattaa lukaista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s